Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 17 czerwca 2025, 20:52

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Od wczoraj dwukrotnie stało się u mnie coś dziwnego. Najpierw routerek znikł z internetu - przestał odpowiadać na pingi, w ogóle jakby zdechł. Jak znalazłem się w domu odpalam konsolę - chodziła , tylko że okrutnie wolno. Na pojawienie się pytania o usera czekałem kilkanaście sekund a na pytanie o hasło pewnie z minutę. Jedyna komenda jaką wydałem to reboot. Po resecie wszystko elegancko, do momentu jak odpaliłem dzisiaj rano MC. Wyskoczył mi napis memory fail czy coś takiego, i po konsoli zaczęły się sypać różne znaczki.
Odpalilem druga konsolę, i w topie zauważyłem że nie ma wolnej pamięci i duża część swapu jest zajęta.
Znowu reboot i jak do tej pory wszystko dobrze.

Czy takie coś może być spowodowane brakiem pamięci :?: Wina sprzętu raczej to nie jest, bo jest raczej porządny i w większości nowy więc myślę że się nie rozsypuje. A może freesco jednak jest niestabilne na szybkich prockach :?: Kiedy miałem Celerona 266@400 ani raz mi się takie coś nie zdarzyło... Może ma to związek z tym że na początku jak uruchamiałem freesco na tym kompie to w parę sekund po starcie robił się czarny ekran i na tym koniec (po kilkunastu włączeniach samo znikło).

Jak na razie wywaliłem kilka niepotrzebnych pakietów i mam nadzieję że okaże się że to było za mało pamięci, bo ostatnio tyle problemów z siecią i routerkiem miałem że aż mnie trzęsie na myśl że znowu coś może być nie teges :evil: .

Tytuł:
Użytkownik

Tak z ciekawości to na jakim sprzęcie chodzi to freesco :?: 8O
Ile ramu, swap??

Tytuł:
http://www.area57.one.pl/router.html

swap 120 MB

Tytuł:
Użytkownik

Nie szkoda tego sprzęta na zwykły router :?: 8O 8)
I brak mu pamięci, to w takim razie freesco jest pamięciożerne, a te wszystkie pakiety zainstalowane to by sie xxxx razy zmiesciły w pamięci.
Ja bym dołożył do 512 MB ramu (tusl2-c tyle widzi - no i gratuluje wyboru płyty, większość znajomych ma te płyte - ja też i nie usłyszałem ani jednego głosu niezadowolenia) i tyle samo swap :lol:

Tytuł:
MODERATOR

Kilka postow wczesniej ktos opisywal taki problem. I okazało sie, że atakowali go spamerzy ! Włączył relay na exim'ie i poszłooo.....
Nie gadajcie takich głupstw ja mam 64MB trochę pakietów i przez tydzień freesco nie wziął 32MB :-)

Tytuł:
Użytkownik

Przecież to jest oczywiste :lol:
Ja ma 586 100 MHz, 16 MB RAM, 20 swap i czasami nie restartuje serwera miesiąc i też działa. (z resztą na 8 MB też chodzi)
:lol:

Tytuł:
Router routerem, ale drugie zadanie tego sprzęta to serwer samby. To wymaga dosyć mocnego sprzętu do obsługi wielu klientów naraz. Tym bardziej że w porównaniu do innych linuksów samba na freesco jest kulawa i kaleczna jeśli chodzi o szybkość. Niejeden z Was się na pewno przekonał jak jest z wydajnością samby.
Następna rzecz - EDNA Streaming MP3 Server - nie wyobrażam sobie że miałbym tego nie mieć i tak samo 90% lojtków w lanie. A to też podbiera co nieco procesorka.

Prawdopodobnie wczorajsze te dwa wygłupy kompa to rzeczywiście były problemy z brakiem pamięci, bo po wywaleniu kilku pakietów na razie jest OK (i mam nadzieję że tak zostanie).

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.