Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 23 czerwca 2025, 14:43

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Ostatnio zainstalowałem NND. Mam sdi, wszystko działa ok, oprócz stron internetowych. Server jest to stary komp p150 z 40 ramu. Po włączeniu serwera wszystko starruje normalnie i na innych kompach działają komunikatory (gg) i skype, ale nie działają strony www. Próbowałem konfigurować na różne sposoby, lecz wynik cały czas ten sam. Na komputerach klientach strona cały czas się ładuje, lecz bez rezultatu. Po podaniu Ip, strony dalej nie działają. Próbowałem różnych konfiguracji. Zmieniałem serwery dns w pliku dhcpd.conf oraz resolv na różne, bez rezultatu. Czytałem tu na forum, że aby zadziałała maskarada potrzeba wpisac kilkanaście kompów do sieci- też nie działa. Pomóżcie.

pozdr

silent

Tytuł:
Użytkownik

Jesli dzialaja komunikatory, a strony nie, to najprawdopodobniej nie dziala Ci dns. Zeby sprawdzic w czym problem, proponuje na komputerze wpietym do sieci (nie na nnd) wpisac
: [/] [] ()
ipconfig /all
Powinienes zobaczyc cos w rodzaju:
: [/] [] ()
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 157.158.1.3
                                 194.204.152.34

Jesli tak nie jest to sa dwie mozliwosci
1. Jesli w Twojej sieci jest serwer dhcp, to sprawdz czy dziala prawidlowo (na nnd: ps aux | grep dhcpd). Jezeli dziala to sprawdz wpisy w pliku dhcpd.conf, bo prawie na pewno tu masz blad.
2. Mozesz wpisac na sztywno do komputerow adresy serwerow dns, wtedy tez bedzie dzialac, ale imho to gorsze rozwiazanie.

Pozdrawiam

Tytuł:
Win xp i linux (aurox 9.3.1) bez problemu przechwytują adresy serwerów dns i dostają ip z dhcp. Przydzielenie na stałe adresów ip do danej karty po MAC też nie pomaga.

pozdr

Tytuł:
witam mialem taki problem z dns czyli dnrd wywalal mi komunikat o bledzie nie pamietam juz jaki ale na konsoli po starcie a w logach go nie znalazlem :( w kazdym razie w /etc/hosts bardzo wazne jest aby 1 wpis dotyczyl ip zewnetrznego rutera i nazwe jaka przyjmiesz u mnie dopiero po takim zabiegu zaczol dzialac dnrd w innym przypadku alternatywne dns dla windows trzeba wpisac ale jak masz squida i transparent proxy to sprawdz jeszcze w konfigu squida jakie sa dns y pozdrawiam

Tytuł:
sorki, że sprawdziłem dopiero teraz. dhcpd chyba działa, ale nie wiem o co chodzi z ip zewnętrznego routera. W etc/hosts są wpisy kompów:
192.168.0.1(serwer) i klientów.

pozdr

silent

Tytuł:
Użytkownik

IP zewnetrzne, to takie IP, ktore nadaje Ci Twoj uslugodawca internetowy i pod ktorym Twoj serwer jest widoczny z netu. W Twoim /etc/hosts jest 192.168.0.1, czyli adres z puli przyznanej sieciom, wiec muszisz go zmienic na ten przyznany przez ISP.

Tytuł:
Użytkownik

gg123456 pisze:
W Twoim /etc/hosts jest 192.168.0.1, czyli adres z puli przyznanej sieciom, wiec muszisz go zmienic na ten przyznany przez ISP.

W moim /etc/hosts jest ten sam i wszystko mi dziala.

Tytuł:
Użytkownik

ale w rc.dnrd (bo o niego mi chodzilo) jest podane, ze ma brac adres z /etc/hosts, wiec albo w /etc/hosts zmieniamy 192.168.0.1 na IP zewnetrzne, albo w rc.dnrd wpisujemy na koncu " -a xxx.xxx.xxx.xxx ", gdzie xxx.xxx.xxx.xxx to IP zewnetrzne

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.