Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest środa, 18 czerwca 2025, 00:25

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Chodzi mi o opinie i poglady na ten temat. Interesuje mnie Wasze zdanie o funkcjonalnosci , latwosci obsługi itp. Jednym slowem co byscie mi bardziej polecili :)

Tytuł:
1. WITAM WSZYSTKICH PO DULUUUGIEJ NIEOBECNOSCI :)
2. ten temat byl juz chyba walkowany bardzo dlugo :(
3. zalezy od Twoich umiejetnosci i doswiadczenia w pracy z linuxem

ja na poczatku nie mialem pojecia o linuxie i zaczelem od:
POLOPYRINY 0.1 (koles mi zrobil ja tylko uruchamialem)
Nastepnie zainteresowalem sie FREESCO 0.2.7 (bardzo dobry gdy sie ma male pojecie i chec poznania linuxa, ewentualnie jezeli potrzeba szybko latwo i przyjemnie postawic serwer).
Potem byl zipslack 7.1 (latwy start do duzego linuxa - juz prekonfigurowany - ograniczeniem jest koniecznosc posiadania dysku twardego, wyglada w zasadzie jak normalna dystrybucja).
Po jakims czasie slackware 8.0 (pierwsza prawdziwa dystrybucja - jakos sobie poradzilem).
A teraz PLD 1.0 (ra) (jak sie wie o co tu chodzi to jest to banalny system :D)

w zasadzie kurs nauki linuxa mozna zrobic sobie samemu :D po pol roku na: freesco, zipslack'u i slaku. 1.5 roku nauki i mozna smialo instalowac PLD :)

latwosc obslugi: zdecydowanie freesco !!!!
funkcjonalosc: zalezy od potrzeb... na router wystarcza freesco, ale na zipslacku mozesz zainstalowac WSZYSTKO bo masz kompilator (do freesco mozesz dorobic sobie pakiety - ale to wyzsza szkola jazdy)

Tytuł:
Jednym slowem ZIPSLACK a jeszcze lepiej SLACKWARE 8)

Tytuł:
najlepiej PLD :)

Tytuł:
jestem przeciwnikiem PLD
polecam debiana - to najlepiej rozwijana dystrybucja swiata - najwieksza objetosc, super funkcjonalnosc, dla dobrego admina system pierwsza klasa
polecam

Tytuł:
Honorowy Admin

witaj byko, dawno cię faktycznie tutaj nie było :-) IMO najlepsze jest Freesco, widzialeś ile pakietów teraz mamy :-) a co do PLD to zaczynam sie tym interesować i przyznam, że to fajna sprawa - właśnie ściągam nowe MINI-iso (modemowo:-)

Tytuł:
wlekus pisze:
jestem przeciwnikiem PLD
polecam debiana - to najlepiej rozwijana dystrybucja swiata - najwieksza objetosc, super funkcjonalnosc, dla dobrego admina system pierwsza klasa
polecam

przyznam ze kiedys mialem ambicje zainstalowac i pobawic sie debianem... teraz mam PLD i naprawde sobie chwale (super jest aktualizacja calego systemu - "poldek --upgrade-dist" i sciaga z netu najnowsze wersje wszystkich paczek :D)
o debianie wypowiem sie jak go zainstaluje i obadam

Tytuł:
Honorowy Admin

Cytuj:
jestem przeciwnikiem PLD

Heh, a ja jestem przeciwnikiem takich autorytatywnych opinii. Z linuxami mam do czynienia od sześciu lat. Lubię mandarynkę jako desktop, ale pomimo prób z różnymi dystrybucjami nie odważyłbym się na jednoznaczne ocenianie. Wśród geeków panuje opinia, że systemem najbardziej nadającym się na serwer jest slackware lub debian. Jednak PLD ma sporo możliwości - widziałem ten system i sprawia dobre wrażenie. Najogólniej byko ma rację w swojej charakterystyce systemów - choć Freesco zrobiło duże postępy. Dziś możliwe jest postawienie serwera na freesco z pełnią wręcz profesjonalnych usług - poczta z procmailem, fetchmailem i antywirusem i powiadamianiem sms, ftp z zabezpieczeniem poufności własnego katalogu przed innymi userami, www z wirtualnymi domenami, konto shellowe na ssh i jescze parę dupereli :lol:
Zabezpieczenia serwera typu - portsentry, snort, logcheck...
No jednym słowem kochane Freesco. Aczkolwiek każdy mający freesco, tak jak byko może kiedyś przejdzie na inny system i na pewno będzie mu łatwiej niż gdyby zaczynał od zera.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.