czerwo pisze:
...
# Podział na pasmo dla łącza internetowego i resztę
/sbin/rchtb_tc class add dev eth0 parent 1:1 classid 1:2 htb rate 126kbit ceil 126kbit
/sbin/rchtb_tc class add dev eth0 parent 1:1 classid 1:3 htb rate 89874kbit ceil 89874kbit prio 9
===================================================================================^^^^
Tu jest szybkość max z serwera przez eth0 - ruch przychodzący - czyli do środka sieci ( serwer-sieć)
================================
/sbin/rchtb_tc qdisc add dev eth0 parent 1:3 sfq perturb 10
....
Moze mi powiecie czemu mi wywala ten blad bo juz probowalem na wszelkie mozliwe sposoby a htb to ja nie znam.
Umieć czytać to DOSKONAŁA rzecz

Przeczytałeś mój poprzedni post ZE ZROZUMIENIM

Ale nie martw się IMHO (moim skromnym zdaniem 'po angielsku') MASZ COŚ ŹLE z
rchtb.configure zCiecha ze strony
www.reliserv.pl/nnd/(mój skrypt sam tworzy pasmo serwerowe - patrz niżej w bloku code).
Mam nadzieje, że po ponownym wgraniu tego skryptu i skonfigurowaniu przy jego pomocy - HTB Ci ruszy a nastepnie ustawisz sobie szybkośc pobrania z serwera plus :
...
# ruch serwerowy (pasmo dla gości z zewnątrz)
/sbin/rchtb_tc class add dev eth0 parent 2:1 classid 2:11 htb rate 18kbit ceil 100kbit prio 2 quantum 1500
===================================================================================^^^^
Tu jest szybkość max z serwera przez eth0 - ruch przychodzący - czyli do środka sieci ( serwer-sieć)
================================
/sbin/rchtb_tc qdisc add dev eth0 parent 2:11 sfq perturb 10
/sbin/rchtb_tc filter add dev eth0 parent 2:0 protocol ip prio 3 handle 1 fw flowid 2:11
...