Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 21 czerwca 2025, 13:54

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
Witam.
Dziwna sprawa mi sie przydarzyla.
Mam F 0.2.7 i 128 RAMu. Do tej pory wszystko śmigało, ale zapragnąłem ssl, wiec instaluje apacha 1.3.27.

Problem jest taki:
- apacz nie wywala bledow przy startowaniu serwera
- apacz wywala memory fault przy recznym restartowaniu

Wynik tgo jest taki, ze przy memory fault nie wlacza sie w ogole i www mi nie dzialaja.

Wylaczylem mod_mp3 i mod_ssl - myslalem ze bedzie mniejsza komsumpcja pamieci i wszystko wystartuje, ale zonk.

Nie wiem co jest grane - ramdisk mam o pojemnosci 950 KB (sciagniety od Macka). Mozliwe, ze to on jest wadliwy, lub nieodpowiedni do takiej paczki? Skad wziać ramdisk 4-megowy?

Dziekuje za konstruktywne odpowiedzi ;-)

Tytuł:
Zanim mnie zbesztacie dodam, ze skorzystałem z szukaczk na tym forum i forum Dingetjego, ale nigdzie nie bylo nic co by mogło mi pomóc.

Jutro ewentualnie moge przelecieć pamięć Memtestem, ale wątpie, żeby to była ich wina..

Tak więc, są jakieś sugestie?

Tytuł:
: [/] [] ()
Requirements
(...)
most likely a bigger ramdisk (free inodes!)

Tak więc sprawdziłem ile inodesów ma mój ramdisk (komenda fd -i) i ma on 1024, wiec nie jest to mało. Skąd wezmę większy ramdisk, zeby sprawdzic czy to on mi wywala paczke?

Edit: pomyłka - mam 2048, wiec to juz całkiem sporo. Zajete jest z tego niecała 1/4 (23%)

Tytuł:
Monologu ciąg dalszy:

apacz zadziałał gdy wyłączyłem wszystko praktycznie:
- php
- perl
- ssl
- mp3

Po kolei zacząłem wlaczac wszystko metoda prob i bledow i znalazlem winowajce. Wlaczylem perla, ssl a nawet mp3.
Gdy probuje odpalic apacza z php wywala mi memory fault, więć nie wiem czy wracać do starego php (4.2.2) czy probować coś działać z tym nowym.

Może gdyby mi ktos cos poradził .... ?

Tytuł:
Honorowy Admin

Zdaje się, że kiedyś się z czymś takim spotkałem, ale to było dawno, mój ramdisk spokojnie wystarczy do apacza, u mnie chodzi. Natomiast konieczna jest podmiana kernela, choć chyba apacz sprawdza to podczas instalacji. Zajrzyj do error_log i napisz co tam jest. Ponadto być może problem tkwi w jakichś bibliotekach, napisz jakie masz pakiety.

Tytuł:
[Sun Aug 29 09:02:02 2004] [notice] Apache/1.3.27 (Unix) mod_perl/1.27 mod_ssl/2.8.12 OpenSSL/0.9.6b configured -- resuming normal operations
[Sun Aug 29 09:02:02 2004] [notice] Accept mutex: fcntl (Default: fcntl)
[Sun Aug 29 09:02:35 2004] [notice] caught SIGTERM, shutting down

Takie dziwadla mi sie pojawiają.. i praktycznie tylko to (przy startowaniu bez php - przy php nie ma logow jak jest Memory fault)
Kernela mam od Apacza 1.3.26. Sprobuje zamienic na tego od nowszego apacza- moze tu tkwi blad (chociaz sprawdzanie przeszedl pozytywnie).

EDIT: porownalem rozmiar mojego kernela z tym w nowej paczce - i jest identyczny. Wiec dingetje nie zmienial kernela, tylko w dwoch paczkach jest ten sam. Nie ma sensu testowac, bo nie tędy droga..

Tytuł:
Jezeli chodzi o paczki, to nie ma chyba jakiegos konfliktu.. mam zainstalowane te, ktore wymaga apacz 1.3.27 (lewy-lib, openssl 0.9.6g, perl 5.6.1). Wydaje mi sie, ze blad tkwi w PHP, lub tym z czego php korzysta.

