Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest wtorek, 17 czerwca 2025, 16:49

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
czy ktos zostal ukarany przez tpsa za udostepywanie neo+ albo sdi jesli tak. jesli znacie kogos takiego to piscie o tym

Tytuł:
za sdi nie maja jak karac, bo tego nie ma w umowie ze nie mozna udostepniac poza lokal, a co do neo+ to na szczescie jeszcze nie slyszalem i mam nadzieje ze nie uslysze (moze dlatego ze tpsa nie chce sie dzielic neo+ - od 3 miesiecy ta sama spiewka, centrala nie zmodernizowana.....)

Tytuł: Ciekawostka
Ja tez nie słyszałem na szczęście, żeby ktoś został ukarany ale przeczytałem coś ciekawego w cenniku neostrady (http://neostrada.pl/tpsa/run?n=info&p1=cennik):

Cytuj:
Udostępnienie Usługi Neostrada Plus poza Lokal bez zgody TP S.A. : Trzykrotność miesięcznej opłaty abonamentowej, za każde połączenie i za każdy rozpoczęty miesiąc takiego połączenia.

Jest tu napisane "bez zgody", czyli może da się jakoś z nimi dogadać (ale ze mnie optymista) i podzielić Neo+ legalnie. Rano chyba zadzwonię na infolinię...

Tytuł:
Użytkownik

Nie da sie dogadac :( a wogole w tpsie to burdel jest ,na forum jest gdzies stary post o tym jak to kogos zlapali na neo+ ale watpie bo ten post byl zdajsie zanim neostrada+ weszla :)

Tytuł:
Nie da sie dogadac?
To znaczy dzwoniles do nich w tej sprawie?

Na infolinii powiedzieli mi ze z tym musze zwrocic sie do lokalnego biura tepsy.

W kazdym razie moj kumpel (linuxowy guru... ) twierdzi ze tepsa nie jest w stanie wykryc ze za maskarada jest siec...

Tytuł:
Użytkownik

Woras przez telefon to sobie mozna panienke zamowic usilowalemzalatwic osobiscie i mimo usilnych staran kolesia z biura obslugi to sie nie udalo .po prostu nie szanuja klienta i mowia ze niestety sie nie da i trzeba dsl zamontowac i zaplacic 100 zl wiecej za to samo,koles specjalnie wykonal telefony do warszawy do neo+ i nic ,ale sproboj moze ci sie uda bo tam jest po prostu burdel i jedni do drugich odsylaja sie .Jak zalatwialem z nimi to mialem sytuacje ze mnie do BOK odeslali a z BOKU spowrotem do Neo + hehe i nikt nie chcial ze mna gadac bo nie byli kompetentni .
A co do wykrycia to wg moich danych jest programik do sprawdzania kto jest za maskarada ile osob i z ktorego kompa wyszedl pakiet dany .Ale watpie zeby tpsa miala taki bo nie jest pod winde .:)

Tytuł:
Uffff.... i co tu robić? I tak podzielę Neostradę tylko jeszcze nie wiem czy w zgodzie z regulaminem, czy też nie.

Chyba jutro uderzę do tego zasranego biura, wystoje swoje w kolejce i pogadam z tymi ludźmi, może akurat się uda ;)

Tytuł:
Aaaaa bylbym zapomnial. Muj linuxowy guru twierdzi ze jedynie mozna stwierdzic z zewnatrz ze jest postawiona maskarada, ale nie mozna nic powiedziec o tym ile jest kompow ani jakie maja ip. Ja sie na tym nie znam...

Tytuł:
WoRaS pisze:
nie mozna nic powiedziec o tym ile jest kompow ani jakie maja ip.

Prawda,
ostatnio jednak bylo cos glosno o bledach w iptables i szlo to sprawdzic czy cos kolo tego.

