Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest środa, 9 lipca 2025, 09:43

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Użytkownik

Hehe, jestem pierwszy, zapraszam do dyskusji.

Zalety:
1. Zajmuje nadal niewiele, bezposrednio po instalacji 123 MB.
2. W net_conf widac wybor sieci radiowych. Nie testowalem, ale moze jest juz suport dla WiFi :D
3. Wszystko konfiguruje sie jeszcze szybciej i przyjemniej.

Wady:
1. Problem z instalacja na dysku SCSI - nie udalo mi sie :(

Na razie zainstalowalem na wolnym komputerze. Nie moge ryzykowac przerwy w pracy sieci dla ponad 50 uzytkownikow. Ale czekam na wasze opinie - przede wszystkim stabilnosc i wydajnosc...

Pozdrawiam,
Adrian

MODERATOR

Adrian pisze:
Wady:
1. Problem z instalacja na dysku SCSI - nie udalo mi sie :(

hmm nei widzę jeszcze maila na liście ani wpisu w Mantisie o tym problemie. Jeszcze nie zgłosiłeś? To chyba czas najwyższy. Podaj dokładnie sprzęt i co i jak robiłeś.

Tytuł:
Honorowy Admin

Instalator ma opcję instalacji na dysku scsi. Być może jakiś egzotyczny kontroler?

Tytuł:
Użytkownik

Maciek pisze:
Instalator ma opcję instalacji na dysku scsi. Być może jakiś egzotyczny kontroler?
Tu Was pewnie zaskocze, ale to po prostu VMWare i dysk SCSI. W kazdym razie na VMWare i dysku IDE instaluje sie bez problemu...

Tytuł:
Użytkownik

Wszystko byloby ok tylko zachodze w glowe czemu nie chce sie zaladowac mi druga karta ISA dodam ze normalnie dziala na ne io=0x300 irq=5 bo tak ja ustawilem ale po wybraniu dwoch modolow wlasnie jednego ne i drugiego do Realteka na PCI 100MBits po starcie systemu jedynie co startuje to wlasnie tylko PCI a ISA nie ma dopiero po recznym insmod ne z parametre io=0x300 modul jest ladowany i moge recznie odpalic karte moze ktos mnie oswiecic i powiedziec gdzie znalesc jakies pliki konfiguracyjne aby zautomatyzowac ten proces z gory dzieki za informacje. Pozdrawiam Woser

Tytuł:
MODERATOR

W net_conf jest blad przy instalacji neo+ na usb niezaleznie od wersji. Wywala blad ze nie moze zainstalowac okreslonych modulow mozna go ominac. Wystarczy net_conf odpalic od razu po instalacji nnd jak sie pyta czy odpalic net_conf odpowiadamy tak, wtedy wszystko jest ok. Jezeli po restarcie odpalimy net_conf to juz nie chodzi.

Tytuł:
MODERATOR

Woser pisze:
Wszystko byloby ok tylko zachodze w glowe czemu nie chce sie zaladowac mi druga karta ISA dodam ze normalnie dziala na ne io=0x300 irq=5 bo tak ja ustawilem ale po wybraniu dwoch modolow wlasnie jednego ne i drugiego do Realteka na PCI 100MBits po starcie systemu jedynie co startuje to wlasnie tylko PCI a ISA nie ma dopiero po recznym insmod ne z parametre io=0x300 modul jest ladowany i moge recznie odpalic karte moze ktos mnie oswiecic i powiedziec gdzie znalesc jakies pliki konfiguracyjne aby zautomatyzowac ten proces z gory dzieki za informacje. Pozdrawiam Woser

hmm przy insmodowaniu musisz podać io=300 tak? bez tego nie pójdzie?
plik konfiguracyjny to /etc/rc.conf i jest opisany na stronie. Nie przeczytałeś?

a błąd o którym napisał Czerwo nie jest błędem :P to po prostu sposób instalacji pakietu, pokaże się Mis to wam wytłumaczy :)

Ostatnio zmieniony piątek, 12 listopada 2004, 20:53 przez MAC!EK, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Użytkownik

U mnie jeszcze większy ZONK wszystko ok do momentu instalacji kernela, wyskoczyło że jakiś błąd w pliku i przerwana instalacja. Ściagałem operą i potem sprawdziłem sumy, nie zgadziają się :/ teraz znów wrzuciłem stare poczciwe nnd z kwietnia i ściagam wgetem. Także test za jakieś kilka godzin (SDI+13 użytkowników) ale noc jest długa i z przyjemnością poczekam :)

Tytuł:
Użytkownik

Aszej pisze:
i potem sprawdziłem sumy, nie zgadziają się :/ teraz znów wrzuciłem stare poczciwe nnd z kwietnia i ściagam wgetem.

No wlasnie, to trzebaby dorzucic do bledow, choc nie zwiazanych z NND.
Serwer jest, wybaczcie, ale padacki. Sciagam wiele rzeczy, z roznych serwerow i bledy CRC wystepuja naprawde niezmiernie rzadko. A tutaj jest juz kolejna osoba, ktora zglasza taki problem. I nie jest to zwiazane z obciazeniem serwera, bo caly czas mialem transfer wiekszy od 150 kB/s.

