Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 27 czerwca 2025, 23:17

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość

Witam!
Pytanie jak w temacie. Na pierwszy rzut oka wyglada jakby w ogole bylo nie zwiazane z tematem :) ale mi chodzi o to czy daloby sie przekompilowac pare pakietow ktore umozliwilyby mi w domu za pomoca programu synCE ze wsparciem dla klucza bluetooth udostepniac sobie internet dla palmtopa (jest to rozwiazanie o wiele tansze niz kupno AP + karta WLAN dla palmtopa lub karty LAN dla palmtopa ... koszt klucza BT to jakos 80 zl a w palmie mam juz wbudowanego BT).

Pozdrawiam i z gory dzieki za odpowiedz

Tytuł:
Użytkownik

hmmm a nie prosciej to zrobic pod windowsem poprostu??

Tytuł:

nie no wiadomo ze prosciej .. tyle ze wtedy jak chce korzystac z palma do netu to musze miec owy system odpalony (czyli drugi komp musi byc wlaczony) .. a jak by nie patrzec serwer ciagle chodzi .. i w tym caly bajer aby mi drugi komp w moim pokoju nie brzdekolil swoimi wentylatorkami :)

tym bardziej ze istnieje cos ala odpowiednik Activesync'a pod linuxa i sie zwie synCE i ktory ma wsparcie dla polaczenia przez Bluetooth.

Adres do synCE: http://synce.sourceforge.net/synce/

Adres do informacji zwiazanych z kluczem BT (bo nie jestem pewny czy standardowo linux ma cos takiego wkompilowanego): http://synce.sourceforge.net/synce/bluetooth.php

Tytuł:
Użytkownik

Ja podlaczalem swoje casio e-15 do NND na rs232 + emulacja modemu ppp itd. Stronki chodzily, ssh konsola itp. :)

Tytuł:
MODERATOR

: [/] [] ()
za pomoca programu synCE

A ten synCE to do czego ma służyć w tym wszystkim?

Tytuł:

ano SYNCE jest do synchronizacji danych pomidzy palmtopem a linuxem .. ale jak sie no dowiedzialem mozna to zrobic w inny sposob .. na forum pdaclub.pl dostalem taka wlasnie odpowiedz:

Cytuj:
ale po co do tego synCE?
przeciez mozesz poprostu zrobic PAN oba uzadzenia ustawiajac na LAN access, lub SPP i zrobic zwykle polaczenie PPP do serwerka

ale teraz moze inne pytanie .. czy NND ma w standarcie w kernelu wkompilowana obsluge kluczy bluetooth? bo mi jakby nie patrzec o to chodzi laczyc sie z netem po BT

Tytuł:
Honorowy Admin

Nie ma. I prawdę powiedziawszy, nie sądzę, aby w standardzie się to znalazło, chyba że tepsa zacznie modemy do neostrady na "sinych ząbkach" rozdawać.
Nie zapominajmy w tym wszystkim czym jest NND. Ma to być prosty router przeznaczony do standardowych zastosowań, łatwy w konfiguracji i działający z palca na standrdowo dostępnych w Polsce łączach.

Tytuł:

nie no zgadzam sie oczywiscie z Toba .. ale chcialem sie po prostu zapytac .. niby kto pyta nie bladzi :) .. a jest moze jakas szansa na ukierunkowanie mnie jak bym mogl ewentualnie sam sobie dodac obsluge BT do NND? Bylbym wdzieczny

Pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi

Tytuł:
Honorowy Admin

Musisz zastanowić się nad tym, czy naprawdę jest to potrzebne. Czy palmtop musi być podłączony direct do serwera. Byc może starczy jakaś standardowa aplikqacja pozwalająca palmtopa łączyć z komputerem biurkowym i to zapewni połączenie.. Nie znam się na Windowsach, ale sądzę, że chyba musieli uwzględnić taką potrzebę.
Jesli jednak się zdecydujesz, to musisz mieć jakiś "siny ząbek" w serwerze, zapewne będziesz musiał dokupić. Zatem poszukac trzeba takiego urządzenia, które ma szansę pracować z linuksem. Potem znaleźć trzeba sterowniki, a następnie je skompilować. No i dopiero uruchamiać...

Tytuł:

ano chcialbym aby to bylo direct do servera .. pokazna liste BT pod USB znalazlem tutaj:

http://www.holtmann.org/linux/bluetooth/devices.html

zasadnicza wiekszosc z nich dziala na sterownikach ktore mozna znalezc tutaj:

http://www.bluez.org/download.html

Tytuł:

Ja sobie na serwerku z NND zainstalowalem port IrDA i zmoncilem udostepnianie neta przez cua3 (com4). Polaczenie z moim Zire71 zestawiam jako zwykle polaczenie PPP. Mam tylko zonka bo w stacjonarce tez jest IrDA i sie lekko a fe czerwo :P jak dzialaja oba ale da sie zyc z taka wada. Trza nieuzywany promiennik zakryc ;)

BT niestety nie mam w moim PDA ale tez jestem za takim rozwiazaniem bo planuje zakup PalmOne Tungsten|T3 (PalmOS) lub ACER n30 (winzgroza). PalmOS jest (IMHO) najlepsiejszym system na PDA jednak palmtopy na windowsie maja wieksze mozliwosci sieciowe (WiFi i BT chociaz tego ostatniego PalmOne nie brakuje) a i najwazniejsze dla mnie jest wiecej softu (mapy) do GPS i tutaj jest ich (PPC) przewaga. I nie wiem co wybrac... PocketPC (ewentualnie .NET) z jego wadami i duza popularnoscia czy rewelacyjny PalmOS z jego brakiem wsparcia WiFi. PalmOS znam i pracowalem na sporej ilosci uzadzen (od OS2 do obecnie uzywanego OS5.2.1) a na PPC praca do przyjemnych nie nalezy.