Tytuł: heh :-)
A wiec moze ktos podsumuje czy T-P-S-A- moze w jakis sposob sprawdzic ile faktycznie podlaczoniych jest osob do neo+ ???????? :D

Tytuł:
Nawet gdyby mogli to szczerze watpie zeby mieli chec, zreszta maja tam taki burdel, ze ja - mieszkaniec Olsztyna (Warminsko - Mazurskie) zostalem zarejestrowany jako mieszkaniec Olsztyna ale tego kolo Piotrkowa.
Dzieki temu wszyscy administratorzy zamiast Olsztyna widza Piotrkow, to stwarza wielkie mozliwosci nieprawdaz? :twisted:

Tytuł:
Panowie, a kto powiedział że łącza nie można wogóle dzielić?! Można tylko we własnym lokalu - czyli mogę spobie podłączyć w mieszkaniu nawet 100 kompów i nic mi za to nie zrobią i będzie to legalnie - a jak sprawdzą że 10 z nich jest w innym lokalu? to już tylko szpiegując kabelki bo w ramce IP nie mieści się jeszcze adres lokalu komputera - he he

Co do legalnego wyprowadzenia poza lokal to jak się dowiedziałem jest to tylko i wyłącznie decyzja rejonowego dyrektora/kierownika ds. nesotrady i zależy (niestety) tylko i wyłącznie od jego widzimisie i dobrej woli (czytaj. odpowiedniego poparcia kasą) a TPsa nie stworzyła co do tego żadnych przepisów, regulaminów czy innych dyrektyw!

Pozdrówka
Bartek

Tytuł:
byćmoże się spóźniłem :) Dzwoniłem do kolesi z TEPSy i w końcu się dowiedziałem. Z tym współdzieleniem to chodzi o to żeby jakiś spryciarz nie zaczął prowadzić własnych usług providerskich, np podłącza sobie do tego 30-40 luda i każe im płacić po 25 Z (znam przypadki gdzie na 256 kbit łączu wisi 30 osób miasteczko Sosnowiec). Ale odpowiadając do końca, jeśli masz to wszysko w 1 budynku to nie ma problemów, facio mi powiedział że nie musze składać podań ani nic, jeśli tylko NIE BIORE ZA TO KASY bo wtedy już Skarbówka może się przykleić. Przynam szczerze że jestem usatysfakcjonowany takim potraktowaniem sprawy przez TEPSe. Mnie wystarcza 1 BLOK :D

wracając do sprawdzenia czy jet więcej kompów w sieci patrząc od strny tepsy jest to możliwe, wysarczy że zapoznamy się z budową protokołu TCP IP - przecież nasz serwer musi wiedzieć do kogo wysyłąć co wewnątrz, czyli gdzieś to musi być zapisane, teraz wystarczy dopaść kilka pakietów, rozgrzebać je i mamy wszystko jak na dłoni :) , ale nikt tego nie robi bo nikomu się nie opłaca.

Pozdrowionka

Tytuł:
A czy przypadkiem w każdym pakiecie nie ma adresu mac urządzenia z którego pochodzi? W budzie na novellu chyba takie info mi wciskali (ale się mogę mylić).

Tytuł:
Teoretycznie można śledziś zawartość przesyłanych danych, ramek TCP i tym podobne ale z tego co wiem jest to niezgodne z prawem i wszelkie inne sposoby wyśledzenia co klient ma u siebie jest również nielegalne a więc Tepsa nie może się takimi dowodami posłużyć przy udowadnianiu ewentualnej winy. Sądze że temu służy ewentualnie zapis w umowie który mówi że użytkownik ma obowiązek udostępnić pracownikom TPsy przyłącze i urządzenia jakie ma zainstalowane (rozmumiem że chodzi tylko o te które nam wypożycza TPsa) - tyle tylko że nikt nie musi im tego udostępniać natychmiast, a jak na przykład będą mieli ochotę wpaść - można ich zaprosić następnego dnia do którego zdążymy uprzątnąć wszelkie ślady lewych przyłączy

Tytuł:
Kurde jak bym tylko miał możliwość przejścia na neostradę (ale nie mam bo u mnie jej nie ma i nie będzie) to już dawno bym to zrobił lejąc gorącym moczem na jakikolwiek regulamin. Prawda jest taka że nic nie są w stanie udowodnić wszystko da się wytumaczyć. 20 IP za maskaradą ? Mam 2 kompy na każdym po 10 systemów operacyjnych a w każdym systemie wpisane inne IP. Rózne adresy mac ? A mam kilkadziesiąt kart sieciowych pomalowałem sobie je różnymi kolorami i zmieniam co 5 minut bo mi się tak podoba. A jakby przyszli coś oglądać to zawsze można zrobić tak żeby wyprowadzenie netu do innych szło jednym kablem który można zwinąć w ciągu minuty (wytłumaczenie zwłoki w otwieraniu drzwi: panowie z TPSA? Proszę chwilę zaczekać właśnie brałem prysznic i jestem na golasa :lol: ).

