Albercik pisze:
podczas konfiguracji wpisz jako priorytet port nie 22 a 80 . Co do linijki ze squidem to spróbuj , czy prio 4 nie będzie lepsze - poeksperymentuj

ciekawe, zrobiłem to i klapa- jest problem z HTB- przestało obcinać transfer? wstawiałem różne prio od 1 do 4 i nic, może ktoś podrzucić konfig squid.conf + rc.htb zeby to działało ze sobą?
Jakie wpisy maja sie znależć w rc.local oprócz 3linijek do znakowania pakietów?Na potrzeby squida nic nie trzeba?Wydaje sie ze to moje htb zupełnie nie ogranicza ruchu z netu- mam ustawione 128kbit, suid proxy ,wyczysciłem cache i dale ciagnie pełnym pasmem z netu, pomóżcie bo oszaleje,bez squida trzym równiutko 16kilo .Przekierowanie mam zrobione na serwerze. Coś mam zapewne z htb, rozumiem ze jak jest squid to htb defaultowo nie ogranicza transferu z lokalnej, przy pierwszym pobraniu pliku którego nie ma w cache (nikt go jeszcze nie pobierał) powinno isc pasmem odraniczonym htb a tu leci sobie full. Rozumiem że jezeli siciągam drugi raz ten plik to idzie ze squida bez ograniczen, ale przekopałem różne strony i na 100% pliku nie ma w cache i leci pełnym pasmem. czyli wniosek -squid zrobił sobie kanał który omija htb- jak go nawróć żeby htb go łapało?