Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 14 sierpnia 2025, 06:05

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Witam!

Czy mógłby mi ktoś pomóc, bo mam taki problem mam sieć na 15 użytkowników i DSL 512, gdy paru ludzi zaczyna ściągać to Internet praktycznie nie chodzi, albo chodzi w kratkę, tylko czasami działa Gadu Gadu a strony się wogóle nie wczytują. Myślałem, że może TP coś robi, ale zadzwoniłem do nich i mi powiedzieli, że łącze jest przeciążone. Czy istnieje coś na Freesco żeby temu zaradzić i podzielić łączę jakoś sprawiedliwie tak żeby ładnie wszystko chodziło najlepiej jak by taki programik sam to robił w zależności od potrzeb użytkownika w danej chwili?

Dzięki

Tytuł:
PGF

justice+rshaper+tshaper

Tytuł:
Jeszcze chcialbym wiedziec co to jest rshaper i tshaper.
Wiem ze justice tzeba skonfigurowac na to juz odpowiedz mniejwiecej znalazlem, ale z tymi dwoma to nic nie wiem. Czy wystarczy to tylko zainstalowac czy jeszcze trzeba cos konfigurowac.

dzieki

Tytuł:
PGF

http://mat1l9s.w.interia.pl/Strona/free ... tice35.htm
tshaper jest wbudowny rshaper musisz doinstalowac (jesli upload ograniczac chcesz) :)

Tytuł:
Witam

Z justice sobie poradziłem i widzę efekt, że działa, ale proszę o małe wyjaśnienie o te rzeczy, które się znajdują na wykresie mianowicie:
Transfer - nie wiem, o co chodzi w tym transferze czy to bajty, KB itp.
Porty - jakie mniej więcej aplikacje korzystają z niski portów, jakie z średnich i wysokich
Próg - wogóle nie wiem, co to jest i w jakich jednostkach
Shaper - też nie wiem, co to jest
Suma - też nie wiem
maxtran - czy to jest tez jakas dopuszczalna wartosc w bajtak, KB na uzytkownika?

Z góry dzięki

Tytuł:
Użytkownik

Transfer - Bajty
Porty:
Niskie - Ftp
Średnia - http, poczta
Wysokie - Kazaa, imesh, BitTorrent, Emule

Próg - Bajty, po przekroczeniu jego jesteś blokowany, a jak ciągniesz mniej niż MIN to jesteś odblokowywany
Shaper - transfer jaki dostajesz wtedy gdy jesteś blokowany (kolor czerwony) w bps - bity na sek
Suma - transfer użytkownika ale na wszystich portach = wysokie + średnie + niskie
maxtran - na tej podstawie jest obliczany Próg

szczegóły na http://www.freesco.internetdsl.pl

Tytuł:
Zainstalowałem i sprawdzałem około tygodnia i pomogło, ale tylko trochę. Robiłem już różne ustawienia maxtran, ale to i tak jeszcze nie jest to co bym chciał, net dalej się przycina a GG chodzi, a w justice jest tylko np. aktywnych 5 osób i żadna nie nadużywa łącza i nie jest przyblokowywana.

Co jeszcze mógłbym zrobić?

Proszę o pomoc i dziękuję.

Tytuł:
Użytkownik

Wiesz, TPSA daje teraz Neostrady za złotówkę i kazdy taki miesiączny tester to sssie na maxa, więc to trochę obciąża wszystkie łącza tpsy - DSL.
Możesz jeszcze obniżyć wartość SPDINET do np. 400000, wtedy ściągający dostaną mniejsze transfery.
Acha i napisz też przy jakim sumarycznym obciążeniu (DOWN/UP) dławi ci się net (sumaryczne obciążenie - czyli transfer na wszystkich hostach w ciągu minuty)

Tytuł:
O ile dobrze zrozumiałem to podaje wartość sumy i wynosi teraz 611439, na sieci jest teraz 4 aktywnych użytkowników i nikt od północy jeszcze nic wielkiego nie ściąga. Jak na tą chwilę to jedna osoba coś ściąga, ale nie przeciąża łącza, a Internet praktycznie chodzi tak, że 12 sekund się WP ładuje, jeszcze z miesiąc temu to się nie zdarzało a teraz już się to robi nagminne i ludzie mi się z sieci skarżą.

Tytuł:
Użytkownik

to internet słabo chodzi nawet wtedy gdy jest aktywnych tylko 4 użytkowników i nic oni nie ściągają a tylko przeglądają www (600000/4000000= 15 % więc obciążenie łącza jest b. małe) ??

Tytuł:
Wiem, że jest jeszcze takie cos tylko nie wiem jak to się nazywa i gdzie się to zmienia a więc chodzi mi oto, że chyba też mogą się dławić porty bądź coś w tym stylu i można zmniejszyć czas i wtedy to też trochę pomaga. Może ktoś wie oco chodzi i mi napisze :wink:

Tytuł:
Użytkownik

ipfwadm -M -s 720 10 60

Tytuł:
No przetestowalem to teraz i moge powiedziec ze bardzo duzo pomoglo. Teraz tylko pozostaje zeby TP nic nie psulo bo to tez potrafia.

Dzieki

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.