Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 22 czerwca 2025, 00:56

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: WWW - zdalne
Witam wszystkich.

Czy jest możliwość podpięcia www z freesco na inny komputer,nie połączony z serwerem w sieć ?

Tzn:

Zakładamy,że mam serwerek na Freesco 2.7 i wszystko działa na sdi ,jest ok,można publikować www na Ip serwera ale na dysku serwera jest mało miejsca ,a ja chcę mieć portal z dużym downloadem i nie pasuje mi to . Zakładamy,ze jestem userem sieci wogóle nie połączonej z siecią serwera Freesco i chcę ,aby www była przechowywana na moim pc i robiła jako www tego Freescowego serwera, nie mam IP a chcę ,by pod ip serwera Freesco po wpisaniu do przeglądarki pokazywało mi to www ,które udostępniłem u mnie na moim pc.

Pytanie : jest to możliwe ?

Tytuł:
Hm... nie wiem czy forwardować port 80 można na dowolny IP, czy tylko z sieci maskowanej przez freesco...
I co masz na myśli, mówiąc że "nie masz IP" ;) ?

Tytuł:
N pisze:
I co masz na myśli, mówiąc że "nie masz IP" ;) ?

Chodzi o to,że nie mam zewnętrznego ip - ma je serwer .
To istotne.

Tytuł:
Ale tym serwerem jest Twoje freesco czy to zupełnie inna sieć bo już się zgubiłem?
W pierwszym przypadku forwardujesz po prostu TCP port 80 na swój komputer w sieci lokalnej, na którym stawiasz jakikolwiek serwer WWW (nie stawiasz WWW na freesco!) i to załatwia sprawę.
Drugiego przypadku nie rozumiem. Masz komputer za maskaradą w sieci A i chcesz postawić na nim WWW widoczne po wywołaniu serwera w sieci B?

Tytuł:
N pisze:
Drugiego przypadku nie rozumiem. Masz komputer za maskaradą w sieci A i chcesz postawić na nim WWW widoczne po wywołaniu serwera w sieci B?

Właśnie ... serwer i mój komputer znajdują się w 2 różnych sieciach (obie na sdi,ale nie wiem,czy to ma znaczenie)

:wink:

Tytuł:
No wiec sprawa wyglada tak, ze konieczne są dwa przekierowania.
Klient wpisuje http://xxx.xxx.xxx.xxx i próbuje sie połączyć z portem 80 Freeco "X" (ten, ktory ma za mały dysk). Nie wiem czy można zrobić forward na IP inne niż w sieci lokalnej - jeśli tak to forwardujesz w ten sposób:

Na freesco "X": tcp,80,????,yyy.yyy.yyy.yyy

gdzie yyy.yyy.yyy.yyy to IP serwera "Y" za którym jest Twoja maszyna a ???? to port który jest przekierowany na Twój komputer przez "Y":

Na serwerze "Y": tcp,????,80,zzz.zzz.zzz.zzz

gdzie zzz.zzz.zzz.zzz to Twoje lokalne IP w sieci.

W ten sposób dostęp do strony możesz uzyskać klepiąc:

http://xxx.xxx.xxx.xxx:80 (lub bez :80)
http://yyy.yyy.yyy.yyy:????

Przy założeniu że serwer www stoi TYLKO na twoim kompie a freesco "X" przekierowuje wszystkie zapytania na port 80 i nie ma wlaczonego swojego serwera WWW a serwer Y przkierowuje port ???? na port 80 Twojego kompa.
Jeśli jacyś bardziej obyci linuxiarze znają prostszą metodę to niech mnie poprawią :)

Jeśli nie jest możliwe pierwsze przekierowanie (na freesco "X') (z racji tego, że komp "Y" ma IP zewnętrzne) to można zastosować bezpośrednie przekierowanie na http://yyy.yyy.yyy.yyy:???? w kodzie strony umieszczonej na "X".

Odpowiadając krócej na Twoje pytanie - jest to możliwe ;) Mam nadzieję, że za bardzo nie namieszałem i idzie zrozumieć i nie twierdzę, że to najkrótsza droga - może mnie jacyś bardziej obeznani poprawią, :roll:

Tytuł:
Dziękuje CI bardzo za to,że chcesz ze mną pogadać doceniam to ,cieszę się ,ale teorię też umiem opracować - gorzej z zastosowaniem :wink:

Jest jakieś faq dot. tego problemu (wiem,ze problem jest nietypowy) ?

Tytuł:
MODERATOR

Nie bardzo rozumiem po co te alpejskie kombinacje??? Jeżeli to freesco ma przypisaną domenę inną niż tą xxx.sdi.tpnet.pl to przecież wystarczy zrobić wpis do NSa, żeby zapyania www były kierowane tam, gdzie będzie serwer www... Inna możliwość to zrobienia na freesco strony w html, która kieruje na właściwy serwer (tak jest np zrobione teraz na www.freesco.arx.pl)...
Natomiast w ramach jednej sieci można przenieść serwer www na komputer z wewnętrznym IP i przekierować na ten komputer odpowiednie porty. To oczywiście wymaga ingerencji admina - jeżeli nim nie jesteś to tego sam nie zrobisz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.