Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 29 czerwca 2025, 08:25

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość

witam. Po kilkumiesiecznej pracy z freesco postanowilem sprobowac nnd.
moj sprzet "router" :
PI 133, Hdd 2,1G 32MRam, karty sieciowe Realteka8139.
siec 7kompow, dsl1M.

Mam kilka pytan, zwiazanych z bledami podczas instalacji i konfiguracji net_conf.

1. Podczas instalacji dev (installing dev ..... ) wyskakuje komunikat "Coś poszło źle" i taki błąd:
_alloc_pages: 0-order allocation filed (gtp=0xf0/0) ...itd
Wyczytalem ze to zadki blad alokacji pamięci.("Klopot z instalacja" http://forum.freesco.pl/viewtopic.php?t=5845). Propozycja to przerzucic dysk do innego kompa, zainstalowac na nim nnd a potem z powrotem do starego kompa. Tak tez uczynilem, ale nie wiem czy to najlepsze rozwiazanie tego problemu.

2. Podczas konfiguracji net_conf wpisuje co kreator ode mnie chce (1podsiec ethernet + 0radia) itd....
na koncu jak wychodze z kreatora i niby wszystko ma byc juz dobrze podazuje sie komunikat:
/usr/sbin/net_conf: line 1125:24
150
157-2: syntax error in expression
(error token is "150
157-2")

Potem wpisuje pacman -Suy

czy ten błąd jest jakis poważny??
Karta eth0 dziala, moge pobrac z netu pakiety itp, a eth1 nie.
Prosze o podpowiedz.

Tytuł:
MODERATOR

Przed chwila wyskoczyl taki blad u mojego kumpa. Po zainstalowaniu nnd na nowo jz sie nie wywala. Sprawdz czy masz dobrze sciagniete plyte.

MODERATOR

gregorl pisze:
1. Podczas instalacji dev (installing dev ..... ) wyskakuje komunikat "Coś poszło źle" i taki błąd:
Wyczytalem ze to zadki blad alokacji pamięci.("Klopot z instalacja" http://forum.freesco.pl/viewtopic.php?t=5845). Propozycja to przerzucic dysk do innego kompa, zainstalowac na nim nnd a potem z powrotem do starego kompa. Tak tez uczynilem, ale nie wiem czy to najlepsze rozwiazanie tego problemu.

niestety, póki co nie ma inego rozwiązania. Jest pomysł aby instalację /dev usunąć z pakietu do instalatora, ale na razie nie działa to tak jakbyśmy chcieli - urządzeń w /dev jest dużo, i nie wszystkie udaje się wygenerować automatycznie... :-(

gregorl pisze:
2. Podczas konfiguracji net_conf wpisuje co kreator ode mnie chce (1podsiec ethernet + 0radia) itd....
na koncu jak wychodze z kreatora i niby wszystko ma byc juz dobrze podazuje sie komunikat:
150
(error token is "150
157-2")

sprawdzimy to, dzięki za informacje.

Tytuł:

dzieki za odp.
sprawdzilem instalke, wszystko jest ok. Dodam ze to wersja 16.11. Na wszelki wypadek nagralem plytke jeszcze raz.
A nnd instalowalem kilka razy (chyba z 5) i za kazdym razem ten sam blad.
Sprawdzilem pamieci memtestem, sa w porzadku, dysk bez badsektorow, powymienialem tasmy.

Pozdrawiam

Tytuł:
MODERATOR

gregorl pisze:
dzieki za odp.
sprawdzilem instalke, wszystko jest ok. Dodam ze to wersja 16.11. Na wszelki wypadek nagralem plytke jeszcze raz.
A nnd instalowalem kilka razy (chyba z 5) i za kazdym razem ten sam blad.
Sprawdzilem pamieci memtestem, sa w porzadku, dysk bez badsektorow, powymienialem tasmy.

Pozdrawiam

jedyne co można poradzić w tej sytuacji to dodaj pamięci na czas instalacji. Może pomoże. Ten błąd wyskakuje bez żadnej logiki, na moim komputerze testowym pojawił się raz, instalowałem kilkadziesiąt (kilkaset?) razy i wszystko było OK, potem miałem błąd alloc__ raz, a potem znów się wszystko instalowało bez błędu. U Mac!ka znowu to się pojawia podczas każdej instalacji...

