Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 26 czerwca 2025, 16:53

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Witam wszystkich czytających tego posta i z góry dziękuję za wszystkie wskazówki.

Temat.

Od niedawna mam internet (droga radiowa).

Zasada jest taka:

Postawili u nas na wiosce nadajnik-odbiornik (na jednym z budynków).
Z miejscowości oddalonej ok 8km udostępniają nam internet, to wszystko dociera do tego odbiornika (anteny) i jest dalej rozdzielone na pozostałych uzytkowników indywidualnych.

Np gdy się zdecydowałem przyszli do mnie zamontowali małą antenkę skierowaną na tą główną (w wiosce) i wszystko pięknie działa.

Teraz chciałem podzielić to polączenie (bo można) na jeszcze 2 kompy.

Pod Windows XP włączam "Udostępnianie" i wszystko OK.

PYTANIE:

Jak to zrobić pod freesco.?????/ (dyskietkowe)

Problemy.

1. Nie ma sterowników w standardowym pakiecie freesco 0.2.7

2. Jak dodać tam te sterowniki (katalog, jak skompilować, po prostu jak to zrobić. Na płycie mam stery pod linuks do tej karty)

3. Jak skonfigurować samo freesco (ethernet router). Przećwiczyłem na neo++ i lipton :-)

A zobiłem to tak:

Do jednego kompa podłączyłem i uruchomiłem neo+ (działa)
Na drugim zamontowałem 2 karty sieciowe (to ma być router) - w przyszłości to ten z 1-ną kartą sieciową Wifi(tu internet - na zewnątrz, drugą normalną (podpiętą do HUB, switch). Na trzecim Win98 i .... nie dział.

Wszystko robię wg wskazówek (przykładów) - wszędzie te same (kopie)

Na 1-th ethernet ustawiam ip i maskę sieci kompa który udostępnia neo+ (tak jak w win 98) - jest on jakby ISP czyli 192.168.0.101 (bo takie przydzieliłem mu IP),

na 2 ethernet ustawiam adres np: 192.168.2.1) i reszte

Router nie działa.

Proszę w wskazówki.

Za działający schemat jestem gotów przesłać zgrzewkę dobrego piwa :-)

Pozdrawiam i mam nadzieję, że opisałem dosyć jqasno sytuację.

Tytuł:
PGF

Jesli chcesz to zrobic na freesco to musisz kupic AP lub karte radiowa ktora jest przez freesco obslugiwana (podobno jest taka)
lub zastosowac inny system na jadrze 2.4.x

co do routera to cos skopales w konfiguracji, konfiguracja ethernet router jest banalnie prosta :)

Zgrzewkę prosze na adres Email :)

Tytuł:
Obrazek

Wszystko wygląda jak na tym rysunku.

ISP z miejscowości A dzierżawi łącze dla miejscowości B
W miejscowości B na budynku (1) są dwie anteny. Jedna skierowana na ISP, druga dookólna dla mieszkańców. Anteny są połączone w bodynku do "magicznej białej skrzynki" :-) Pewnie Access Point. Każdy z mieszkańców (budynki 2,3,4) dostał kawał żelastwa za okno (antene) skierowaną na budynek 1 w miejscowości B. Od tej antenki ma kabel do swojego kompa, w którym mu zamontowali kartę radiową Wi-Fi i w ten sposób ma internecik (albo go nie ma, bo coś szwankuje) :-).

I teraz tak

Powiedzmy, że jestem jednym z mieszkańców (budynek 2) i chce się swoim internecikiem podzielić z bratem z drugiego pokoju. Nic prostszego. Dokładam drugą kartę sieciową (Ethernet (RJ45)) i u brata to samo, łącze je kabelkiem i wszystko pięknie gra (chodzi).

Teraz wyłączam kompa i brat też nie ma internetu :-)

Właśnie dlatego chcę postawić (jakieś stare pudło) router na freesco.

Jak to zrobić w takiej konfiguracji (jedna karta WiFi, druga Ethernet RJ45) sprzętowej. Czy da się wogóle na freesco (oczywiście tej dyskietkowej najlepiej.

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź.

Tytuł:
Użytkownik

Najprościej kupić AccessPointa oraz mały switch Do jednej karty w routerku podpinasz switcha a do drugiej karty w routerku AP. Teraz konfiguracja - Z AP dostajesz internet który Freesco przekazuje na drugą kartę sieciową. Tam przez switch możesz podpinać ile chcesz osób. Oczywiście Freesco w trybie Bridge. :D

Tytuł:
Honorowy Admin

Dodam, że jeśli provider nie zezwala - to mogą być kłopoty, bo zapewne zablokował wysokie porty. Udostępnianie zaś na Windows łatwo wykryje.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.