Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 21 czerwca 2025, 20:26

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Dla Was pewnie drobiazg, szukałem rozwiązań, ale jestem Laikonikiem w sprawie Ipfwadm. Po wylistowaniu regułek dowiedziałem się, że mam otwarty port 22, który nie jest mi do niczego potrzebny ( telnet uruchomiony we freesco ) chciałem usunąć tą regułę i zablokować port 22. Moje boje:

Ipfwadm -I -d reject -P tcp -D 0.0.0.0/0 22

efektu nie odniosły. Może ktoś podać jak to powinno być ? Jestem początkujący, znalazłem wiele artykułów o Ipfwadm ale o kasowaniu reguł nieiwiele. Wiem, że mogę wyłączyć tą usługę w setupie, ale chciałem ucząc się wyłączyć tą regułkę.

Dzięki za rady.

Tytuł:
Użytkownik

Hmmm... Zazwyczaj po wylistowaniu regulek ipfwadm otrzymuje sie w wyniku wszystko to co jest poblokowane... cala reszta jest wowczas odblokowana :) Jesli wsrod regul znalazles port 22 i w kolumnie polityki rej (wysnuwam to z Twoich bojow) oznacza to ze jest wlasnie zablokowany :) Pewnie zainstalowales pakiet do obslugi polaczen po SSH i w rc_opensshd znajduje sie regula blokujaca dostep do portu 22 od strony internetu... (Popraw mnie jesli sie myle, ewentualnie wklej wynik ipfwadm -I -ln). Aby ja wykasowac wystarczy zahaszowac odpowiednia linijke w tym pliku i zrestartowac firewall'a...

Tytuł: Racja
Tak, masz rację Ipfwadm -I -l listuję zablokowane porty i rzeczywiście jest zablokowany poprzez sshd. Nie wiedziałem o tym, ale dzięki za podpowiedź. Mam też kłopot z Webminem ( może to też sprawa firewala ) po uruchomieniu http://192.168.1.1:10000 pojawia się strona logowania, ale nie mogę się zalogować, użytkownik admin lub root i hasło poprawne. Efekt: "Login failed. Please try again.", reinstalacja Webminka nie pomogła. Szukałem wszędzie ale niczego nie znalazłem.

Pozdrawiam Beton

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.