Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 20 czerwca 2025, 09:23

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
otorz sprawa wyglada tak

spotkalem sie z roznymi opisami problemow niewykrywania czy tez braku obslugi przez freesco kart sieciowych

czy istnieje uniwersalny sposob rozwiazania tego problemu
obilo mi sie o uszy ze powodowane jest to brakiem sterownikow w jadrze
czy nie mozna by skompilowac jadra z e sterownikami dostarczonymi z nowa karta (slyszalem ze freesco nie ma kompilatora -jesli tak jak sprawic by karta poszla)
czy sa aktualizowane jadra (jak czesto )sam posiadam
karte planet ENW- 9504
caly problem polega na tym ze udostepniona wersja freeso na freesco.arx.pl jest wspaniale opisana i konfiguracja nie przedstawia zadnego prawie problemu
jednak nie jestem pewien czy poradze sobie ze sciagnieta z innej strony wersja freesco

APEL
jesli ktos ma maze ta karte dzialajaca prosze o pomo

Tytuł:
Sądząc po sterownikach, to ta karta oparta jest na kości Realteka 8139, więc powinna bez problemu pracować z Freesco.

Tytuł:
wlasnie tez sie dziwie przy uruchomieniu wypisuje no network card i cos tam jeszcze(sprawdzilem z winda na tym samym kompie i dziala )
czytalem troche na forum o problemach z kartami wiec skojarzylem swoj problem ze sterownikiem
zreszta sprawa sie rozwize na dniach zapraszam kumpla ktory jest informatykiem w banku i lubi freesco wiec kto wie co z tego wyjdzie :)

Honorowy Admin

aatrapa pisze:
otorz sprawa wyglada tak
karte planet ENW- 9504

Mam te kartę na freesco sdi ze standardowym modules.tgz - karta jest pci i rusza z kopyta ... nie zmieniłem nawet ustawień po wcześniejszej isowej karcie i zostało irq 10 i 0x300...

Tytuł:
postanowilem zrobic eksperyment z kompa gdzie pisze mam karte planeta (poczekaj ale ja jestem tlok)
skoro masz freesco i wogule chodzi z kopyta to moze by tak (please :D )
mozna uzyc twojego skonfigurowanego freesco u mnie przeciez to sie miesci na dyskietce (nie wiem czy mozna ja poprostu przegrac czy trzeba robic obraz *.img)mozna by wyslac poczta

jesli sie boisz o bezpieczenstwo swojego serwera to pokielbas tam swoje logi i co tam chcesz

to moglby byc ciekawy eksperyment (i mnie by to pomoglo )
pomysl

Tytuł:
MODERATOR

Kurczę już drugi post o karty Planet :-(
Chodzą od pierwszego kopa. Bez żadnego ustawiania.
Wsadziłem już chyba z 10 do freesco i każda bez pudła :-).
To fakt, że jeden koleś dał radę ją spalić ale to tylko 1 sztuka.

Tytuł:
hm gdzie mieszkasz "dzialoszyn ?"
moze podskocze z kompem hm?

Tytuł:
Akutat mam dużo tych planetów (ENW-9504 10/100) i wszystkie chodzą bez problemu na freesco. 3 serwerki stojają na właśnie tych kartach.
Nawet nie trzeba dotykać takich rzeczy jak przerwanie czy adres I/O. Oba na 0 i wszystko śmiga, a zresztą obojętnie jak by ich nie ustawić działa tak samo, nawet po wyjęciu starej karty ISA nie musiałem nic zmieniać. PNP samo wszystko na starcie ustawia i tak olewając ręcznie wpisane dane.

Tytuł:
u mnie "no network card instaled at all"
a pod windom na tym kompie hula

Tytuł:
MODERATOR

Działoszyn jest w trójkącie Pajęczno-Wieluń-Częstochowa. Często bywam w tych miastach jakby co. :-)

Hmmm.... karty sieciowe firmy Realtek śmigają pod Freesco.... z wyżej przeczytanych tekstów potwierdza się moja opinia jak i z doświadczenia. Ale zdażył mi się taki jeden przypadek. Kiedy mi padł totalnie routerek :evil: musiałem na nowo go zainstalować... zrobilem dyskietke... odpalam... a tu NO CARDS FOUND... shit... no to sobie myśle "coś nie tak". Zrobiłem jeszcze raz dyskietkę z freesco na nowej "ze sklepu" i wtedy znalazło mi te karty sieciowe. Przypadek?

POZDRAWIAM

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.