Tytuł:
Tak czy inaczej olewam już wszystko, wiem na czym mogę się oprzeć :) jak tylko założą w moim miasteczq NEO to sie przetelepie, choc nie odpowiada mi to denamiczne IP, mam z kolei pytanie z innej beczki, ale to już w nowym pociku. A i jeszcze cos :) jak ma ktos lepsze newsy niz ja to dajcie znac bo podobno w Tarnowie ma byc w2-giej dekadzie przyszlego roku dostepne NEO, oficjalnie kilka mies temu mi powiedzieli ze nie ma i nie bedzie przez najblizsze 4 latka - myslalem ze pogryze z radosci ta pania ktora mi przekazala NEWSika.

Tytuł:
MODERATOR

hal_9k pisze:
wracając do sprawdzenia czy jet więcej kompów w sieci patrząc od strny tepsy jest to możliwe, wysarczy że zapoznamy się z budową protokołu TCP IP - przecież nasz serwer musi wiedzieć do kogo wysyłąć co wewnątrz, czyli gdzieś to musi być zapisane, ...
Widzę, że się nie zapoznałeś :)
A zapisane jest to u Ciebie na serwerze i łatwo to zobaczysz komendą:
: [/] [] ()
ipfwadm -Ml
Panowie z TPSA niestety NIE :lol:

Obrazek Kipa
http://www.FreeSCO.w.pl

kwas1982 pisze:
czy ktos zostal ukarany przez tpsa za udostepywanie neo+ albo sdi jesli tak. jesli znacie kogos takiego to piscie o tym

Słyszałem, ze ponoc w Rybniku ukarali goscia za udostepnianie lacza. Mianowice koles ktory mial usluge odlaczyl jednego z kolesi, ktorego mial w sieci i ten w zemscie podal go do sadu. TPSA nie mogla na to niezareagowac - koles dostal kary ponoc kilka tys. nie znam szczegolow. U mnie w miescie (Żory), na moim osiedlu kumpel mial prawie podobna sytuacje, a mianowicie chcial sie podlaczyc nowy bałwan jestem. Kumpel odrazu mu powiedzial, ze nie ma miejsca i musialby kupic switcha i kable i podal mu przyblizona cene. Niestety nie spodobalo to sie "nowemu", bo inni podlaczali sie taniej(a mogl poprostu znalesc jeszcze paru chetnych poskladac sie i by mial taniej, ale...) i on tyle nie zaplaci. Zaplaci mniej, albo poda go do sadu, za to ze nielegalnie udostepnia internet.... W tym momecie moj kumpel poszedl do TPSy zmienil neo+ na "dostep dostep do internetu prze DSL" czy jakos tak (usluga dla biznesu, ale mozna brac na osobe prywatna). Ja tez mam rozne "cisnienia" z moimi sieciowiczami, wiec postanowilem przejsc z neo+ na usluge DSL, pomimo tego, ze musze zaplacic 850zl :( . Pozbieralem od kazdego mowiac, ze albo zmieniam lacze, albo rezygnujemy z Internetu.... Poskutkowalo, w przyszlym tygodniu zmieniam lacze.
Pozdrawiam.
Wychryst

Tytuł:
Użytkownik

nie znam kogoś , kto byłby za to ukarany- bo trudno zostać złapanym. Kolesie z tpsa muszą powiadomić abonenta o chęci kontroli urządzeń conajmniej na 7 dni przed taką kontrolą, a i tak mam prawo do ustalenia odpowiedniego terminu :) Co do dogadania się w sprawie zgody na udostępnianie-Jest to możliwe, ale w szczególnych przypadkach- np gdy firma korzystająca z neo ma swoją siedzibę w miejscu, które składa się z więcej niż jednego lokalu. Nie ma możliwości uzyskania zgody na udostępnianie łącza osobon trzecim. Radziłbym zwrócić raczej uwagę na punkt w umowie dotyczący rozwiązywania powyższej- gdy wybierzecie opcję z abonamentem za 179 zł netto, to nie mozna jej rozwiązać wcześniej , bo pozbędziecie się 540 złotych + vat uffffffff .

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.