Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 17 czerwca 2025, 16:36

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
witam,
juz nie wytrzymalem i napisalem do telekomuny z zapytaniem czy mozna udostepniac sdi poza swoj lokal,

oto co odpisali:
Cytuj:
Szanowny Panie

Zgodnie z regulaminem, który Pan przeczytał - "nie można udostępniać łącza
SDI poza lokal użytkownika" oznacza to że każde wydzielenie łącza np. do
sąsiada jest niezgodne z umową i może podlegać karze. Oczywiście może Pan we
własnym zakresie stworzyć sieć we własnym lokalu - ale za działanie tej
sieci TP SA nie ponosi odpowiedzialności.

Z poważaniem
Jarosław Kownacki

z tego co pamietam w regulaminie chyba nic takiego nie ma. nie mam teraz dostepu do regulaminu wiec prosze kogos o sprawdzenie tego.

pozdrawiam
piatus

Tytuł: sdi

chyba masz racje - nie ma nic takiego ani w umowie ani w regulaminie

Tytuł:
zapomnialem jeszcze dodac ze pytalem o kary jakie tpsa przewiduje gdy zlapie kogos na udostepnianiu lacza osoba trzecim (wg nich niezgodne z regulaminem), ale niestety nie dostalem na to pytanie odpowiedzi.

moze kar nie ma :) czyli mozna udo :)

Tytuł:
Użytkownik

Napewno w regulaminie nie ma żadnych zmian od września 2001 8) , chyba że regulamin na stronie:
http://www.telekomunikacja.pl/dom/sdi/index.php
jest dawno nie aktualny i ktoś nie zaktualizował strony :evil:
Nie ma tam żadnej wzmianki o sieciach domowych a tym bardziej o udostępnianiu poza lokal. Jak ktoś podpisał niedawno umowe niech przeczyta regulamin i sie sprawa wyjaśni

Tytuł:
Podpisywałem niedawno umowe (31.07.2002) i w umowie nie ma nic na ten temat a regulaminu na oczy nie widziałem (moje gapiostwo bo podpisałem że się z nim zapoznałem :lol: ).
Ostatni paragraf umowy głosi, że "W sprawach nie uregulowanych Umową i Regulaminem stosuje się przepisy Regulaminu świadczenia telefonicznych usług powszechnych przez TP S.A., ...." Może to na tej podstawie opiera tepsa swoje "niet".
Myślę, że założenie centrali telefonicznej i podłączenie na numerach wewnętrznych kilku sąsiadów też budziło by uzasadniony sprzeciw jakiegokolwiek operatora.
Proponuje żeby to olać bo równie dobrze możemy dyskutować czy legalne jest kładzenie kabli pod/nad ulicą, branie pieniedzy od ludzi za usługi komunikacyjne i wogóle świadczenie takich usług.

Tytuł:
Użytkownik

odnośnie dokumentu:
Regulamin świadczenia usług telefonicznych
o charakterze powszechnym przez Telekomunikację
Polską S.A. ze zmianami wprowadzonymi uchwałą nr
13/01 Zarządu TP S.A. z dnia 26.01.2001r. i uchwałą nr
80/01 Zarządu TP S.A. z dnia 22.05.2001 r.

Nie ma słowa o zakazie udostępniania jakiejkolwiek usługi poza lokal. Jednak zgodnie z prawem telekomunikacyjnym aby pobierać opłatę za "wykonuje działalności w dziedzinie telekomunikacji" potrzebne jest zezwolenie Prezesa Urzędu Regulacji Telekomunikacj. Więc nie mówmy że ktoś kmuś płaci za internet bo nikt faktury przecież nie wystawi, tylko udostępniamy dobrowolnie internet bez opłat :lol: 8) . A odnośnie udostępniania samego telefonu to chyba nie jest zabronione bo jak sąsiad nakula gigantyczny rachunek to ktoś za to zapłaci (a tepsa łapy zaciera) a numeru telefonu nikt tp nie kradnie.

