Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 22 czerwca 2025, 01:07

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Ja musze się pochwalić, że już postawiłem serwer na freesco Easypl dla Dsl 512 od ptsa. konfigurując zauważyłem, że bez podania serwera Proxy wywala net co parę minut, ale po wpisaniu odpowiedniego serwera wszystko działa bez problemu. 8) Może się komuś ta informacja przyda.

Tytuł:

Witam

Kolejne pytanko. Czy po przerobieniu EasyPl z wersji SDI na wersje DSL zostały także zmienione parametry pakietu JUSTICE?

Pozdrawiam

Tytuł:

Witam
Pytanko. Chciałem postawic serwer na freesco EasyPlDSl. Wiec sciagłem paczuszke Easy pod DSl, odpalam. Wpisuje config i wpisuje te adresy które maja miec dostep do neta i justice. Nastepnie wpisuje setup i wybieram opcje "a" i edycja pierwszej sieci czyli(72). Wpisuje ip od TPSA czyli jak mam rozumiec jest to na tej kartce która dostałem od nich "Adres dostępny dla abonenta" i dopisuje maska 255.255.255.252. Restartuje kompa i nic nie działa. Postawilem serwer na zwykłym freesco 0.27 według opisu ze strony ale jednak chcialbym na tym EASY DSL. Co zle zrobiłem. I jeszcze jedna sprawa. Co to ten "Zarezerwowany adres dla modemu". I co z nim zrobić i jak go wpisac do Easy DSl. Wiem tylko ze ten "Zarezerwowany adres dla modemu" wpisywałem pod zwykłym Freeso 0.27. Proszę o pilna porade. Bardzo pilne.
Sorry za chaos ale naprawde sie spiesze.
Pozdrawiam i czekam

Tytuł:
Honorowy Admin

teoretycznie rzecz biorąc możesz FreescoEasy wykorzystać tak jak zwykłe. Tam tez jest setup. Skoro w zwykłej wersji ci chodzi.

Tytuł:

Witam
Teoretycznie to mogę tak zrobić. Ale powiedzmy,że sie uparłem na to EASYDSL. Przecież jak u innych działa to dlaczego by nie miało działać u mnie. Napisze wszystko jak robie pokolei.
1) download FEASYDSL.IMG
2)zrzucam na dyskietke
3) odpalam i wpisuje "config"
- wpisuje adresy które maja miec dostep do neta czyli 192.168.0.2 itd
- wpisuje adresy do skryptu JUSTICE
- wpisuje pozostałę ustawienie OIDENT itd.
- nastepnie zapisuje zmiany
- potem wpisuje setup wybieram opcje "a" i robie konfiguracje pierwszej sieci (eth0) jest to pozyja chyba"72"
- wpisuje IP od TPSA czyli 80.53.109.xxx i jest to adres dla abonenta
- nastepnie maska sieci 255.255.255.252
- zapisuje zmiany i reboot
Następny krok to wielkie załamanie bo nie działa

Jest jeszce jeden adres to adres dla modemu on ma jedna cyfre mniejsza od adresu dla abonenta. Nie wiem własnie co z nim zrobic. W zwykłym freesco wpisywałem to w pozycji "911". Nie wiem tylko jak można od razu przejsc do tej pozycji nie przechodząc przez poprzednie.

To by było na tyle konfiguracji. Tylko dlaczego nie dziala.
Kto potrafi mi odpowiedzieć.
Bardzo proszę o wyczerpującą odpowiedx.

Poadrawiam

Tytuł:
Użytkownik

Jaca21 pisze:
To by było na tyle konfiguracji. Tylko dlaczego nie dziala.
Kto potrafi mi odpowiedzieć.
Bardzo proszę o wyczerpującą odpowiedx
A co tam jest do konfiguracji? Po przejsciu przez config i setup w opcji e) Ethernet router powinno od strzalu smigac... Zarezerwowany adres modemu wpisujesz jako "Domyslna brama" - pojawia sie w miedzy czasie podczas konfiguracji lub jesli przeoczysz to w setup -> Zaawansowany (a) opcja 91. Brama/DNS/Proxy. Warunek jest taki ze wpisujesz odpowiednie numerki w odpowiednie miejsca...
BTW Po Twoich postach z ciekawosci sciagnalem FeasyDSL i skonfigurowalem jak nalezy... zajelo mi to z zegarkiem w reku 8minut ;)

Tytuł:

Witam
Dzięki za każdą odpowiedz. Zawsze uważnie je czytam i analizuje. Ale kolejny dzień zakończony fiaskiem. Jutro bedzie lepiej.
Małe pytanko

W DSL 512 biore pod uwage tylko dwa adresy
1) zarezerwowany adres dla modemu
2) adres dla abonenta (główny IP?????)

reszta mnie nie obchodzi????

I jeszce jedno "734 zakres Ip" dla sieci drugiej to musze tez podawac jeżeli potem wpisuje config i wybieram adresy

Pozdrawiam

Tytuł:
Użytkownik

Jaca21 pisze:
W DSL 512 biore pod uwage tylko dwa adresy
1) zarezerwowany adres dla modemu
2) adres dla abonenta (główny IP?????)

reszta mnie nie obchodzi????
Tak - najbardziej interesujace sa te dwa adresy... No i oczywiscie jeszcze maska podsieci podana tez przez TPSA. Jak juz pisalem "Zarezerwowany adres modemu" to Twoja "Domyslna brama" a "Adres dla abonenta" to Twoj zewnetrzny numer IP (jak to okresliles glowne) - przyporzadkowywany karcie eth0 (polaczonej z modemem)
Jaca21 pisze:
I jeszce jedno "734 zakres Ip" dla sieci drugiej to musze tez podawac jeżeli potem wpisuje config i wybieram adresy
Wszystko zalezy od tego czy chcesz uruchomic serwer DHCP czy tez masz powpisywane IP na stale...(u klientow of kors)

Tytuł:

Mam powpisywane na stałe czyli nie musze. Adresy te wyedytuje Configu.
Chyba tak mogę zrobić, że odpale Freesco i wybiore setup opcje "e" powpisuję wszystkie parametry a na koncu zrobie opcje config. Chyba sam sobie odpowiem na to pytanie "Mogę- przecież cały czas o tym mowa"
Pozdrawiam
jaca

Tytuł:

Witam
Niestety na EasyDSL nie udało mi sie postawic serwerka mimo ze konfigurowałem go identycznie jak zwykłe freesco (przez konfiguracje Ethernet routera). Nie wiem gdzie tkwi problem ale to narazie niewazne. Załadowałem Freesco 0.27 i paczuszkę Justice44 oraz przerzuciłem freesco na dysk. Tylko chciałbym jeśli to mozliwe zainstalowac jeszcze ten pakiet "online" zeby w statystykach nie pokazywał mi wewnetrznych IP tylko nazwy. Nie wiem jak to zrobic wieć proszę o pomoc. I jakby dało jeszcze rade to czy mozna było by jeszcze zrobic to blokowanie przez www jak to było we Freesco Easy. Taka prosta stronkja mi wyskakiwała i było Blokowanie i Odblokowywania. Proszę o pomoc i pozdrawiam.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+2godz.