Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 13 lipca 2025, 14:06

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość

Problem jest prosty. Nie chce zwiekszac obecnego DSLa z 1 megabita na 2 megabity - bo chcialbym za te same pieniadze miec zwiekszony Upload. A w przypadku 2 megabitow to lipa. Nadal jest wąskie pasmo 256 kbitow.

Teraz problem pojawia sie nastepujacy. Jak podlaczyc drugiego DSL'a? Heh. To ze trzeba kupic 2 karte sieciowa to ja wiem :) I odpowiednio skonfigurowac interfejsy. To akurat nie jest problemem.

Na forum wyszukiwarka nie dziala, ale znalazlem pare watkow. Niemniej to nie jest tak jakbym chcial. Wiec... ;)

Jak prosto i bez podziałów na adresy IP spiąć ze sobą 2 DSL'e? Chodzi o to zeby w miare losowo czesc pakietow szla jednym adresem czesc drugim? Chodzi mi o gotowe rozwiazanie z ktorego juz ktos korzysta. Nie chodzi mi o podzial na P2P i nie P2P itd. To mi nie jest potrzebne (pewnie do czasu).

Tytuł:

Przedewszystkim potrzebujesz jeszcze jedna karte sieciowa ale to juz wiesz ;)

A na powaznie. Mialem ten sam problem za czasow 2 SDI i rozwiazanie znalazlem w chwili gdy zalozylem DSL'a ;)
Praktycznie nie ma mozliwosci aby dysponujac dwoma adresami IP laczyc sie z tym samym serwerem i przegladajac strone czy cos ssac pliki (ten sam plik) dwoma laczami (na zasadzie ze jedno lacze pol i drugie tez). Wiec majac dwa fizyczne lacza 1Mbit nie skonfigurujesz tego tak aby miec jedno lacze 2Mbit gdyz wymagalo by to zmian na routerach TPSA (jak sadze ta "firma" jest Twoim prowiderem).

Piszesz, ze chcesz osiagnac w miare rownomierne obciazenie laczy. Da rade tak zrobic aby router sprawdzal obciazenie laczy i dynamicznie przelaczal userom lacza aby zrownowazyc ich obciazenie. Jest taki jeden problem. Kumpel zrobil tak u siebie w kafeji (ma 5 czy 6 laczy z Dialogu). Zrobil jest to powiedziane na wyrost gdyz zaplacil ciezkie pieniadze jakiemus kolesiowi aby takie cos osiagnac (byl to student IK z Wrocka).

I tak aby osiagnac w miare rownomierny i losowy podzial lacza bedzie trzeba zrobic podzialem na adresy IP (a tego chcesz uniknac).

Ja wymyslilem to tak (ale nie zdazylem zastosowac u siebie w zwiazku ze zmiana lacza):
1. Adresy IP klientow przydzielane przez DHPC. Istotne jest aby adresy nie byly przydzielane na podstawie adresu MAC. Wazne aby czas waznosci adresu byl jak najmniejszy.
2. Routing orgaizujesz w taki sposob aby adresy parzyste korzystaly z jednego lacza a nie parzyste z drugiego.
3. i to wszystko ;)

To jednak nie rozwiazuje problemu nierownomiernego obciarzenia lacza gdyz moze sie zdazyc tak, ze na jednym laczu bedzie dwoch ssaczy a na drugim trzech uzyszkodnikow, ktorzy siedza na GG lub czacie.

A wracajac do DSL. W TP lacze DSL2000 (bo tak to sie chyba teraz nazywa) ma 2048kbit down i 256kbit up czy 512kbit up?

Tytuł:

skasowane

Ostatnio zmieniony sobota, 2 września 2006, 16:06 przez Puaro, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Użytkownik

ZaaQ pisze:
2. Routing orgaizujesz w taki sposob aby adresy parzyste korzystaly z jednego lacza a nie parzyste z drugiego.
3. i to wszystko ;)

Eeee... to najgorszy mozliwy sposob podzialu. Lepiej juz podzielic uslugami typu www, ftp, poczta na 1, jakies smieci, p2p na drugim. Zreszta kilka sposobow jest i warto poszukac w googlu bo ludziska juz sie meczyli z tym.
Mozna jeszcze: "w pakiecie iproute2 jest mozliwosc zdefiniowana 2 default route'ow, kazdemu mozesz tez wage przypisac".

Tytuł:
PGF

Cytuj:
Praktycznie nie ma mozliwosci aby dysponujac dwoma adresami IP laczyc sie z tym samym serwerem i przegladajac strone czy cos ssac pliki (ten sam plik) dwoma laczami (na zasadzie ze jedno lacze pol i drugie tez).

Nieprawda. Istnieje coś takiego jak Wanpipe i jemu podobne. Co prawda nie sprawdzałem działania ale nawet mam gdzieś pdf'a z instalacją tego ustrojstwa.

Tytuł:

U mnie standard to DHCP i tablica ARP ;) wiec to akurat nie zdezorganizuje mi pracy. To ze nie da sie zsumowac dwoch DSL-i tez wiem. Mysle ze zastosuje patent przydzielenia DSL'a dla konkretnych adresow MAC/IP. Podzial na uslugi bylby dobry, ale.. no wlasnie. Ciezko okreslic z czego ludzie najbardziej korzystaja. Mysle ze zrobie to w ten sposob ze mniej zssajac osoby beda na jednym DSL'u a drugie na drugim i sprawa rozwiazana.

Boze jak ja chcialbym miec lacze z telekomunikacji kolejowej. DSL2Mbit to niestety kicha :((

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.