Tytuł:

witam. poinstalowalem tego nnd jeszcze kilka razy (w sumie to juz mam za soba jakies ponad 20, wiec troche mi brakuje do Mis'a :])

oto moje obserwacje i uwagi (uzywam nnd z 16.11)
co do tego błedu z mojego pierwszego postu:
150
(error token is "150
157-2")

podazuje sie on tylko wtedy, gdy liczbe komputerow w sieci ethernet (konfiguruje 1 ethernet i 0 radia) wpisze ponad 20. (probowalem 20, 21 i 24), przy czym dla 21 błąd wyglada tak:

150
157
164-2: syntax error in expression
(error token is "150
157
164-2")

jesli liczba ta jest do 20 (probowalem 19,18,17) instalacja konczy sie komunikatem ze wszystko jest ok, i zacheca do konfig htb :]

nie wiem czy to co teraz napisze powinienem napisac gdzies indziej, np w uwagach ogolnych - błedy instalatora. (najwyzej tam tez to napisze)
Otóż. nie dziala potwierdzenie hasla superuzytkownika i hasla uzytkownika. Tzn, jesli wpisze haslo xxxxx i instalator poprosi mnie o to haslo jeszce raz i sie pomyle, wpisze xxyyy, to nie przerywa instalacji, instalator idzie dalej, a przy probie logowania, ani jedno ani drugie haslo nie dziala. to samo dzieje sie dla hasla uzytkownika.

czy dhcpd uruchamia sie podczas startu nnd??
gdzies w postach przeczytalem ze tak. ale uwazam ze niee
po starcie systemu i zalogowaniu wpisuje komende ps -A, wyrzuca mi procesy i tam nie ma dhcpd. Router nie przydziela wtedy IPkow. Jesli wywolam go komenda dhcpd, pojawia sie w liscie procesow i wszystko jest dobrze, tzn kompy dostaja IP i DNSy. z wyjątkiem ...

komputerow na ktorych jest system operacyjny win98.
nie wiem czemu tak sie dzieje ze router nie przydziela im IP. mam w sieci 2 takie komputery i zapamietaly one ustawienia z freesco. zmiana dhcpd.conf (przypisanie MACa do IP) nie zmienia sytuacji dla tych komputerow, dopiero przypisanie Ip na stale zalatwia to.
dodam ze jesli kompy maja winxp, czy np linuxa, to jest ok. router sam im przydziela to co musi.
taka sytuacja juz zdarzyla sie u innych, nie wiem czy zostala rozwiazana.
poszukam na forum.

gdzie mozna dodac komende zeby dhcpd uruchamialo sie przy starcie??

Wydaje mi sie (a raczej jestem przekonany) ze net_conf nie jest do konca dobrze zrobiony, np jesli chce zrezygnowac w trakcie konfiguracji i wciskam cancel, to pojawia sie okno potwierdzenia i jesli wybiore NIE, czyli wracam do konfiguratora, to jakies dziwne rzeczy sie robia, kaze mi jeszcze raz cos wpisywac, konfiguruje ethernet2, z poczatkiem adresow 192.168.2 mimo ze wybralem 1 siec ethernet. itp

ps. podziekowania dla Wojtka za pomoc w walce z nnd. :]

Tytuł:

to juz znalazlem: :]

."Wysłany: Czw Lis 25, 2004 10:35 am Temat postu:
już było ...
w nowym nnd nie ma standardowo odpalonego dhcp musisz ręcznie właczyć poleceniem dhcpd bądź dopisać a gdzie to poszukaj na forze

w pliku /etc/rc.conf
w lini DEAMONS dopisać dhcpd"

Tytuł:
MODERATOR

gregorl pisze:

nie wiem czy to co teraz napisze powinienem napisac gdzies indziej, np w uwagach ogolnych - błedy instalatora. (najwyzej tam tez to napisze)
Otóż. nie dziala potwierdzenie hasla superuzytkownika i hasla uzytkownika. Tzn, jesli wpisze haslo xxxxx i instalator poprosi mnie o to haslo jeszce raz i sie pomyle, wpisze xxyyy, to nie przerywa instalacji, instalator idzie dalej, a przy probie logowania, ani jedno ani drugie haslo nie dziala. to samo dzieje sie dla hasla uzytkownika.

zanotowane do poprawki!