Tytuł:
Honorowy Admin

Po pierwsze - z którym serwerem były problemy, bo jest ich sześć.
Po drugie - konfigurację trzeba robić bezpośredni po instalacji.
Po trzecie suma md4 musi się zgadzać.
Co z tym insmodowaniem? Proszę o podawanie bardzo dokładnych danych. Jeśłi jakiś element nie działa, tak, żeby łatwiej można było zdiagnozować. A więc w tym przypadku - typ karty, w jaki sposób sie uruchamia, a w jaki nie chce, jak wyglądają ustawienia w BIOSie i jak wyglądają /proc/iterrupts - jeśli karta startuje i jeśli nie...
A co do Vmware? Ustawiasz w Vmware dysk scsi?

Tytuł:
Użytkownik

Maciek pisze:
Po pierwsze - z którym serwerem były problemy, bo jest ich sześć.

Oczywiscie z podstawowym. Tzn. www.nnd.freesco.pl

Tytuł:
Użytkownik

Brak jest htb w nowym nnd. I jeszcze jedno jak dopisac do jednej sieciowki kilka ip ??

Tytuł:
MODERATOR

MAC!EK pisze:
a błąd o którym napisał Czero nie jest błędem :P to po prostu sposób instalacji pakietu, pokaże się Mis to wam wytłumaczy :)

NIe wiem czy blad czy nie w kazdym razie nie chodzi :) I prosze Czerwo a nie Czero :P

Tytuł:
Honorowy Admin

No cóż. Nie mam pojęcia na czym może polegac problem z nnd.freesco.pl. Serwer pracuje, Zgłoszę ten fakt adminowi, może co w logach znajdzie.
Brak jest w nowym nnd htb i jeszcze kilku rzeczy, sądzę, że do niedzieli będą dodatki do ściągnięcia (między innymi konfigurowalny firewall, mrtg i htb).

Tytuł:
Hmmm nie wiem dlaczego, ale wszystkie programy ktore mi się uruchamiają na nowym NND są czarnobiałe (tak jakbym uruchomił je w screenie na starym NND) :?, poza tym irssi (z download-old/pakiety) wogole mi się nie włącza :?

Tytuł:
MODERATOR

cli3nt pisze:
Hmmm nie wiem dlaczego, ale wszystkie programy ktore mi się uruchamiają na nowym NND są czarnobiałe (tak jakbym uruchomił je w screenie na starym NND) :?, poza tym irssi (z download-old/pakiety) wogole mi się nie włącza :?

TERM=xterm-color
a co do irssi to po co je ściagnąłeś? Nie przeczytałeś na WWW co i jak się instaluje i teraz wychodzi. To jest do starego NND! więc go nie dotykaj
wpisz pacman -S irssi albo nnd_pkg

Tytuł:
Użytkownik

Maciek pisze:
Brak jest w nowym nnd htb i jeszcze kilku rzeczy, sądzę, że do niedzieli będą dodatki do ściągnięcia (między innymi konfigurowalny firewall, mrtg i htb).

a moze poprostu nowy obraz zrobic z wszystkimi dodatkami i jak sie da z poprawionymi bledami ktore ludzie beda zglaszac. nie musi to byc akurat do niedzieli, ale jak najszybciej.
EDIT
ja sciagnalem nnd z podstawowego serwera flashgetem i zero problemow. transfery ladne, suma kontrolna zgadza sie.
2. chcialem narazie skonfigurowac routera na sucho bez podpinania neo i podczas konfiguracji zaraz po zainstalowaniu wyskoczyl mi blad, ze nie moze zainstalowac modemu(thomson). moze byc to spowodowane brakiem podlaczonego modemu?? komunikat kazal po resecie zajrzec gdzies, tylko nie zapisalem gdzie, ale bede robil jeszcze raz install to na pewno zapisze.
3. moze na stronie lub forum utworzyc FAQ jak instalowac i konfigurowac kazdy pakiet. fakt, jest to wszystko na forum, ale ta wyszukiwarka dziala roznie, a czasem brak czasu zeby przegladac stosy postow

Ostatnio zmieniony piątek, 12 listopada 2004, 21:38 przez Ravel, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:

ja sciagalem wgetem z nnd.freesco.pl i jest wszystko ok... suma sie zgadza nie ma problemu... ale jeszcze nie instalowalem... w podziedzialek bedzie I starcie :)

Tytuł:
MODERATOR

Ravel pisze:
Maciek pisze:

a moze poprostu nowy obraz zrobic z wszystkimi dodatkami i jak sie da z poprawionymi bledami ktore ludzie beda zglaszac. nie musi to byc akurat do niedzieli, ale jak najszybciej.

dla dupereli nie warto robić ISO 50MB i na nowo ściagać, wystarczy że sobie zrobisz update pacman -Suy i juz masz system zgodny z najnowszą wersją
Jak się nazbiera poprawek to na pewn wyjdzie nowe ISO

Tytuł:
Użytkownik

MAC!EK pisze:
dla dupereli nie warto robić ISO 50MB i na nowo ściagać, wystarczy że sobie zrobisz update pacman -Suy i juz masz system zgodny z najnowszą wersją
Jak się nazbiera poprawek to na pewn wyjdzie nowe ISO

ale w przypadku braku polaczenia ciezko cos zaaktualozowac. wtedy trzeba pobrac wszystkie nowe pliki na dysk i tez pacmanem aktualizowac.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.