Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 16 czerwca 2025, 21:40

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość

KOMP WINXP z 2 kartami sieciowymi do 1 karty sieciowej podlaczony jest komputer o IP 192.168.2.2 masce podsieci 255.255.255.0 i bramie 192.168.2.1 i puste pola dns a z 2 karty sieciowej mam pociagniety kabel UTP(skrętka) do switcha dla inej sieci LAN.

Omawiany powyżej KOMP WINXP z 2 kartami sieciowymi ma 2 polaczeniaeciowe jedno z siecia za posrednictwem switcha i drugie do kompa którego IP przytoczyłem powyzej.

KOMP WINXP z 2 kartami sieciowymi ma wpisane w IP z kompem do niego podłączonym 192.168.2.1 maske podsieci 255.255.255.0 i puste pole bramy oraz dnsów. Natomiast w tym drugim do switcha pol sieciowym IP z naszej puli czyli odpowiednio jako 6 komp poserwerze pod freesco na SDI 192.168.1.7 i maske podsieci taka jaka jest w tej sieci czyli 255.255.255.0

Jest włączone udostepnianie poł internetowego, połączenia sa za pomoca skretki. Jednak na komputerze podpietym pod KOMP WINXP z 2 kartami sieciowymi pomimo ze pojawia sie ikonka połączenia ze niby działa rzeczywiscie nie chodzi internet i czego to wina?

Tytuł:
Użytkownik

Mialem taki sam problem u swojego usera, gdzie udostepnialem jego polaczenie internetowe jego siostrze :) Na kompie z dwoma kartami sieciowymi kiedy byly wlaczone obydwa polaczenia sieciowe to zawsze jedno polaczenie nie dzialalo... tzn. ikony potwierdzaly polaczenia ale pingi nie lataly. Powodem bylo to ze sieciowki sie "gryzly" bodaj na wspoldzielonych przerwaniach. 5 slotow PCI i 6 razy musialem przestawiac karty zanim obydwa polaczenia dzialaly rownoczesnie :). Z tym ze wszystkie pola mialem pouzupelniane...
Na kompie z IP 192.168.2.2 wpisalbym tez DNS -> 192.168.2.1
Na kompie z dwoma sieciowkami na karcie z IP 192.168.2.1 wpisalbym tez brame i DNS -> 192.168.1.7
Jesli to dalej nie pomoze to, na Twoim miejscu, sprobowalbym udostepniac polaczenie za posrednictwem jakiegos softu np. WinRoute - dobry router pod winde. Przy dobrze skonfigurowanych polaczeniach udostepnianie na pewno ruszy - bo jestem sceptyczny co do opcji Udostepnianie polaczenia internetowego pod XP :P

BTW Troche mnie dziwi topic Twojego postu... nigdzie nie widze w opisie info o USB i neo+ :)

Tytuł: odp

Po pierwsze mimo ze w samym poscie nie ma nic na temat usb i neo+ to zerknij na temat, w którym oba te terminy znajdziesz. Nie jestem pewien co do twojego postu, ponieważ mi chodzi o to, że internet nie działa, czyli połączenie internetowe, a nie sieciowe jak napisałeś. Jeśli jednak o to ci chodziło i tak juz dzis wypróbuje przytoczone przez ciebie rozwiązanie, zobaczymy z jakim sjutkiem...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.