Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 21 czerwca 2025, 22:10

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Potrzebuje pomocy.
Posiadam dostęp do internetu poprzez sieciówke radiową. Chciałbym podzielić ten sygnał na dwa komputery pomyślałem o ruterku :? . Nie mając zbyt dużych zasobów finansowych zdecydowałem się na NND. Okazało sie że nie mam wystarczającej wiedzy do zainstalowania i skonfigurowania NND. Największym problemem okazało się to że NND nie obsługuje mojej sieciówki radiowej. Nie wiem jak dodać sterowniki, skad je wzjąść i co wogóle mam zrobić żeby udało mi się rozdzielić sygnał na dwa komputery.
Prosze o pomoc sam sobie nie poradze nie mam wogule doświadczenia z linuxem. Obszukałem całe forum i nic nie znalazłem co było by mi pomocne, nie wiem może jestem zbyt tępy :cry: . Pomocy!!!

Tytuł:
MODERATOR

Cieszymy się, że się nam wypłakałeś :evil: A teraz napisz jaką kartę wifi używasz :lol:

Użytkownik

Mysle, ze w Twoim przypadku lepiej pojsc do providera i poprosic o zamiane sieciowki radiowej na wapa, bo dla dwoch komputerow nie oplaci Ci sie stawiac routera, ktory pobiera przeciez prad, jest awaryjny, wprowadza opoznienia, wykonuje po raz kolejny NAT. Niepotrzebny klopot i zabawa.

Kazdy dobry provider wymieni Ci karte na WAPa za okolo 100 PLN i przydzieli dwa ip w cenie jednego (ip wewnetrzne oczywiscie). Bo przeciez nie jest problemem skonfigurowanie Ci tego tak, zebys na dwoch kompach mial transfer jak na jednym, wiec dla providera bedzie to bez roznicy.

Moja sieciówka radiowa to D-Link AirPlus DWL-520+ Wireless PCI Adapter.

A co do mojego providera to wątpie żeby komuś się chciało kiwnąć palcem. Facet co jest na miejscu to nie zbyt kuma co jest grane albo mu cię nic nie chce i tylko takiego zgrywa. Właściwy admin jest tu tylko raz na jakiś czas albo w sytuacjach awaryjnych. Więc nie widze innego wyjścja jak samemu to sobie zrobić.
Prosze o pomoc.

Tytuł:

coś mi tu śmierdzi "dzieleniem łącza na lewo" :evil:

1. kup sobie router bezprzewodowy z opcją klonowania MAC (większość ma taka opcje) ok 250 zł

2. nie wiem czego oczekujesz od routera, ale jeżeli chodzi ci tylko o udostepnienie łącza dla siebie np. na drugi komp w drugim pokoju to najprościej i najszybciej zrobisz to poprzez udostepnianie połączenia na win xp :p

zastanów się czy naprawdę potrzebujesz nnd i czy nie jest zbyt zaawansowane na twoje potrzeby (skoro to nie ty jesteś providerem!)

Tytuł: Prosze o pomoc
Mylisz się co do tego dzielenia łącza na lewo bo mieszkam w domku jednorodzinnym i mam takich sąsiadów co nie wiedzą za bardzo co to takiego internet.
Win xp odpada (za duże wymagania), ja chce podzielić łącze na dwa pokoje mój i siostry. Jak bym to zrobił na swojm kompie (na którym mam xp) to mósiał by cały czas chodzić a on za dużo prądu pobiera.
Wiec pomyślalem o trzecim kompie z ruterem freesco lub NND (małe wymagania sprzętowe) który mógłby chodzić cały czas i tyle by prądu nie pobierał.
Sprawy tak się mają że jak ja potrzebuje coś zrobić na necie to siostra akurat też ma coś ważnego do zrobienia i jest problem.
Procze niech ktoś mi pomoże :cry:

Tytuł:

ja bym kupił router bezprzewodowy (np. d-link 614 lub podobny) sklonowal mac i po problemie

koszt ok 250 zł

1.masz router
2.switch
3. i maly pobor prądu i cisze w domu

:D

chyba że upierasz się przy nnd to kombinuj, ale raczej jesteś skazany na samodzielną pracę bo instrukcji krok po kroku to ci raczej nikt nie napisze :(

Tytuł:
Wszystko ładnie i pięknie co do tego rutera bezprzewodowego ale jest jeden mankament. Kasa, kasa i jeszcze raz kasa. Widzisz taki ruter napisałeś że kosztuje 250zł a pieniądze na drodze nie leżą, ja kupiłem kompa za 50zł i na nim chciałem postawić NND. Róznica w cenia 200zł a to drogą nie chodzi. Wiec powiem tak nie mam w tej chwili kasy żeby kupić sobie taki sprzęt. Sorry że biedny jestem ale tak wyszło.

Tytuł:
Użytkownik

Bury pisze:
Wszystko ładnie i pięknie co do tego rutera bezprzewodowego ale jest jeden mankament.
Nadal uwazam, ze stawianie NND, konfigurowanie htb dla dwoch komputerow to przesada. Szkoda Twojej pracy, w dodatku ten komp pozre ci duzo wiecej energii niz taki router, zajmie sporo miejsca i w dodatku bedzie pracowal glosniej.
Jesli nie masz pieniedzy, mozesz podzielic Internet na kompie z Win 98SE, Win Me, 2000, XP, ...
No chyba ze chcesz to zrobic z powodow edukacyjnych... ;)

PS. A co do poboru pradu, to komputer udostepniajacy nie musi pracowac 24h/dobe przeciez. Wystarczy go wlaczyc tylko wtedy gdy ktos potrzebuje Internet...

Tytuł:
kolego mam ten sam problem :) z tym ze kilka razy mnie magicznie poloaczylo i net byl mam usb na pci ale ohci :D nie wiem jak to rozwiac :D trzeba by zalozyc taki temat " A ja twierdze ze modemu USB nie dzialaja z NND" ;] tj ze ci internet zadiala to loteria raz jest a potem znowu nie ma

Tytuł: Dzieki za nic!!
Widze że niedowiem się nic :( o tym jak zainstalować, skonfigurować sieciówke radiową. Widze ża ludzie, którzy się na tym znają (a są tacy napewno) olewją sobie sprawe :evil: , poprostu są leniwi albo niechcą podzielić się wiedzą. Szkoda a niałem duże nadzieja co do tego FORUM że ktoś mi pomoże. Ale widze że chyba nic z tego. Ja taki nie bede jak bede miał wiedze na jakiś tamat z miłą chęcią komuś pomoge. Może on bałwan jestem pomoiże komu innemu i tak dalej. :wink:

Użytkownik

Bury pisze:
Widze że niedowiem się nic :( o tym jak zainstalować, skonfigurować sieciówke radiową. Widze ża ludzie, którzy się na tym znają (a są tacy napewno)

Wydaje mi sie, ze po prostu nikt nie uruchamial sieciowki radiowej na NND. A nie jest to banalna sprawa, bo w NND brakuje kompilatora i trzeba to kompilowac na boku. Inna sprawa jest, ze sieciowki radiowe tez sa rozne...

Tytuł:
Zgadz się że są problemy z sterownikami do sieciówek radiowych i o to mi chodziło. Nie wiem jak je wrzucić do NND żeby to chodziło. Reszta konfiguracji to chyba jest taka sama jak w innych sieciówkach. Tak mi się wydaje nie wiem. Ale nikt kompetentyny nie chciał mi pomóc. :cry:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.