Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 21 czerwca 2025, 21:41

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Witam!
Nie będę ukrywał, że nie znam się na freesco czy też na Linuxie (dopiero wchodzę w ten świat - lepiej późno niż wcale). Jednak udało mi się zalożyć sieć na 7 osób. Serwer "chodzi" na Freesco - z dyskietki (nie ma twardiela). Mam problem, pilnie muszę udostępnić stronę www (założyć serwer) i serwer ftp. Przyszła więc mi do głowy idea, aby udostępnić to z komputera w sieci lokalnej (jednak dostęp ma być zarówno z Internetu jak i z sieci lokalnej). No i niestety na idei się kończy. Jak mówię jeszcze jestem zielony w Linuxie, a serwerek musiałby już być dostępny w tym tygodniu. Może ktoś podałby mi opisik jak tego dokonać, albo podesłał jakiś link (byle nie skomplikowany- lubię myśleć, ale jestem jeszcze żółtodziobem w światku Linuxowym). Myślę, że i wielu ludzików chętnie dowiedziłoby się czegoś więcej na ten temat :lol: I jeszcze jedno, czy przy takim przekierowaniu mocno obniżę prędkość sieci, czy tylko tak jakbym się łączył z lokalnego kompa z jakąś stroną w Internecie (banalne pytanie - ale tak dla pewności zadane - kto pyta nie błądzi). Za informacje z góry wielkie dzieki!
Pozdr.,
Paluch
P.S: Proszę, tylko nie za skomplikowane arty zapodawajcie (niech będzie nawet, że jestem Lamerem - bylebym z pomocą Ludzi postawił ten serwerek)

Tytuł:
MODERATOR

1. Stawiasz jakiś serwer www wewnątrz sieci
2. Przekierowujesz port 80 na ten komputer w sieci (opis w freesco.faq lub freesco.info powinien być...)

Ale szczerze mówiąc polecam zakup twardziela do routerka z freesco i instalację apache!

Tytuł:
Witam!
Minelo troche czasu, ale dopiero raczkuje w linuksie, umiem pare komend i zainstalowac sobie tego OS-a. Mamy LAN na serwerku z freesco (na dyskietce) (SDI), w sieci lokalnej postawilem pod Windowsem (na razie, az sie pozadnie nie naucz LINUX) apacha na moim kompie (ip: 10.1.1.34-lokalny adres mojego komputerka). Jednak chcialbym udostepnic w calym Internecie moja stronke. Wiem, ze trzeba przekierowac port 80. Ale moze ktos napisalby mi dokladny algorytm jak to zrobic, tzn. jakie komendy - krok po kroku musialbym wpisywac w tym freesco, aby stronki na mym kompie byly dostepne dla "calego swiata"? Musialby to byc opis jak dla zupelnego laika, bo pewnie takowym na razie jestem. Za wyroszumialos i pomoc z gory: WIELKIE DZIEKI!
Pozdr.,
Paluch
P.S. Znam ip serwera, a lokalny (gdzie mam apacha, to 10.1.1.34). Mam takze pelny dostep do serwera z freesco

Tytuł:
MODERATOR

A faq i info czytałeś??? To czego tam niby nie rozumiesz???
:twisted: :evil: :twisted:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.