Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 20 czerwca 2025, 20:23

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Mam taki problem freesco elegancko mi chodzi z dyskietki teraz chce je przeniesc na hdd. jestem zalogowany jako root i wpisuje move2hdd i spoko sie freesco z dyskietki przenosi na hdd az do momentu gdzie wywala mi komunikat ze nie moze skopiowac pliku syslinux.gz probowalem tez metody gdzie sie rozpakowuje plik syslinuxa i nadal lipa pojawia sie ten sam blad ze nie moze rozpakowac tego pliku i na koncu I/O Error o co tu chodzi bo meczylem sie z tym chyba z pol dni i stoje w miejscu. a dysk twardy jest sformatowany tylko jest jedna jeszce zagwozdka jaki tam jest fat jak to sprawdzic czy fat 16 czy 32 bo wiem ze musi byc albo 12 albo 16 bo inaczej nei pojdzie. z gory thx za podpowiedzi. pomozcie forumowicze :) pozdro

Tytuł:
MODERATOR

1. Masz uszkodzaoną dyskietke lub plik na niej (raczej dyskietke)
2. Fdiskiem

A czym robiłes partycje na dysku?

Obrazek

Tytuł:
Jacq pisze:
1. Masz uszkodzaoną dyskietke lub plik na niej (raczej dyskietke)
2. Fdiskiem

A czym robiłes partycje na dysku?

jezeli chodzi o partycje to smigalem dyskietka startowa windy 95 ale wlasnie nie jestem pewien jaki jest fat. rano sprobuje tak jak mowisz zrobie dyskietke od nowa i zaczne sie bawic freesco jak pojdzie tzn. ze dyskietka lub jakis plik a jak to samo no to stoje w miejscu odezwe sie za parenascie godzin ;) pozdro

Tytuł:
sprawdzilem fat jest 16 wiec jest oka. dyskietka okazala sie padnieta :oops: wiec zrobilem tak : nowa dyskietka i postawilem na niej router wszystko dziala. przyszla kolej na przeniesienie routera na hdd no to posilkowalem sie dokumentacja dostepna na stronce freesco a dokladnie ta o to dokumentacja :

1. Przenosimy teraz nasz router na dysk twardy komendą: move2hdd, a następnie montujemy tę partycję poleceniem mount -t umsdos /dev/hda1 /hd.
2. Kopiujemy ramdisk i jądro:
cp /hd/router/ramdisk /hd
cp /hd/router/kernel /hd
3. Następnie tworzymy nowy plik konfiguracyjny:
cat /mnt/syslinux.cfg | sed s/fd0/hda1/g > /hd/syslinux.cfg
4. Odmontowujemy partycję: umount /hd
5. instalujemy syslinux-a: syslinux /dev/hda1.
6. Ostatnie co musimy zrobić to zatrzymać router komendą halt i uruchomić ponownie już z dysku twardego.

przeszedlem bez zadnego problemu pierwsze 4 punkty no i dochodze do 5 i tu pojawia sie problem 8O bo po wpisaniu polecenia zawartego w punkcie 5 wyskakuje mi komunikat: no such file or directory name. a wszystko wczesniej robilem identyko jak w tej sciadze :( co zle zrobilem albo czego jeszce nei zrobilem aby wkoncu te moje nieszczesne freesco ruszylo z hdd jeszcze raz prosze o pomoc fachowcow bo sam sie chyba pochlastam zanim dojde o co biega . dzieki z gory pozdro

Tytuł:
MODERATOR

a zgrałes na tą dyskietke plik syslinux.gz?

Obrazek

Tytuł:
Jacq pisze:
a zgrałes na tą dyskietke plik syslinux.gz?

:D tak zgralem plik syslinux.gz do katalogu a:\router
robilem wszystko zgodnie z "instrukcja" i nadal dupsko zimna ;/ nadal czekam na cenne rady od bardziej doswiadczonych forumowiczow :) pozdro

Tytuł:
cze czy nikt nie jest w stanie mi pomoc bo nadal stoje w miejscu w ktroym utknalem ;/ i chyba zaraz daruje sobie przenoszenie tego freesco na hdd. Pomozecie czy e tam :>????

Tytuł:
Honorowy Admin

A daruj sobie, myslisz, że to kogoś zmartwi?
Po pierwsze jedna rzecz. Nie można podpierać się windowsem przy tych operacjach. Syslinux.gz trzeba ściągnąć we Freesco i całą resztę też. Sugeruję zajrzeć na http://miniwebportal.and.pl jest tam dokładny opis, ściągnij plik PDF, wydrukuj i zrób wszystko, zgodnie z instrukcją.

Tytuł:
wlasnie widze ze forumowicze nie bardzo kwapia sie do pomocy tym ktorzy stawiaja pierwsze kroki z freesco to jest tak jak z nauka chodzenia i chyba tzreba bedzie sie tego samemu nauczyc. Dzieki Maciek za podpowiedz bede probowal. Odezwe sie jakie beda rezultaty przenoszenia freesco na hdd. pozdro

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.