gregorl pisze:
nie wiem czemu tak sie dzieje ze router nie przydziela im IP. mam w sieci 2 takie komputery i zapamietaly one ustawienia z freesco. zmiana dhcpd.conf (przypisanie MACa do IP) nie zmienia sytuacji dla tych komputerow, dopiero przypisanie Ip na stale zalatwia to.
dodam ze jesli kompy maja winxp, czy np linuxa, to jest ok. router sam im przydziela to co musi.
poszukam na forum.

imho to wina windowsów, że nie potrafią bałwan jestem adresu

gregorl pisze:
Wydaje mi sie (a raczej jestem przekonany) ze net_conf nie jest do konca dobrze zrobiony, np jesli chce zrezygnowac w trakcie konfiguracji i wciskam cancel, to pojawia sie okno potwierdzenia i jesli wybiore NIE, czyli wracam do konfiguratora, to jakies dziwne rzeczy sie robia, kaze mi jeszcze raz cos wpisywac, konfiguruje ethernet2, z poczatkiem adresow 192.168.2 mimo ze wybralem 1 siec ethernet. itp

zanotowane do poprawki!

Bardzo dziękujemy za szczegółowe przedstawienie problemów. Postaramy się jak najszybciej usunąć błędy.

Tytuł:

Cytuj:
poszukam na forum.

imho to wina windowsów, że nie potrafią bałwan jestem adresu..."

A DLACZEGO WE FREESCO NIE BYLO TAKICH PROBLEMOW. DHCP PRZYDZIELALO IP I INNE RZECZY WSZYSTKIM SYSTEMOM, WIN98, WINXP, LINUX??

Tytuł:
Honorowy Admin

Nie wrzeszcz. Dhcp jeśli jest prawidłowo skonfigurowane przydziela numery IP. Przydziela statycznie jeśli mamy dla komputerów wpisy:
: [/] [] ()
host zosia {
hardware ethernet 00:00:C0:78:29:A6;
fixed-address 192.168.1.5;
option broadcast-address 192.168.1.255;
option routers 192.168.1.1;
option domain-name-servers 192.168.1.1, 194.204.159.1, 194.204.152.34;
}
Oczywiście to tylko przykład.
Serwerowi dhcp jest obojętne jaki system pracuje na komputerze klienckim. Skoro jeden komputer dostaje IP a inny nie, to są dwie możliwości.
1. Błędy w dhcpd.conf (w systuacji przydziału statycznego)
2. Błędy w konfiguracji komputera klienckiego (najczęściej)
Czasem - ale rzadko jest to sygnał, że zaczynają się problemy fizyczne z siecią, nawala hub/switch lub kable.

gregorl pisze:

Po wielu próbach instalacji nnd z błędem j/w zamiast install_nnd wpisałem /usr/sbin/install_nnd i o dziwo pomogło. System instaluje sie poprawnie.

Niestety mam inny problem!
1) zauważyłem że przy starcie nie uruchamia się THTTPD - jak to zmienić?
2) w net_conf wybieram neostradę na thomsonie st330 i niestety otrzymuję komunikat że zakończyło sie niepowodzieniem; również kiedy prosi o płytę instalayjną sytuacja jest taka sama

:-(

MODERATOR

djgasiu pisze:
gregorl pisze:

Po wielu próbach instalacji nnd z błędem j/w zamiast install_nnd wpisałem /usr/sbin/install_nnd i o dziwo pomogło. System instaluje sie poprawnie.

przyznam, że to dziwne rozwiązanie tego problemu... ciekawe czy powtarzalne.

djgasiu pisze:
Niestety mam inny problem!
1) zauważyłem że przy starcie nie uruchamia się THTTPD - jak to zmienić?
2) w net_conf wybieram neostradę na thomsonie st330 i niestety otrzymuję komunikat że zakończyło sie niepowodzieniem; również kiedy prosi o płytę instalayjną sytuacja jest taka sama

podawaj zawsze wersję iso - będzie łatwiej diagnozować.
Start thttpd - opis startu każdego daemona w nowym nnd jest na stronie nnd.freesco.pl i w komentarzu do zmiennej DAEMONS w pliku /etc/rc.conf
konfiguracja neostrady - czy uruchamiasz net_conf podczas instalacji czy po restarcie? W każdym razie spróbuj tą DRUGĄ metodą...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.