Aha... zapomnialem jeszcze o jednym. Bracholek uzywa SE P800 i zrobil sobie na windzie udostepnianie polaczenia netowego przez BT jako zwyklego polaczenia PPP (wiem, jest GPRS w tym telefonie ale bardziej chodzilo o test czy tak_sie_wogole_da). Uzyty serwer PPP pod windows to MochaPPP (notabene dla PalmOS a nie SymbianUIQ), wiec dla udostepniania lacza netowego w NND dla PDA lepiej bawic sie w konfiguracje polaczenia PPP.

Tytuł:

.. ano do takiego samego wniosku doszedlem .. ale no nie mam obslugi klucza BT wiec za daleko nie zajde :| ..

Tytuł:
MODERATOR

Zainstaluj pakiet devel do nnd i spróbuj skompilować sterowniki...

Tytuł:

cos czuje ze wyjde na konkretnego ignoranta .. ale ktory pakiet masz na mysli?

Pozdrawiam

Tytuł:
MODERATOR

GrZeCh pisze:
cos czuje ze wyjde na konkretnego ignoranta .. ale ktory pakiet masz na mysli?

Pozdrawiam

literówka... chodziło o "pakiety" devel. Po prostu uruchom script install_devel
(UWAGA! jedna z wersji tego scriptu miała błąd - brak 'fi' trzeciej linijce od końca, więc jeśli będziesz miał kłopoty to po prostu to dopisz. Script jest w /usr/bin).

Tytuł:

super .. dzieki .. skompilowalo sie ladnie .. nie moge tego jeszcze przetestowac w praktyce ale utilsy do tego BT sie poinstalowaly ale nie wykrywaja zadnego klucza BT bo go .. jeszcze nie mam :) .. dam znac jak juz go bede mial i czy wszystko dobrze poszlo .. jeszcze raz dzieki

Tytuł:

tak wiec .. mam juz adapter Bluetooth .. i okazuje sie ze musze zpatchowa'c kernela .. gdy sciagnalem odpowiedni patchyk do danej wersji kernela (pakiet devel mam sciagniety wraz z sourcem kernela) .. a o to co mi sie pokazuje:

[root@router_nnd linux]# zcat /pakiet/patch-2.4.27-mh1.gz | patch -p1
patching file arch/sparc64/kernel/ioctl32.c
patching file CREDITS
patching file Documentation/Configure.help
Hunk #1 succeeded at 23367 (offset 207 lines).
patching file MAINTAINERS
patching file Makefile
Hunk #1 FAILED at 1.
1 out of 1 hunk FAILED -- saving rejects to file Makefile.rej
patching file net/bluetooth/Config.in
patching file net/bluetooth/hidp/Config.in
patching file net/bluetooth/hidp/core.c
patching file net/bluetooth/hidp/hidp.h
patching file net/bluetooth/hidp/Makefile
patching file net/bluetooth/hidp/sock.c
patching file net/bluetooth/Makefile

ma moze ktos jakas koncepcje co moze byc nie tak?

Tytuł:

witam ponownie .. jednak to nie byl blad .. skompilowalem kernela .. moduly z zaznaczeniem tych odpowiedzialnych za bluetootha i poszlo .. teraz mam inny problem .. laczyl moze ktos urzadzenia mobilne z Linuxem i co za tym idzie dalej z internetem za pomoca PAN'u ?

Pozdrawiam

Tytuł:

.. no i jednak mi sie udalo .. dla zainteresowanych moge podeslac instrukcje mniej wiecej jak co musialem zrobic .. ale jest pewien problem .. po podlaczeniu palmtopa do internetu przez Bluetootha w Linuxie mam przez chwile dostep do sieci a po mniej wiecej minucie trace polaczenie z serwerem tak samo w palmtopie jak i w polaczeniu do LAN'u .. i jedyny ratuner to resetowanie servera przyciskiem na obudowie.

Abym mogl miec lacznosc z siecia na palmtopie to msuze dla interfejsu pan0 zapodac cos takiego:

iptables -A FORWARD -i pan0 -j ACCEPT

metoda prob i bledow doszeldem do takiego wniosku ze taksie dzieje tylko wtedy jak z palmtopa lacze sie z internetem .. jak wykonuje polaczenie tylko pomiedzy palmtopem a linuxem to nic sie zlego nie dzieje .. moge sobie miec spokojnie odpalonego klienta SSH .. dopiero jak lacze sie z internetem spod poziomu palmtopa to po chwili odcina mi wszelkie polaczenia do servera i pingi nie dochodza z LAN'u do niego .. przychodzi moze komus do glowy co to moze byc? Moze cos zle robie z tym iptablesem .. ?

Z gory dzieki za odpowiedzi

Tytuł:
Użytkownik

nic sie nie zmieniło w tym temacie??? Bo jestem zainteresowany podłączeniem motoroli A925 przez bluetooth i nie wiem czy cos z tego wyjdze:)

Pentium II COMPAQ SLIM II
Zegar:450MHZ
RAM:162MB
HDD:3,2GB
Obrazek

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.