Tytuł:
Cieszę się , że nie ma nic na ten temat w Regulaminie świadczenia usług telefonicznych :), ciekawe gdzie TPSA ukryła "paragraf 22". Ja zgodnie ze swojm postulatem nie będę drążył tematu bo TPSA prędzej nas dorwie za to, że położyliśmy kable w ich studniach 8) .
Wracając do tematu udostępniania telefonów, operator stracił by na abonamencie.
Cytuj:
Więc nie mówmy że ktoś kmuś płaci za internet bo nikt faktury przecież nie wystawi, tylko udostępniamy dobrowolnie internet bez opłat

Popieram, ja nie powiem nawet, że udostępniam internet, po prostu mamy LANa (oczywiście bez odpowiednich zezwoleń :lol: ) a te łobuzy, sąsiedzi bezczelnie mi go podkradają :wink: .

Tytuł:
Mamy na osiedlu sieć lokalną (LAN) a sąsiedzi kradną mi internet z SDI pomocy co robić, czy moge nasłać na nich TPSA :?:

Tytuł:
A czytaliście faq na stronie tpsy? Pisałem już o nim chyba tydzień temu w dziale "his". W punkcie 30 czytamy:

30. Czy można rozdzielić łącze SDI na kilku użytkowników?
Nie, o ile łącze ma być udostępnione poza lokal użytkownika. W przypadku tworzenia sieci w lokalu użytkownika TP nie ponosi odpowiedzialności za poprawne funkcjonowanie takiej sieci.

No jeśli to jest prawdą to jest źle, bo sam mam sieć w bloku na sdi. Ale co tam faq ważny jest regulamin, a w nim o tym nie ma mowy :D

Tytuł:
piotrek,
o tym faqu napisane jest na samej gorze i jest tez odpowiedz z tpsa czy to prawda. niestety nie odpowiedzieli mi jakie kary sa przewidziane dla takich ludzi. wnioskuje z tego ze kar nie ma, a o udostepnianie sie nie czepia bo im nic to nie da.

Tytuł: FAQ Tepsy
W tym faq napisano też, że aby sprawdzić, czy masz poprawnie skonfigurowane TCP/IP, trzeba użyć poleceń (tu będę cytował - spacje jak w orginale): w systemach rodziny NT "ip config" natomiast w 9x i spółce "win ip cfg".
Jeśli ten sam specjalista pisał o rozdziale SDI to można być spokojnym :)

Tytuł:
MODERATOR

To fragment naszego REGULAMINU:
3.2 Skarbnik pobiera od Użytkowników sieci miesięczne opłaty za podłączenie i przekazują je jako abonament dla Dostawcy Usług Internetowych (ISP). Sytuacja taka była wymogiem formalnym ze strony ISP, gdyż zawierają one umowy z konkretnymi osobami prawnymi lub fizycznymi, a nie z grupą niezwiązanych ze sobą osób. Dlatego też między użytkownikami sieci a Administratorami nie istnieje żadna relacja typu Klient - Sprzedawca, jaka mogłaby się wytworzyć z powodu pobierania miesięcznych opłat za podłączenie do sieci. Administratorzy są jedynie pośrednikami w przekazywaniu miesięcznego abonamentu pomiędzy ISP (TP S.A.) a użytkownikami
Nie ma mowy o sprzedawaniu jakichkolwiek usług (np. SDI), a więc i koncesje nie są wymagane.

Obrazek Kipa
http://www.FreeSCO.w.pl

Tytuł:
Planowaliśmy przesiąść się na neostrade jak tylko bedzie u nas dostępna ale tam w cenniku jest pozycja:
Cytuj:
7. Udostępnienie Usługi Neostrada Plus poza Lokal bez zgody TP S.A. -Trzykrotność miesięcznej opłaty abonamentowej, za każde połączenie i za każdy rozpoczęty miesiąc takiego połączenia.

Ryzyko że namierzą jest małe ale kara nawet za jeden misiąc od jednego nielegalnego użytkownika to już około 600 zł :cry:

Tytuł: Re: FAQ Tepsy
Użytkownik

et pisze:
W tym faq napisano też, że aby sprawdzić, czy masz poprawnie skonfigurowane TCP/IP, trzeba użyć poleceń (tu będę cytował - spacje jak w orginale): w systemach rodziny NT "ip config" natomiast w 9x i spółce "win ip cfg".
Jeśli ten sam specjalista pisał o rozdziale SDI to można być spokojnym :)

No i poszedłem za tropem i napisałem @ do kolesia od sdi a oto odpowiedź:
specjalista pisze:
Szanowny Panie

Po wpisaniu WIN IP CFG wyświetli się Panu monit, na liście będzie Pan miał
ppp adapter, oraz kartę sieciową jeżeli jej Pan używa. Proszę podświetlić
odpowiednie urządzenie - powinno ukazać się przypisane Panu IP.

