Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 30 czerwca 2025, 19:22

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:

Oki zrobilem plik Config tak jak napisał Maciek:)
Ale transfer na moim kompie nie dochodzi nawet do 10kb/s 5.5 to max:( jak mam sprawdzic co jest nie tak?? bo coś mi sie wydaje ze SDI troszke szybciej powinno śmogać!! i wczesniej radio gralo internetowe a teraz pisze CONNECTING :( a jak juz sie połączy to cały czas prawie potem buffering!!

Tytuł:

wklej tu swojego configa i zawartosc pliku users to moze ktos sie czego dpatrzy ;) Mam takie pytanko czego tak dokładnie pisząc dotyczy wartość {srtict}? A tak na marginesie to te statystyki NiceShaper to są mizerne :/

Tytuł:
PGF

To nie calkiem tak.

sytem wysyla przez iface wyjciowe dane w przeliczniku 1B=8b do demona pppd a on dopuiero do kazdego bajtu dodaje 2 bity startu i stopu i na wyjsciu szeregowym do sdi masz juz 1B=10b

Cytuj:
Dodam do tego, że te 97.8 kbitów przeliczając wg Zciecha przelicznika dawałoby około 9.7 kB/s.

nie.

97.8/8=12,25kB/s
natomist na wejsciu SDI masz juz:
97,8/8*10=122,25

Z tym ze z tym transferem i jego pomiarem jest jak z tym kątem prostym, który w warunkach bojowych może osignąć nawet 100 stopni :)

Tytuł:

Ciągnąc temat NiceShapera, to wpis ul_ceil 70kbit w pliku users powinien bez względu na ilość komputerów ściągających w sieci przydzielić userowi pasmo nie większe niż 70kbit? Czy jeżli będzie on sam, lub Upload nie bedzie wykorzystywany to dostanie on więcej? Bo jak widać w logu NiceShapera wklejonym niżej user któremu przydzielilem ul_ceil 70kbit otrzymuje troszke więcej :?
: [/] [] ()
HOST              DOWNLOAD   (       UTILIZE )        UPLOAD   (       UTILIZE )
Sławek             500kbit - (         6kbit )        50kbit - (       118kbit )

Povered by NiceShaper

Jeszcze jedno wedlug mnie w NiceShaperze jest błąd przy przeliczaniu wartości przy jednostkach kbps, tak więc najlepiej odrazu zmienić na kbit

Tytuł:
Honorowy Admin

Od razu odpowiedź zbiorcza na kilka postów.
Co do kwestii kbps i kbit, chyba tak jest jak pisze Flyboy - dlatego od razu zmieniłem na kbit. Co do przekaraczania wartości ul_ceil i dl_ceil - nie spotkałem się z tym. Co prawda testowałem to dwa dni tylko na DSL i trzymało ograniczenia z dokładnością do 10kbit. Podgladałem to w iptrafie i raczej było ok. Na SDI w szkole raczej nie mam przekraczania granic. Uczniowie korzystają głownie z www i na dodatek mam squida. W zasadzie nie mam jak tego przetestować w warunkach ekstremalnych.
Co do nowych obliczeń Zciecha... Zbyszek toż ja jestem polonistą, ta matematyka to dla mnie zbyt skomplikowana :P ja przecież mam problemy żeby procenty w dzienniku wyliczyć :D. Może byś spróbował po prostu jak widziałbyś te wartości dla SDI w niceshaperze, a ja to zrobię i potestuję :)

Tytuł:
Witam,
Normalna rzecza jest to co opisal Flyboy, ze przekroczony zostaje limit- poniewaz w tym momenicie nikt wiecej nie korzystal z lacza, a ze niceshaper jest nastawiony na to, aby dynamicznie udostepniac lacze (z uwzglednieniem podanych wartosci max i min przy duzym obicazeniu). Oczywiscie mozna to wylaczyc, tylko po co?... wszystko na ten temat jest opisane w dokumntacji na stronie domowej niceshaper'a
http://www.niceshaper.mikule.net/documentation.php

Mam prosbe, aby ktos napisal jak nalezy uruchomic mrtg pod "nowym"NND - jest sporo osob pytajacych o to, prosze raz to napisac i bedzie swiety spokoj.
Wiadomo ze mozna sciagnac mrtg poleceniem pacman -S mrtg nastepnie trzeba stworzyc config'a i index, tylko prosze napisac jaka skladnie do tego uzyc
Pozdrawiam i prosze o odpowiedz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+2godz.