Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 21 czerwca 2025, 18:05

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Użytkownik

Mam Lan na 60 osob kablowy w tym 2 osoby na radiu przez AP podpiete ,
serwer to P100 ,32 Ramu, dysk 3GB , na nim freesco 0,27 + justice 4,1
lub zamiast justice bałwan jestem wycinajaca cale p2p
Problem :
COs nie wyrabia tzn zarowno przy justice jak i bałwan jestem net wolno chodzi i nie wiem w czym tkwi przyczyna czy lacze za slabe czy serwer nie wydala
czy moze trzeba by zmienic system na jakis obslugujacy CBQ ?
Pytam szczegolnie osob majacych powyzej 60 userow bo do 50 jakos szlo na neo+ :) a teraz to lipa calkowita bo nikt nie chce wiecej placic zeby wynajac jakiegos speca od linuxa a ja nie umiem sobie poradzic z debianem jakos przystepnych materialow nie moge znalesc takich jak na freesco.
ps probowalem w justice wartosci bardziej restrykcyjnych niz wskazane na dsl 512 a mam dsl 1 i jak wiecej userow zacznie bałwan jestem to net i tak siada tzn pingi ida do 2000 ms .

Tytuł:
Użytkownik

na 1 mbicie powinno to jakos chodzic troszke juz przyduzo tych userow ale znajomy ma podobnie tyle ze serwer stoi na debianie i koles sie na tym naprawde zna. wiec sadze ze przy dobrej konfiguracji wszystko by to znosnie dzialalo.

sprawdz czy dobrze ci dzieli upload bo jak ci zapcha upload to ci ten 1 Mbit nie pomoze.

pozdr

PGF

monter pisze:
Mam Lan na 60 osob kablowy w tym 2 osoby na radiu przez AP podpiete ,
serwer to P100 ,32 Ramu, dysk 3GB , na nim freesco 0,27 + justice 4,1

Przesadziłeś... 60 userów na P100 z 32 RAM ??? To chyba żart... I jeszcze Freesco do tego... To juz jest poważna sieć, i raczej i Freesco i sprzęt na serwerze mogą nie wyrabiać.

Tytuł:
Użytkownik

Z opisu freesco wynika ze powinno chodzic na slabszym sprzecie .
A siec jakos sie rozrosla ostatnio szybko a sprzet zostal ten sam wiadomo nikt nie chce sie zlozyc na serwer .
Zdawalo mi sie ze freesco jest wydajne i moze obslugiwac wielu userow jak np Debian w pobliskich akademikach obsluguje cala siec a maja 80 userow a studenci tam ciagna caly czas .A serwer maja 486 !!!!!
Cos musi byc w tym debianie znajomy twierdzi ze odkad koles mu postawil serwer na debianie z cbq to mu o wiele wydajniej chodzi i sie nie muli jak fresco .

Co do uploadu to wlacza sie blokowanie zarowno upload jak i download tzn swieci na czerwono lub fioletowo w justice 4.1 inaczej nie umiem sprawdzic .Pozatym ze zmniejsza sie predkosc jak wiecej pociagne i sie zaswieci na czerwono .

Sprobuje dac na serwer moj wlasny sprzet a sobie wezme p100 na pare dni i sprawdze czy to wina sprzetu bo i tak taniej wyjdzie nowy serwer niz koles od linuxa co sie tym by zajol.

Tytuł:
MODERATOR

Cytuj:
Cos musi byc w tym debianie

To nie od samego diebiana zależy, lecz od algorytmu kolejkowania. Justice to po prostu shellowy skrypt i nie wyrabia się z tyloma userami na tak słabym sprzęcie. Natomiast CBQ a jeszcze bardziej HTB są po prostu znacznie szybsze i doskonalsze!

Tytuł:
Użytkownik

majac tylu userow nie stac cie na lepszy serwer ?

to po ile oni ci placa ? po 10 zl ?

przeciez nawet jakbys mial abonament po 20 to po 2 miesiacach bys kupil porzadny serwer.

a na debianie to nie musisz sie tak bardzo dobrze znac zeby postawic serwer, wystarczy pogooglowac i wszystko znajdziesz.mi sie udalo jakos postawic serwer jeszcze zanim zaczalem zabawe z jakimkolwiek linuxem na powaznie,
teraz mam serwer na freesco bo jest mniej wymagajace i moja siec tez nie potrzebuje nie wiadomo jakiej rakiety bo mam tylko 6 komputerow ale gdy bede musial to na pewno sie przesiade na duza dystrybucje bo nie da rady ciagnac na freesco przy tak duzej sieci,

pozdr, radze sie zainteresowac debianem i probowac bo cie userzy zjedza :)

Tytuł:
Użytkownik

Jakby byla kasa na serwer to bym kupil najchetniej prawdziwy serwer a nie komp domowy przerobiony na serwer ale nie ma . Tak samo lacze bym na wieksze zmienil to jest najprostsze rozwiazanie ale potrzeba matka wynalazku wiec sie cos wymysli .

Co do debiana to trzeba chyba skonczyc dyskusje bo to nie to forum na irca wejde tam sie moze ktos znajdzie .

Tytuł:
PGF

monter pisze:
ciach
maja 80 userow a studenci tam ciagna caly czas .A serwer maja 486 !!!!!
ciach

tia... z cbq lub htb... ciężko mi w to uwierzyć

Tytuł:
PGF

lamer pisze:
Cytuj:
Cos musi byc w tym debianie

To nie od samego diebiana zależy, lecz od algorytmu kolejkowania. Justice to po prostu shellowy skrypt i nie wyrabia się z tyloma userami na tak słabym sprzęcie. Natomiast CBQ a jeszcze bardziej HTB są po prostu znacznie szybsze i doskonalsze!

A gdyby był nawet w C napisany to i tak nie sięgnie do pięt CBQ. Niestety to "tylko" Freesco. Ale dla sprwanych adminów i rozsądnych userów wystarcza

Tytuł:
Użytkownik

Jak narazie przypadkiem mi sie udalo doprowadzic net w sieci do porzadku za pomoca pakietu justice 3.5.6 beta ktory dziala na ustawieniach dla sdi tylko dalem 50% dla kazowiczow a prg zminielszylem o polowe . .I chodzi przyzwoicie i tylko jeden koles sie skarzy ze mu sie stronki wleka ale caly czas ciagnie na maxa wiec tak juz musi byc .

Ps wlasnie pojawila sie na forum notka ze powstaje projekt nowego systemu obslugujacego HTB i powinien byc podobny do freescotylko ze 30 mb bedzie potrzebne na dysku . Ale jak bedzie rownie przyjazdny to zaden problem i tak wielu ma dyski .

RaaDaaR pisze:
monter pisze:
ciach
maja 80 userow a studenci tam ciagna caly czas .A serwer maja 486 !!!!!
ciach

tia... z cbq lub htb... ciężko mi w to uwierzyć

mam 76 userów za celleronem 400 i 96 MB RAM z freesco na HDD, Twoje RaDar jądro, justice 4.0 (nie dosłownie <lol>) i jak wszyscy zaczynaja ciągnąć, sieć nie dołuje ale transfer wyraźnie zwalnia

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.