Z poważaniem
Jarosław Kownacki

----- Original Message -----
From: <bobolo@o2.pl>
To: <sdi_info@tpi.pl>
Sent: Sunday, September 08, 2002 12:42 AM
Subject: pytanie ze strony WWW - wiadomości zawarte w faq

> Imię i nazwisko: Bolesław Bródka
>
> Czy oby napewno porada zawarta na stronie:
> http://www.telekomunikacja.pl/dom/sdi/faq.php
> Cytuję:
> "32. Jak mogę odczytać mój adres IP?
> Będąc Użytkownikiem usługi SDI ma Pan/Pani przypisany stały adres IP.
> Aby go odczytać, w zależności od systemu należy:
>
> dla Windows NT/4.0/XP: w DOS-ie wpisać IP config;
> natomiast dla Windows 95/98/Millenium: w Start - Uruchom wyświetli się
okienko, gdzie należy wpisać: WIN IP CFG."
> Jest sformułowana poprawnie? Używam systemu win9x i po wpisaniu komendy
WIN IP CFG otrzymuje komunikat:
> Windows jest już uruchomiony.
>
> Naciśnij klawisze ALT+ENTER, aby przełączyć tryb MS-DOS pomiędzy oknem a
pełnym ekranem.
> Wpisz Exit i naciśnij klawisz Enter, aby zakończyć tryb MS DOS i powrócić
do systemu Windows.
> Naciśnij ALT+TAB, aby przełączyć na system Windows lub inne aplikacje.
>
> ??????????????

Pozostawiam to bez komentarza :lol: 8) :idea: :!:
chyba musze sie jeszcze pouczyć systemu Windows bo już nic nie rozumiem, jak to możliwe? Robie wszystko tak jak jest napisane :lol:

Tytuł:
cze,
widac ze koles zna sie na rzeczy.
pogratulowac tpsie takich informatykow :)

ps
szkoda ze pit nie napisal (w poscie "Neostrada+ Zabija!!!") jak wyczaili tego jego znajomego ze udostepnia.

Tytuł:
piatus pisze:
cze,

ps
szkoda ze pit nie napisal (w poscie "Neostrada+ Zabija!!!") jak wyczaili tego jego znajomego ze udostepnia.

To jest najważniejsze pytanie jak oni go wyczaili no i czy to sie często zdaża. Prawo zabrania wielu rzeczy ale co z tego :twisted:

Tytuł: Re: FAQ Tepsy
Bolo_B pisze:
specjalista pisze:
> Jest sformułowana poprawnie? Używam systemu win9x i po wpisaniu komendy
WIN IP CFG otrzymuje komunikat:
> Windows jest już uruchomiony.

**** polecenie nazywa sie winipcfg.exe a wy **** probujecie uruchomic win.com z parametrami IP CFG ??
Ktos tu jest **** ciemny..... :evil:

Tytuł:
Użytkownik

Ktoś chyba minie nie zrozumiał :lol: 8)
Z programu winipcfg.exe bałwan jestem na co dzień - nawet mam skrót na pulpicie :-) Mail został wysłany celowo jako wkrętka, najlepsza jest jednak odpowiedź gościa zajmujacego się problemami z SDI (porada znajduje się w faq dotyczące SDI). Mimo, że napisałem jaki komunikat się pojawia (oczywista sprawa - WIN IP CFG to win.com z parametrem, tego nie dementuje), to koleś mi pisze jak działa winipcfg.exe. Pytanie było o zupełnie co innego - dlaczego program sie nie otwiera, a w odpowiedzi mamy znów błędny opis polecenia - WIN IP CFG - i nic dlaczego pojawia się taki a nie inny komunikat. Osoba, która naprawde miałaby taki problem nigdy w życiu by go nierozwiązała.
Więc albo ja pochodze z kosmosu i pisze po marsjańsku :lol: , albo nie mam zupełnie racji :oops:
A koleś z tepsy to .............. i miało być śmiesznie a nie całkiem poważnie :lol: 8)

Tytuł:
To przepraszam.........
// .....sprzataczka z tepsy pewnie wiecej wie o konfiguracji niz specjalisci :P //

P.S. Tez mam skrot na pulpicie..... :P

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.