jak na razie cisza...ale monituje to regularnie...już teraz żaden się nie prześliźnie.
Wcześniej był gostek w sieci LAN do której moje Freesco jest podłączone co namiętnie buszował...
zmieniał IP, MAC u siebie podszywając się za różne kompy - wiele razy obserwowałem to za pomoca ettercap'a - być może to on...zobaczy się...w każdym razie dam znać co to za wzrost zaIPowania

.
Muszę jeszcze troszkę się poduczyć i zrobić inny skrypt - żeby to funkcjonowało jako jeden plik dostępny np przez www - ale to najmniejszy problem...
najważniejsze jest to żeby dodawał nową linię do tego pliku z logami tylko wtedy kiedy w arp pojawi się w danej linii przy numerze IP 0x02 (chyba, nie mam teraz dostępu do serwera) czyli jeśli dane IP się podłącza. Nie mam zielonego pojęcia czy da się za pomocą komend shella analizować odczytywaną linię z arp (?).
Wyjściowy format byłby taki np:
data godzina IP interfejs
16.03.04 15:14 192.168.2.13 eth0
dodatkowo można - jeśli już byłbym w stanie analizować wpis w arp (0x02 , 0x00) to można dodać do logów jeszcze czas jaki dane IP było podłączone...
rozpędziłem się troszeczkę...
@mat1l9s - jako zaawansowany user, może podpowiesz czy takie operacje na plikach jak analiza linii są możliwe? może porywam sie na coś niemożliwego?