Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 21 czerwca 2025, 21:49

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kontrola... ?
Jestem dość początkującym userem ale mam za zadanie wykonać freesco na naszą sieć. A konkretnie interesuje mnie czy moge wchodzic przez którens komputer w sieci na serwer i edytowac pliki? A najlepiej by bylo widziec uruchominy freesco, ale to chyba bajka? :D Moze ktos mi odp? Moze jakas strona? Drugie pytanie to czy nie ma roznicy czy edytuje je pod winem czy pod freesco?

Tytuł:
Oczywscie ze mozesz zdalnie sterowac serwerem, edytowac pliki, rebootowac a nawet wrzucac pliki bezosrednio z sieci na serwer (polecenie snarf) itp.
Jedna z mozliwosci to wlaczenie opcji 47 (Telnet) lokalnie "s".
Woczas z Twojego kompa wklepujesz po kolei: Telnet -> open IP_serwera i dalej zobaczysz znajomy monit o login i haslo.
Tyle, ze Telnet nie jest szyfrowany i z tego wzgledu nie jest bezpieczny jesli chodzi o podsluchiwanie.
Na szczesnie jest alternatywa http://miniwebportal.and.pl/news.php?detail=n1030694574.news
Do laczenia nie polecam uzywania standardowego Telnetu (mowa o tym w Windowsie) poniewaz nie wspolgraja niektore klawisze (Backspace, del itp). Sciagnij sobie malutki programik "Putty" i odpowidnio go ustaw. Poczujesz sie jakbys pracowal bezposrednio na serwerze a nie zdalnie :).

Druga mozliwosc to wbudowany we freesco "Panel Administracyjny" dzialajacy na przegladarce internetowej. Opcja 45 ustaw takze lokalnie "s".
Od tej pory wpisujac w przegladarce adres: http://IP_serwera:82 polaczysz sie z serwerem i bedziesz mial do dyspozycji sporo opcji manewrowania.

Odnosnie edytowania plikow w Windows - nie polecam z powodu innego znaku zakanczania linni. Owszem mozna ale pozniej lepiej wejsc na serwerek i podejzec dany plik.

Tytuł:
Wielkie dzięki!!! To w takim razie kolejne pytanko... Jak wejść do tej opcji 45? Gdyż ja używam opisu konfiguracji i to wszystko idzie tak jak by według kreatora, i nie wiem gdzie to wklepać :?
A wracając do tego edystowania plików to co bym nie zmieniał pod winem to zawsze będzie źle? Jak nie, to kiedy/ które pliki będzie trzeba pisać pod freesco?
A jaką komędą moge edytować pliki? Moze ktos podac stronke ze spisem podstawowych komęd? Jak cos takiego jest, bo ja nie moge nigdzie znalezc
Znalazłem też w necie przykład forwarad, a wygląda on tak:

# tcp,2300,-2400,1.2.3.4

mam to traktowac jako przedział czy wybrac sobie dowolny port z tego przedziału, czy może ta komenda ma wyglądać identycznie juz w samym pliku? (oczywiście ip moje.. :)

Jeżeli w tlenie wiem że aby rozmawiać głosowo musze odblokować port 443 to to musi byc tcp czy udp? Czym to się różni? Może ma ktoś dobra stronke na ten temat?

Przepraszam za ogrom pytań ale jak napisałem jestem nowy a o takich szczegółach nigdzie nie pisze.

Tytuł:
Łosio pisze:
Wielkie dzięki!!! To w takim razie kolejne pytanko... Jak wejść do tej opcji 45? Gdyż ja używam opisu konfiguracji i to wszystko idzie tak jak by według kreatora, i nie wiem gdzie to wklepać :?

Zwyczajnie po wejsciu w setup masz przeciez wszystkie opcje ponumerowane. Wklepujesz interesujacy cie numerek i enter.

Łosio pisze:
A wracając do tego edystowania plików to co bym nie zmieniał pod winem to zawsze będzie źle? Jak nie, to kiedy/ które pliki będzie trzeba pisać pod freesco?

Glownie chodzi o zakonczenie wierszy (enter). O ile dokumenty .html i zywkle pliki tekstowe nie sa na to wyczulone, o tyle pliki konfiguracyjne i np. pliki .cgi nie beda ci dzialac poprawnie

Łosio pisze:
A jaką komędą moge edytować pliki? Moze ktos podac stronke ze spisem podstawowych komęd? Jak cos takiego jest, bo ja nie moge nigdzie znalezc

cat - przegladanie plikow
edt - edycja
Najlepiej zainstalowac sobie np. "mc" jesli masz freesco na hdd i edytowac z poziomu commandera

Łosio pisze:
Znalazłem też w necie przykład forwarad, a wygląda on tak:

# tcp,2300,-2400,1.2.3.4

mam to traktowac jako przedział czy wybrac sobie dowolny port z tego przedziału, czy może ta komenda ma wyglądać identycznie juz w samym pliku? (oczywiście ip moje.. :)

Jeżeli w tlenie wiem że aby rozmawiać głosowo musze odblokować port 443 to to musi byc tcp czy udp? Czym to się różni? Może ma ktoś dobra stronke na ten temat?

Akurat ten zapis odnosi sie do przedzialu portow. Jesli interesuje cie jakis konkretny port to dajesz tak:

# moge uzywac eMule i mam HighID :)

tcp,4662,4662,192.168.1.2
upd,4662,4662,192.168.1.2
tcp,4672,4672,192.168.1.2
upd,4672,4672,192.168.1.2
upd,4661,4661,192.168.1.2
upd,4665,4665,192.168.1.2

Co do tlena to zrob wpisy zarowno dla tcp jak i upd:

tcp,443,443,xxx.xxx.xxx.xxx
upd,443,443,xxx.xxx.xxx.xxx

xxx - twoj IP

Łosio pisze:
Przepraszam za ogrom pytań ale jak napisałem jestem nowy a o takich szczegółach nigdzie nie pisze.

Uuuu o przekierowywaniu portow bylo tutaj sporo.

Tytuł:
JoT.Pe pisze:
Uuuu o przekierowywaniu portow bylo tutaj sporo.

Ale co to znaczy to tcp i udp to nie mogłem znaleźć...

Jest mżliwośc instalowania pakietów z dysku twardego jezeli freesco jest na dyskietce? Jezeli sie ma freesco na dyskietce to da sie przegladac hdd?

Tytuł:
tcp - to protokol transmisji danych, a upd - to datagramowy protokol przesylania pakietow danych. Tak jak pisalem wczesniej najlepiej robic forward zarowno dla tcp i upd.

Jesli ze swojego kompa w domu chcesz wgrywac paczki na serwer to postaw na domowej maszynie serwer http lub ftp i wtedy cos zdzialasz :).

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.