Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 21 czerwca 2025, 10:10

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Witam chcę zrobić następującą rzecz. Sieć lokana do 10 komputerów router z serwerem DHCP już działający (nie na freesco), do tego chcę podłączyć freesco tak żeby pobrał dla siebie adres IP z istniejącego serwera DHCP. Jak to zrobić? ustawiłem we freesco Serwer DHCP disable, DNS i DHCP client enable, usunąłem adresy IP wpisane na stałe (jeżeli nie usunąłem adresów to były nadawane na sztywno te wpisane pomimo że klient Dhcp był aktywny). Po uruchomieniu freesco okazało sie że adres dla niego nie został nadany pomimo że zasoby były wolne. Próbowałem też przydzielać zasoby z mac adresu jednak tak samo nic. co jest nie tak czy klient dhcp dla lokalnych sieci we freesco nie działa??

Tytuł:

po pierwsze: freesco jest w domysle stworzony jako glowny serwer wiec mozliwe ze nie ma klienta dhcp, ale nie jestem pewien

po drugie: probowales potem przydzielic ip w dhcp przez mac? to czego probowales wczesniej? przeciez wlasnie mac sie tylko uzywa do tego

Tytuł:
Ok spróbóje bliżej opisać dlaczego tak nie inaczej.

Chcę zbudować sieć sdi-lan-wlan, modem SDI, punkt dostępowy compex WP11+ netpassage, dwie radiówki, Hub 100, oraz komp ze zwykłym lanem no i serwer freesco. Postanowiłem że freesco na podstawie adresów mac bedzie wpuszczał bądź nie klientów i przyznawał im adresy ze swojego dhcp. Po zrobieniu tablicy mac ip okazało sie ze freesco nie potrafi nadać adresow ip dla radiowek (może i słusznie bo przecierz niema bezpośredniego dostępu do radiowek) po paru godzinach zrezygnowałem. Punkt dostepowy ma serwer dhcp działający dla radia i dla kabla super! stworzyłem tablice łącznie z kartą sieciową freesco, ale okazało sie że w sofcie punktu dostępowego jest błąd!, nie można wyłączyć całkowicie automatycznego nadawania adresów (w punkcie dostępowym) z poza tablicy bez weryfikacji mac adresu. wygląda to tak zakres ip z przedziału od np. 192.168.0.254 do 254 i ten adres będzie nadawany bez weryfikacji mac, składnia w stylu 0.0.0.0 jest odrzucana!. Jesli wyłącze serwer dhcp w punkcie dostępowym to nie są nadawane żadne adresy nawet te z zdefiniowanej tablicy. Dlatego chciałem aby freesco wlazł na ten jeden wolny adres i na nim siedział jednak nie udało mi sie to z powodu niedziałania client dhcp we freesco. Ominąłem to w ten sposób że nadałem dla freesco na sztywno ten właśnie adres 192.168.0.254 i zatkałem w pewien sposob ta dziure? jednak nie do końca bo co zrobi serwer dhcp w momencie kiedy podłączy sie jakiś nieproszony gość?przydzieli pierwszy wolny adres z automatycznego dhcp i wejdzie na adres 254 gdzie przecierz jest freesco, blokując w ten sposób wyjście do netu. Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony wtorek, 9 marca 2004, 11:55 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Użytkownik

Powiem szczerze ze troche sie pogubilem w tym Twoim opisie ale mniejsza z tym... Jesli chodzi o pierwszy post: FreeSCO moze byc zarowno serwerem DHCP jak i klientem DHCP. Aby bylo klientem DHCP musisz w konfiguracji pierwszej karty (tej do ktorej przychodzi NET z zew) Use DHCP client to configure 1st network interface y/n ustawic na "y". (We FreeSCO 027 jest to w opcji w setupie "72. 1st network" - nie wiem czy w 03X tez jest ten numerek)Wowczas serwer FreeSCO bedzie przy starcie pobieral dla siebie adres IP. Aby byl serwerem DHCP musi byc uruchomiony w opcji "DHCP Server" np. na "y" - wowczas w konfiguracji 2 karty sieciowej "2nd network" musisz miec wpisany zakres adresow do rozdzielania - "IP range".
Nie wiem czy to jest to o co Ci chodzilo ale tak wyglada sprawa klienta i serwera DHCP :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.