Mis' skompilował a ja z tego przyrządziłem paczkę. Obecnie jest do zainstalowania:
installpkg
http://miniwebportal.and.pl/packages/mc45
Kilka słów opisu:
instalator umieszcza w /mnt/router/etc plik profile z dodatkowym poleceniem:
export LC_MESSAGES=pl_PL co powoduje, że domyślnie mc uruchamia się po polsku. Jednak jeśli ktoś wpadł już na pomysł modyfikacji pliku profile, powinien najpierw zrobić jego backup i ręcznie dopisać ustawienia językowe.. a potem skopiować z powrotem do wymienionego katalogu.
Pakiet nie wymaga żadnych bibliotek, wszystkie są w nim zawarte, ale uwaga, jeśli ktoś ma eco-lib radziłbym odinstalować. Te biblioteki są jakoś dziwnie linkowane, nie mają pliku rc_eco-lib. Polecałbym lewy-lib. W przypadku, kiedy mc jest pierwszym pakietem wszystkie biblioteki są linkowane... jeśli mamy lewy lib - instalator kopiuje kilka potrzebnych do katalogu lewy-lib i potem można zwonić miejsce na dysku usuwając niepotrzebne dublujące się pliki.
Plik rc_mc robi jeszcze jedną rzecz przy starcie, przesuwa nam katalog /tmp do /mnt/tmp i linkuje go. Nie będzie już zatem problemu z instalacją dużych paczek...
Jeśli ktoś oszczędza miejsce na dysku, może również powyrzucać pliki lokalizacyjne innych języków... /mnt/router/packages/mc/share/locale - zostawimy jedynie katalog pl i plik locale.alias.
Mc nadal nie otwiera rpmów - ni cholery nie wiem dlaczego. Jeśli ktoś ma lekarstwo, to proszę się podzielić z nami....
Żeby zaś otwierane były zipy, potrzebny jest plik wykonywalny unzip - można go chyba aimplementować z zipslacka.
No i kropelka dziegciu - popatrzcie na:
Takie efekt daje mc po edycji lub podglądzie plików, czarne prostokąty, tam gdzie nie ma liter. To zjawisko nie występuje bezpośrednio na konsoli, ani też zdalnie spod linuxa (próbowałem na mandarynce), jedynie przy łączeniu się ssh w putty - taka kaszana się robi. Może ktoś ma pomysł?
No i żeby jeszcze coś dobrego napisać, mc koloruje składnię skryptów, także html...