Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 17 czerwca 2025, 20:53

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
oo a wiec skoro batalia z karta sieciowa wygrana (dziala) jest inny problem

nie laczy
zatrzymuje sie przy ladowaniu i wypisuje cos w stylu

"reuter started"
"command 'force' has just been sent"

konfiguracja wydaje mi sie poprawna

Tytuł:
Użytkownik

A nie wypisuje przy tym jeszcze bus error? jak tak to jest za mało ramu

Tytuł:
mam 49 ramu
a na kompie do grafiki 512 i tez nic

Tytuł:
Cytuj:
mam 49 ramu
a na kompie do grafiki 512 i tez nic

czesc. kilka razy spotkalem sie z czyms takim i znalazlem rozwiazanie (przynajmniej u mnie to dzialalo;)):

Cytuj:
"reuter started"
"command 'force' has just been sent"

ten komunikat dostawalem jesli najpierw przegralem freesco na hdd a pozniej dopiero skonfigurowalem, jezeli skonfigurowalem na dyskietce a potem move2hdd - wszystko ruszalo od razu, bez zajakniecia. nie wiem czemu tak, czy to robi mu jakas roznice, czy jak? mialem jeszcze inny przypadek - freesco stal na jakims starym compaqu i jezeli nie bylo podlaczonej klawiatury tez nie chial sie uruchomic - stawal w tym samym miejscu.

Tytuł:
Użytkownik

Odnośnie klawiatury to racja (zależy jednak od płyty głównej). W tym kompie co mam teraz bez klawiszy nie rusza (ma PS/2 i stare gniazdo - sądzę, że to wina ustawienia zworek na płycie), jednak na starym kompie bez klawiszy dzaiłało.

Tytuł:

Bolo_B pisze:
Odnośnie klawiatury to racja (zależy jednak od płyty głównej). W tym kompie co mam teraz bez klawiszy nie rusza (ma PS/2 i stare gniazdo - sądzę, że to wina ustawienia zworek na płycie), jednak na starym kompie bez klawiszy dzaiłało.
BIOS - tak trzeba wyłączyć klawierkę w 99% setupów istnieje taka możliwość, pozostały 1% to wyjątek potwierdzający regułę...

Tytuł:
Cytuj:
W tym kompie co mam teraz bez klawiszy nie rusza (ma PS/2 i stare gniazdo - sądzę, że to wina ustawienia zworek na płycie)

nie wiem czy koniecznie na plycie - ja tez mam stare badziweko jakies pII 266 i plyta (nawet nie wiem jakiej firmy - na pewno made in taiwan albo inne chiny) tylko na stare gniazdo - bez ps/2, ale przeciez w biosie jest taka opcja (przynajmniej w award biosie - co do innych nie pamietam) Halt On domyslnie ustawiona na All errors mozna ja przeciez zmienic (ja tak mam - klawisze leza gdzies za serwerem) na bodajze Off albo cos takiego i ruszy bez klawiszy.

Tytuł:
MODERATOR

Cytuj:
pozostały 1% to wyjątek potwierdzający regułę...

który to wyjątek wywala napis: No keyboard! Press any key to continue :lol: :lol: :lol:

Tytuł:
no wlasnie :):):):):) dokladnie to jest chyba nawet press F1 a wyskakuje to w biosie awarda

Tytuł:

lamer pisze:
który to wyjątek wywala napis: No keyboard! Press any key to continue :lol: :lol: :lol:

Czyżby Microsoft zaczął produkować BIOS-y ???

Tytuł:
MODERATOR

Jakby MicroSoft robił bios, to byś w tej sytuacji zobaczył bluescreen i komunikat "zadzwoń do serwisu" albo "Musisz kupić Microsoft Natural Keyboard (za skromne 500PLN) aby kontynuować" :)

Tytuł:
bardzo mozliwe... albo dostalbys jakiegos komunikata, ze opcja klawiatury jest niedostepna, czy zainstalowac teraz??

Tytuł:
Użytkownik

kodama pisze:
nie wiem czy koniecznie na plycie - ja tez mam stare badziweko jakies pII 266 ............ ale przeciez w biosie jest taka opcja ................ Halt On domyslnie ustawiona na All errors mozna ja przeciez zmienic (ja tak mam - klawisze leza gdzies za serwerem) na bodajze Off albo cos takiego i ruszy bez klawiszy.

Też mam klawisze śwignięte za serwer :lol: A płyte to mam na socket 3 jak ktoś wie o co biega. Oczywiście, że mam w biosie off na błędy - czyli bios puszcza wszystko mimo błedu czy to na klawisze, dyski i inne pierdołki. Gdyby bios mi zatrzymał kompa z braku klawiszy to freesco nie zążyło by ruszyć i dojść do "command 'force' has just been sent" :lol:
A tak w ogóle to u mnie na płycie wszystko na zworki - procek (rodzaj, napięcie i taktowanie), CACHE ........ do PS/2

Tytuł:
no chyba, ze tak... faktycznie jak nie ma klawiszy to nie chce nawet ruszyc dalej... a z tym co ja napisalem wczsniej: ze jak czsami skonfiguruje freesco na dysku to tez dojdzie tylko do 'router...' i 'command...' ? wie ktos moze z jakiego to powodu?

Tytuł:

kodama pisze:
no chyba, ze tak... faktycznie jak nie ma klawiszy to nie chce nawet ruszyc dalej... a z tym co ja napisalem wczsniej: ze jak czsami skonfiguruje freesco na dysku to tez dojdzie tylko do 'router...' i 'command...' ? wie ktos moze z jakiego to powodu?
A czy mógł byś przesłać treść logów (są na 3 konsoli i w pliku /var/log/log) - ewentualnie zaloguj się na drugiej konsoli i z tamtąd sprawdź. U mnie kiedyś gdy bawiłem się jądrami (bez skojarzeń proszę) pojawiał się takowy bład bo nie było jakichś medułów wymaganych do pracy...

Tytuł:
ja nie uruchamiam z dysku tylko z flopa

a z tymi logami to sek w tym ze po tym komunikacie sie wiesza nie idzie dalej i final
(ale czekaj jest tryb setup pogrzebe tam)
dzieki

Tytuł:
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
urrrrraaaa
dzial wszystko dziala uh dziekuje wszystkim za pomoc
kazdy kto mi pomogl moze prosic o co zechce (w granicach rozsadku )

Tytuł:
a napisz chociaz jak uruchomiles, bo to ciekawe moze byc... ;)

Tytuł:
otuz tak
jeszcze raz wszystko skonfigurowalem ale tym razem
zmienilem oba hasla admin i root (wczesniej tego nie robilem bo uznalem ze to chwilowo strata czasu)

i wydaje mi sie ze to byl klucz do zwyciestwa odrazu ruszylo z kopyta

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.