Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 27 czerwca 2025, 19:16

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Witam!

Moje pytanie tyczy się w sumie programu proftpd. Każdy uzytkownik dostaje konto /home/nazwa_usera, lecz chcialbym zrobic to w taki sposob:

Każdy użytkownik logujący się na swoje dane login i haslo wchodzi do glownego katalogu dla wszystkich (beda znajdowac sie tam foldery m.in. muzyka, programy, konta itd.) bede oni mogli tylko pobierac z tamtad dane zadnych zmian oraz usuniec.

Foldery w głównym FTP

Muzyka
Programy
Konta (<- tutaj wchodząc do tego folderu zawartosc bedzie wygladac tak:

User_Kamila
User_Michał
User_Roża

czyli nastepne foldery do katalogow danych userow. Kazdy user logujacy sie na swoje dane moze wejsc tylko do swojego katalogu np. Kamila moze tylko do folderu User_Kamila.

Kto wie jak to zrobic ? Bede nardzo zobowiazany za udzielienie tej informacji.

PS. Poki co sciezka dla danego usera wyglada tak: /home/user ale chce aby to wygladalo w taki sposob /home/ftp/konta/user czyli glowny kataloog bedzie ftp a w nim foldery.

Pozdrawiam

Tytuł:
naprawde nikt nie jest mi w stanie pomoc ? :/

Tytuł:

a nie chcesz tak ze kazdy logujacy sie widzi domyslnie wszystkie foldery i jak chce zapisac cos w swoim to do niego wchodzi ? ja u sibie tak zrobilem bo userzy i tak wala po filmy na ftpa a nie zeby dzialac na swoim folderze

Tytuł:
ozzman pisze:
a nie chcesz tak ze kazdy logujacy sie widzi domyslnie wszystkie foldery i jak chce zapisac cos w swoim to do niego wchodzi ? ja u sibie tak zrobilem bo userzy i tak wala po filmy na ftpa a nie zeby dzialac na swoim folderze

dokaldnie tak chce :) tzn. lgoujac sie kazdy user przechodzi do folderu /home/ftp a w tym katalogu sa katalogi innych userow i podajac swoje dane login i haslo np. napoleon user napoleon moze wejsc tylko do swojego folderu (napoleon) a do innych nie mozna wiesz jak to zrobic ? :)

Tytuł:

najprosciej chyba bedzie jak wszystkie foldery domowe uzytkownikow z /home przeniesiesz do folderu np uzytkownicy w /home/ftp pozniej przepiszesz w /etc/passwd sciezki dla wszystkich uzytkownikow i na koniec dopiszesz do configa proftpd DefaultRoot /home/ftp

oczywiscie mozesz miec inaczej rozlokowane wszystkie foldery niz to zasugerowalem wiec mam nadzieje ze sie nie pogubisz ;)

Tytuł:
Cześć!

Wszystkie foldery użytkowników przeniosłem do katalogu "KONTA - /home/ftp/konta" ustawilem, ze kazdy user loguja sie na ftp wchodzi odrazu do /home/ftp/ i wdzi kazdy katalog innych userow, ale niestety moze nadal wchodzic do innych katalogow i przegladac co w nich sie znajduje :/ jak tak nie chce. Chce aby kazdy katalog byl dla konkretnego usera jak to zrobic ? Moze ktos mi pomoc ? Bardzo bym prosil :cry:

Pozdrawiam

Tytuł:

chmod 740 nazwa katalogu i niestety tak na wszystkich katalogach uzytkownikow jesli wszyscy uzytkownicy znajduja sie w jednej grupie to chmod 700

teraz masz tak ze uzytkownicy moga sobie przegladac dane ale nie maja uprawnien do ich zmian tylko maja pelne uprawnienia do swoich katalogow

Tytuł:
Honorowy Admin

W konfiguracji proftpd:
DefaultRoot ~
wówczas użytkownik zostanie wpuszczony do swojego katalogu domowego i tylko do niego (katalog ten jest zdefiniowany w passwd).

Tytuł:

pytanie czemu akurat u mnie nadal ludziska mają dostęp do katalogów całego systemu :(

Tytuł:
Honorowy Admin

Sprawdź czy ta dyrektywa jest i czy kataloguiem usera jest na pewno /home/costam.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.