Raflik pisze:
wtrace sie, CACTI ma gotowe moduly do urzadzen. MRTG tez mozna zaprzac. Rysuje statystyki pobrane wlasnie z SNMP. Obciazenie procka interfejsu alarmu komunikaty itp. SNMP fajna sprawa:)
Albercik pewnie cos wie na ten temat:)
Cóż, więc tak : NND ma w zasadzie gotowe paczki , aby mogło działać snmp v1. Inne wersje snmp - nie wiem, nie miałem potrzeby sprawdzać, ale testy snmpwalk'iem v3 NND<->MT działają, więc mniemam, że ta implemetacja pod NND jest jak najbardziej prawidłowa i bezpieczniejsza od v1, ale do rzeczy...Faktycznie CACTI ma gotowce, które potrafią zaspokoić nawet dość wymagającego admina, problem jednak jest w wersji glibc i samej paczki snmp od dawna zresztą nierozwijanej, dlatego jeśli chodzi o samo CACTI należy wybrać starsze paczki ponieważ z nowszymi sypie błędami o wersji glibc niższymi niż 2.4.X . CACTI wymaga kilku paczek - RRDTool i coś tam jeszcze (nie bardzo pamiętam) które także jest pod NND. Brakujące paczki tak na prawdę to php-snmp (snmp.so) , które trzeba sobie skompilować - nie trzeba ruszać PHP, ale dograć tylko moduł. Instalacja SNMP sprowadza się w sumie tylko do instalaji net-snmp i wstępnej konfiguracji /etc/snmp/snmp.conf
syslocation Location
syscontact Administrator
#nalezy odblokowac udp 161, 165, tcp 199
rocommunity public 127.0.0.1
rocommunity public ip_sieci/maska
Jeśli chodzi o odblokowanie portów to tylko, jeśli monitorowany ma być host stojący w necie, wewnątrz z założenia wszystkie porty są odblokowane. It's all....chyba
W tej kwestii pomógł mi pierwsze kroki postawić Tasiorek, więc pewnie coś więcej może dopowiedzieć.