Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 21 czerwca 2025, 19:05

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Witam. Jak podmontować dysk który jest na drugim kontrolerze jako master. Nie moge nic na forum znależć. Ewentualnie proszę o jakiś link z info.
Na google szukałem (może mało skutecznie)

pozdrawiam

Tytuł:
Honorowy Admin

Sądzę, że bujasz...
1 kontroler master hda
slave hdb
2 kontroler master hdc
slave hdd
PS. W standardowym ramdisku nie ma hdc i hdd, musiałbyś ściągnąć ode mnie ramdisk zmieniony, lub pozmieniać sobie samemu.

Tytuł:
Użytkownik

Tak właśnie tylko że ten ramdisk z Twojej strony u mnie nie działa.

Dlatego że ty masz na ext2 a ja dalej na dosowej partycji freesco.

W opisie z Twojej strony ( http://miniwebportal.and.pl/news.php?de ... 90289.news ) jest jak dodać drugi kontroler do ramdysku tzn:
"Jeśli zamierzamy dodać np. kolejną partycję musimy w katalogu /mnt/ram/dev wydać polecenie:
mknod hdc1 b 3 2 (hdc1 - to tylko przykład)" gdzie hdc to drugi kontroler - dysk master.

Tutaj mam prośbę o to by mi ktoś podał jak mam dodać ten dysk master z drugieego kontorolera który ma 5 partycji.

w logach mam tak:

kernel: Partition check:
kernel: hda: hda1
kernel: hdc: [PTBL] [753/255/63] hdc1 hdc2 < hdc5 hdc6 hdc7 >

co oznacza że mam 5 partycji
czy dla każdej partycji musze wydać takie samo polecenie tzn:

mknod hdc1 b 3 2
mknod hdc2 b 3 2
itd.

Dodałem do ramdysku partycję hdc1 poleceniem jak wyżej. Oczywiście skompresowałem itd według opisu. Reboot serwerka i w dev juz mam hdc1. No to teraz chce dodac tą partycje do freesco czyli
mount -t umsdos /dev/hdc1 /mnt/home/test
i niestety wyskakuje mi komunikat:
mount /dev/hdc1 (type umsdos) on /mnt/home/test: wrong filesystem type, or bad superblock on /dev/hdc1

Wszystkie prartycje na dysku są dosowe a dokładniej fat 32.
Wielkość to dwie po niecałe 3 giga i dwie po 16 giga i jedna gdzies kolo 1 giga.

Może ktoś mi pomóc

Dzięki za info

P.S.
Sorki Maćku ale nie skojarzyłem Twojej strony jako miniweb... myślałem że masz jakąś inną
Pozdrawiam

Tytuł:
Honorowy Admin

Ramdisk z miniwebportalu działa na bardzow ielu serwerkach beż żadnego problemu. Nie potrafię sobie wyobrazić powodu, dla którego miałby nie działać. Typ partycji nie ma tu żadnego znaczenia, wszystkie partycje systemowe są na FAT. Najprawdopodobniej ściągasz go pod windą i dlatego się chrzani. Plik ramdisk.gz należy ściągac snarfem będąc w odpowiednim katalogu (do /mnt jeśli freescoi startuje bez ms-dosa a jeśli z dosem to do /mnt/router) Następnie należy zmienić jego nazwę (mv ramdisk ramdisk.old i mv ramdisk.gz ramdisk) a potem zrebootować serwer.
Jesteś pierwszą osobą, która twierdzi, że ramdisk nie działa.

Tytuł:
Użytkownik

Znakiem tego cos pokopalem
wyskakiwal mi komunikat ze nie moze znalezc pliku bodajze config... czy jakos tak i stawal (freesco).
Ale poradzilem sobie inaczej troche na okretke ale poszlo.
Macku mozesz mi powiedzieć jakigo polecenia używales przy tworzeniu tych partycji mknod hdc6 b 3 1 czy jakoś inaczej itp.
Chodzi tutaj o to że po wpisanieu tego polecenia tworzy mi sie bardzo malutki plik i nie dziala mi tak podmontowywany potem dysk. Wiem ze tu pewnie chodzi o te numerki tzn 3 i 1
Pozdrawiam

P.S,
dziś już nie ale na tygodniu zerkne co to był za błąd po zmianie ramdisku. Niestety wszelkie prace na serwerku robie zdalnie i nie bardzo mam możliwość podejść osobiście do sprzetu dlatego innym razem to sprawdzę.

