Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 19 czerwca 2025, 17:11

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Serwer www

Problem w tym mam postawiony serwer freesco na którym działa cały routing. Mam tez drugi serwer na nim jest MANDRAKE 9.2 i działa na nim serwer WWW oraz FTP.

Moje pytanie jest takie jak zrobić aby na tym drugim serwerze serwer www dziłałał na porcie 80?? Bo teraz mam go uruchomionego na porcie 8000. Jest to niestandardowy port a mam zarejestrowaną domene i w strefie domeny nie moge ustawić takiego portu. Jak ten problem rozwiązać??

Wiem że najprostszym sposobem jest odpalić www na porcie 80 ustawić strone która automatycznie przkieruje na port 8000 ale po tym pojawiają się inne problemy. Także chciałbym to jakoś inaczej rozwiązać tzn tak aby serwer www na MANDRAKE zgłąszał sie na porcie 80. A nie moge przecież przekierować portu 80 na serwer MANDRAKE.

Dodam że serer ftp działa normalnie tzn zgłasza się na Mandraku na porcie 21 i jest wszystko wporządku.

Tytuł: Re: Serwer www
Użytkownik

kajtekph pisze:
Moje pytanie jest takie jak zrobić aby na tym drugim serwerze serwer www dziłałał na porcie 80?? Bo teraz mam go uruchomionego na porcie 8000. Jest to niestandardowy port a mam zarejestrowaną domene i w strefie domeny nie moge ustawić takiego portu. Jak ten problem rozwiązać??
Odpal serwer WWW na Mandrake'u na porcie 80 i zrob na FreeSCO przekierowanie portu 80 na IP Mandrake'a...
kajtekph pisze:
A nie moge przecież przekierować portu 80 na serwer MANDRAKE.
A dlaczego nie :?: :?
kajtekph pisze:
Dodam że serer ftp działa normalnie tzn zgłasza się na Mandraku na porcie 21 i jest wszystko wporządku.
Czyli musisz miec ustawione przekierowanie dla FTP'a...

Tytuł:

Tak ale na porcie 80 działają wszystkie www i jak teraz przekieruje ten port na dany komputer w sieci to czy będą otwierały się strony www użytkownikom w sieci??

Tytuł:
Użytkownik

kajtekph pisze:
Tak ale na porcie 80 działają wszystkie www i jak teraz przekieruje ten port na dany komputer w sieci to czy będą otwierały się strony www użytkownikom w sieci??
A gdzie Ci uzytkownicy maja swoje www?? Na serwerze gdzie jest Mandrake?? Jesli tak to majac swoja domene skonfiguruj wszystko tak aby Twoja glowna strona (strona sieci) otwierala sie po wpisaniu adresu w przegladarce (http://www.Twoja_domena.pl) a strony userow zeby sie otwieraly po dopisaniu do adresu /~user (http://www.Twoja_domena.pl/~user). Jesli im to nie bedzie pasowac to beda sobie tworzyc aliasy z wlasna nazwa... Wowczas wszystkie www beda sie spokojnie otwierac... (Kazda strona bedzie w innym katalogu)

Tytuł:

ok zrobiłem tak jak pisałeś i działa. Tylko problem w tym że z zewnątrz przez adres www.36net.org moge wejść bez problem natomiast z LANa wpisując ten adres nic mi się nie wyświetla. Dopiero podając adres IP serwera www czyli w moim wypadu 192.168.0.11

W czym problem?

Tytuł:
Użytkownik

Albo masz zle domene skonfigurowana albo Apache'a albo zle trzasles przekierowanie albo masz zablokowany port 80 dla swiata na FreeSCO lub Mandrake'u... Bo Twoja strona mi sie nie otwiera...

PS. Sprawdzam Twojego linka w chwili pisania posta...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.