Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 21 czerwca 2025, 23:23

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Dylemat
Jeszcze nigdy ne zbudowałem sieci lokalnej. Mam nadzieję że wkrótce będę miał możliwość.
W związku z tym pytanie: Czy router zbudowany na freesco podłączony tak jak na stronie www.freesco.pl w dziale konfiguracja, ma być skonfigurowany jako barama czy router. Nie pamiętam która to wersja ale w opcjach staję przed takim dylematem. :roll:

Tytuł:
Nie bardzo wiem o co Ci chodzi - napisz jakie masz łącze i dokładnie z czym masz problem.

BTW:
Ruter (angielskie router), komputer łączący sieci, specjalnie wyznaczony do wytyczania tras pakietów na postawie przechowywanej przez siebie tablicy wyboru tras (routing table) informującej o możliwych połączeniach z sąsiednimi sieciami.
Hasło opracowano na podstawie “Słownika Encyklopedycznego - Informatyka” Wydawnictwa Europa. Autor - Zdzisław Płoski. ISBN 83-87977-16-0. Rok wydania 1999

Brama - Brama, wrota, furtka, przepust (angielskie gateway) –
1) komputer ogólnego przeznaczenia, obrany w sieci do pełnienia funkcji rutera, czyli do wytyczania tras komunikatów;
2) urządzenie (komputer) dokonujący tłumaczenia protokołów sieciowych dwu różnych sieci, tworzący połączenie między różnymi sieciami.
Hasło opracowano na podstawie “Słownika Encyklopedycznego - Informatyka” Wydawnictwa Europa. Autor - Zdzisław Płoski. ISBN 83-87977-16-0. Rok wydania 1999..

Mówiąc po ludzku, router i brama to jedno :)

O to chodziło ? - jak nie to pisz.

Ostatnio zmieniony sobota, 10 stycznia 2004, 20:51 przez Anonymous, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
MODERATOR

Do zbudowania sieci lokalnej NIE trzeba routera :-) tylko swith. Router jest potrzebny do udostępnienia np. internetu dla sieci lokalnej.

Tytuł:
W opcjach konfiguracyjnych mam do wyboru kilka opcji. Międzyinnymi są to konfiguracja freesco jako router a inna konfiguracja freesco jako brama. Chcę podłączyc kompa na freesco do modemu zewnętrznego(stałe łącze) a przez freesco udostępniać net do całej sieci.
Jeśli dalej niejasne to piszcie.

Tytuł:
Użytkownik

Po wejsciu do konfiguracji wybierasz przy pomocy klawisza "e" opcje e) Ethernet router i postepujesz wg instrukcji pojawiajacych sie na ekranie... Serwer freesco (a konkretniej jego IP) bedzie brama ale dla komputerow klienckich (czyli userow z Windami), a brama dla serwera freesco bedzie adres modemu ktory do serwera podepniesz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.