System plików partycji z paczkami to ext2 (moze tu?).
Swapa nie mam włączonego.

Tytuł:
Honorowy Admin

To musiałeś się nakombinować, żeby paczki mieć na ext2.. mam nadzieję, że są one tam gdzie trzeba, czyli w /mnt/router/packages. Sprawdź jeszcze czy biblioteki apacza są podlinkowane do /lib. Ap[acz wymaga chyba nowszej wersji niektórych z bibliotek. Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że ja podmieniałem biblioteki... tzn. skopiowałem bibliteki apacza do katalogu lewy-lib.

Tytuł:
mam nadzieję, że są one tam gdzie trzeba, czyli w /mnt/router/packages.

Paczki sa w /mnt/router/packages - tego nie bylo sensu zmieniac.
Sprawdź jeszcze czy biblioteki apacza są podlinkowane do /lib

Jedna biblioteka (ssl jezeli dobrze pamietam) nie miala linka, wiec stworzylem go recznie.
Ap[acz wymaga chyba nowszej wersji niektórych z bibliotek. Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że ja podmieniałem biblioteki... tzn. skopiowałem bibliteki apacza do katalogu lewy-lib.

Tego nie rozumiem - mam skopiowac wszystkie biblioteki do lewy-lib? Porobiłem linki do libów z katalogu libexec - nie pomogło..

Gdybyś mógl sobie przypomnieć Maćku co tam zdziałałeś ciekawego...
Może lib'a z php podmieniłeś? Może coś nowego poinstalowałeś (bilbioteki nowsze)?

Tytuł:
Honorowy Admin

Porównaj zawartość ../apache/lib i ../lewy-lib - biblioteki, które są i tam i tam... przekopiuj z katalogu apacza do lewy-lib. Sprawdź, czy w konfiguracji apacza wszystko jest ok, szczególnie w zakresie php. Sprawdź, czy masz bibliotekę libphp4.so w ../apache/libexec.

Tytuł:
Biblioteki pokopiowałem (chociaz byly identycznych rozmiarow i daty utworzenia) - tak na wszelki wypadek.
Biblioteka libphp4.so jest na swoim miejscu.

Bolo_B podsunął mi pomysł jak sprawdzić czy to wina sprzętu. Podłączyłem dysk z FreeSCO do mojego sprzętu i .. memory fault dalej sie pojawia.
Tak więc pozwala to stwierdzić, że to nie jest wina sprzętu i pamięci (która wcześniej wymieniłem).

Albo paczka, albo konfiguracja.
Sprawdze jeszcze tylko moją konfigurację z httpd.conf.ok oraz php.ini.ok.

Jeżeli to zawiedzie - to nie wiem co robić :(

Tytuł:
Skopiowalem httpd.conf.ok i nie działało.
Plik httpd.conf.default wbrew pozorom działał, ale przy porównywaniu z moim zauważyłem że nie wczytuje bibliotek php :(

Błąd musi tkwić w tym nieszczęsnym php (biblioteki, linki).
Nie wiem co robic. Dingetjemu i Tobie działa.. Kurw* :?

Tytuł:
Honorowy Admin

W privmsg podałem ci link.

Tytuł:
Dziękuje.
Zassałem Twój konfig, odpaliłem apacza z nim i memory fault.

Co więcej można sprawdzić?

Tytuł:
W razie gdyby ktos mial taki sam problem: zonk tkwił w paczce opessl-0.9.6g_user_nadegda w ktorej nie było libów (są one w paczce 0.9.6g-dev_nadegda).

Dziekuje Maciek za zainteresowanie wątkiem.

Tytuł:
Honorowy Admin

Czyli problem był nie w php tylko w niemożności uruchomienia https. A własnie chciałem cie zapytać o uruchamianie bez ssl. Teraz i mi przypomniało się, że ktoś już miał ten problem. Ja akurat nie, bo wersję ssl-devel miałem wcześniej, potrzebna była do wygenerowania certyfikatów ssl dla exima. Tak czy inaczej należy uzupełnić istniejące opisy..

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.