Tytuł:
Honorowy Admin

Co do polecenia mknod - przyznam się, że pisząc artykuł posłużyłem się opisami z grupy, ktoś potem poprawiał te cyferki na inne... ja to robiłem jeszcze w poczatkach mojej lamerskiej twórczości i po prostu to, co mi było potrzebne kopiowałem na żywca z katalogu zipslacka :))
A teraz juz nie mam za bardzo czasu bawić się w terzeczy, ani też potrzeby ponieważ mój osobisty ramdisk - nieco mniej standardowy - działa bez zarzutu :)

Tytuł:
Użytkownik

własnie ja również podobnie zrobiłem tylko że pobrałem to co mnie interesowało od Ciebie z ramdysku tzn rozkompresowałem itd. przekopiowałem wszystkie interesujące mnie hdb i hdc itd. Nastepnie do swojego ramdysku wrzuciłem to. W efekcie końcowym oczywiście działa ten nowy dysk ale mam jakiś błąd na starym dysku.
np. gdy chce cokolwiek zrobić freesco sygnalizuje mi brak mozliwośći tworzenia folderów w katalogu /tmp

Obojętne czy to ma być instalacja pakietów czy cokolwiek innego

[Linux] listpkg miniwebportal.and.pl/packages
Checking miniwebportal.and.pl/packages/ for packages.
/bin/snarf: cannot create /tmp/snarf: No space left on device
[Linux]
[Linux] date
can't extract: can't open /tmp/10606
[Linux]

Co to może być?

Tytuł:
Użytkownik

To chyba ja pisałem. Najlepiej popatrzeć tutaj:
http://ptm.linux.pl/man_HTML/man4/hd.4.html

i błąd jest w tym, że hdc i hdd ma numer urządzenia 22 a nie 3 (bo to drugi kontroler) czyli

mknod hdc b 22 0
mknod hdc1 b 22 1
mknod hdc2 b 22 2
....
mknod hdd b 22 64
mknod hdd1 b 22 65
mknod hdd2 b 22 66

zresztą nie ma co wydziwiać bo wystarczy odpalić zipslacka i zobaczyć jak to naprawde jest.

Numerki od 1-4 to partycje podstawoe a powyżej dyski logiczne więc pierwszy dysk logiczny będzie 5 a nie 2!!. Standardowo jak ktoś zrobi fdiskiem pod dosem to ma:

hdx1 -> C
hdx2 -> partycja rozszerzona
hdx5 -> D
hdx6 -> E

ale nie piszcie, że windows przy wielu dyskach inaczej sobie numeruje bo to przykład np. jak ktoś ma 1 dysk i dosa lub win98.

Tytuł:
Użytkownik

BOLO_B wielkie dzięki działa tak jak napisałeś.
Czyli pierwszy kontroler to urządznie o numerku 3 a druga cyferka to numer partycji
czyli dla hda1 to będzie
mknod hda b 3 0
mknod hda1 b 3 1 itd
drugi dysk czyli slave na pierwszysm kontrolerze to
mknod hdb b 3 64
a 64 ponieważ 64 partycje obsluguje dysk i te numery od 0 do 63 sa zarezerwowane dla dysku master pierwszego kontrolera. Oczywiście numery od 1 do 5 to numery 4 partycji podstawowych jakie mogą być na dysku twardym a numer 0 to numer całego dysku.
nastepny dysk to
mknood hdb1 b 3 65 i te numery lecą od 65 do 128 czyli 64 partycje tego dysku
teraz dysk master drugiego kontrolera to urządzenie 22 i tutaj numeracja zaczyna się od 0 (numeracja partycji) czyli
mknod hdc b 22 0
mknod hdc1 b 22 1
i tak dalej według tej reguły
mknood hdd b 22 64
mknood hdd1 b 22 65

Ja to tak rozumie jeśli żle to proszę o poprawe mej wypowiedzi. Fakt jest fakterm że dla drugiego dysku pierwszego kontrolera wszystko piknie się sprawdziało ;)

A teraz malutkie pytannko jak będzie z numerami urządzeń które na płycie która ma RAID czyli o następne kontrolery mi chodzi. Czy jest szansa że freescio zobaczy te dyski?
Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony czwartek, 26 czerwca 2003, 16:35 przez Nieznajomamail, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Użytkownik

Najpierw to trzeba się chyba zastanowić, czy freesco ma wkompilowaną obsługę raid no i dopiero potem szukać to co ma być w /dev. Poszukaj może będzie coś w tych manualach do którego podałem linka.

Tytuł:
Użytkownik

pozwolicie że sobie to gdzieś zapisze bo potem mi się nie chce szuakć w necie, to coś dla tych co mają dodatkowy kontroler IDE:
mknod /dev/hde b 33 0
mknod /dev/hdf b 33 64
mknod /dev/hdg b 34 0
mknod /dev/hdh b 34 64

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.