Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 21 czerwca 2025, 15:36

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Witam!
Ciekawy jestem jaka jest różnica (dla przeciętnego użytkownika) różnych wersji justice, np v. Justice 3.5.6 beta6 a v. Justice4.1
Może ktoś już sprawdził te wersje???
Osobiście mam v 3.5.6beta6 i chodzi super!!!

Tytuł:
Użytkownik

wejdz w jakikolwiek topic o justice 4.1 i sie dowiesz jakies sa roznice,

albo spytaj raadara :) zreszta justice 4.1 jest juz dobrze opisane tu na forum jak i na grupie.

Tytuł:
Hmm Miałem nadzieję że trafie na kogoś kto miał okazje testować np te dwie wersje. A czy umieszczenie mojego postu na forum można uznać za pytanie do np RaaDaaR`a :?: No mam nadzieję że tak :D

Tytuł:
PGF

Justice 4 powstało (i dalej powstaje) po to aby zrealizować kilka moich pomysłów, oraz popisać się postępami w posługiwaniu się shell'em z mojej strony :D. Rewolucji nie ma, na miarę zmian jak pomiędzy 2.x a 3.x. Zasada działania jest z grubsza podobna, zmieniły się metody. Dodałem statystyki, takie jakie chciałem, przycinanie upload'u, stałe shaper'y, dzienny limit download'u, ściąganie w tle kiedy łącze jest nieużywane (od wersji 4.1). Zwłaszcza to ostanie osobiście mnie bardzo cieszy, wget sobie ściąga zapodane mu wcześniej rzeczy, kiedy żadnen z userów nie korzysta. Są też alarmy, komunikaty i na bieżąco podawany czas wykonania skryptu, co się niektórym niepodoba. Być może woleli by nie wiedzieć co się dzieje :). Nie ma obsługi dwóch podsieci, co jest dość proste i jak znajde chwilkę to opisze to na witrynce, ale sprawa to marginalna. Znacznie wygodniej posługiwać się słiczem ;). Nie ma co porównywać 4.1 do wersji rozwojowych 3.x.x tworzonych przez mat1|9s, są to dwa rózne mechanizmy :) choć opierają się na tej samej zasadzie ograniczania. WKBR nie narzekam na stabilność na tych kilku routerkach administrowanych przeze mnie. Co do konfiguracji... Działa 25 komputerów na p166/32 (DSL), 12 na p166/32 (DSL), 7 na p200/64 (SDI moje;)). Justice4 wykorzystuje jednak dość sporo funkcji systemowych, więc Freesco musi być dość sprawne, nierozwalone, i przypilnowane. Nie wypowiadam się na temat justice 3.x powyżej 3.3, ale moja wersja ostania 3.3 była dość prymitywna, co w niektórych skrajnych sytuacjach jest zaletą, zwłaszcza dla niedbałych administratorów. Niestety czas justice dobiega końca, i nadchodzi szybkim krokiem era NND z HTB, i "profesjonalnym" podejściem. IMHO dobrze się stało że potencjalny użytkownik freesco ma w czym wybierać jeśli chodzi o pakiety kształtowania ruchu sieciowego dla Freesco. Doskonale pamiętam czasy kiedy nikt nie śnił o takich wynalazkach jak justice, i jeden user z kaaza zapychał całą sieć. Aż kiedyś Kipa (szacuneczek) i Zciech (szacuneczek) rzucili wyzwanie przyzwoitemu transferowi :), co było w połączeniu z shaper'em bezpośrednim pomysłem na Justice. No ale sie rozpisałem... ciekawskich kieruję do archiwum, wbrew pozorom też można się tam wiele nauczyć.
pozdraviam

Użytkownik

tom2130 pisze:
Witam!
Ciekawy jestem jaka jest różnica (dla przeciętnego użytkownika) różnych wersji justice, np v. Justice 3.5.6 beta6 a v. Justice4.1
Może ktoś już sprawdził te wersje???
Osobiście mam v 3.5.6beta6 i chodzi super!!!

żeby ci utrudnić życie dodam do tych wersji pakiet TrafManager :lol: , który swoim działaniem przypomina (albo przynajmniej próbuje przypominać) HTB, do pociągnięcia ze strony http://mat1l9s.w.interia.pl

Tytuł:

Wszystko fajnie i pięknie tylko co z tymi co mają 0.3.x :?: Są aż tak duże różnice w działaniu wersji 0.2.7 od np 0.3.2, że paczkę do 0.3.x robi się okazyjnie :?:

Tytuł:
Użytkownik

pytanie skierowane do MAC!EK: a nie dałoby się wrzcić tego skryptu zmieniając tylko ścieżki ? Czy tak koniecznie trzeba przebudowywać ten rc_zjustice ?

Tytuł:
:D :D :D OGROMNE podziękowania dla RaaDaar`a :D
O coś takiego mi chodziło :)

Tytuł:
MODERATOR

mat1l9s pisze:
pytanie skierowane do MAC!EK: a nie dałoby się wrzcić tego skryptu zmieniając tylko ścieżki ? Czy tak koniecznie trzeba przebudowywać ten rc_zjustice ?

tak, rc_ trzeba przebudować całkowicie, ale już to zrobiłem :>

Tytuł:

może ktoś podrzuci link skąd można pobrać justice 4 dla freesco 0.3.2 ?? uzywam paczuszki just-mrtg (niezle sie sprawuje), czy wgrywajac justice 4 zepsuje cos ??

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.