Witam
Mam takie pytanie / problem. Postawiłem Freesco jako router-serwer dla biurowej sieci na starym komputerze z HDD 512 MB. Niedawno zainstalowalem Sambę, userzy zaczeli ładować pliki na serwer no i... skończyło się miejsce
"Pozyskałem" większy - 3GB dysk, ale.. nie mam pojecia jak go podmontować ew. zamienić. W linuxie jestem generalnie beginner, Fresco i wszystko co pod nim chodzi stawiałem w oparciu o materiały znalezione w sieci. Nie mam pojęcia o linuxowych formatach, partycjach it.
Czy ktoś z szanownych czytelników mógły wskazać, gdzie znaleść wiedze. ew podzielić się takową ?? Zastanawiam się nad dwoma rozwiązaniami:
1. Przeniesiem wszystkiego zywcem na nowy dysk. Mam jakiegoś "Drive Image" z KS. Ekspert, myślałem o zrobieniu obrazu obecnego dysku z Freesco i przeniesieniu go na nowy dysk, ale nie wiem jak powinienem przygotowac ten nowy dysk..
2. Podmontowaniem tylko tego nowego dysku i przeniesiem "działu sieciowego" Samby + ew. katalogow domowych osob posiadajacych konta na Freesco (ftp + www) na ten dysk, zeby userzy mieli wiecej miejsca... Tylko tez nie wiem jak to zrobic tzn. podmontować na stałe..
Będę wdzięczny za wszelkie info.
Pozdrawiam
Woyd