Sorry - mój błąd - nie zauważyłem że wypowiadał się Koriolan i to było przyczyną mojego zamotania

- to chyba przez zarywanie nocek ostatnimi dniami
Wiadomo że im więcej osób chcę korzystać naraz tym gorzej jest. Jeśli chodzi o HTB to jak na serwerze nie udostępniasz nikomu po WLAN`ie plików ani innych rzeczy oraz poblokowałeś możliwość widzenia się wzajemnie i userzy korzystają tylko z internetu to nie gra roli czy lan masz ustawiony na 10 czy na 100Mbit bo i tak HTB im przytnie transfer najwyżej do takiego jak max. przepustowość łącza. Co do zmiany prędkości łącza, to wystarczy przekonfigurować tylko HTB i będzie działać. A jeśli chodzi o to jak wpływa ilość userów na wydajność WLAN`a to wiadomo że im więcej tym gorzej z prostego powodu - wydajność bazy masz pewnie 11Mbit i jak siądzie Ci np. 40 userów to łatwo obliczyć po ile transferu będą mieć /mimo tego że łącze jest mniejsze niż wydajność AP to jest coś takiego jak czas zajmowany przez usera itp... co spowoduje coraz wolniejsze działanie netu /zwłaszcza na tańszych AP`kach/.
P.S. Albercik - piszesz:
Cytuj:
im więcej klientów na łączu tym użycie łacza maleje i transfery strasznie spadają
być może zapycha Ci się modem /powstaje zbyt długa kolejka lub jest zbyt wiele połączeń/?