Witam !!!
Cytuj:
1. Skoro karta chodzi jako klient to może na AP zmieniono kanał? A karta się dostosowała wg essidu...
2. Zmiana parametrów sygnału może się wiązać ze zmaną kanału
3. Skoro odległość to 5km to raczej windows kłamie podając parametry sygnału...
1. Problem już dawno rozwiązałem. Co do błędnego pokazywania kanału to było coś nie tak z AP-kiem. W ustawieniach AP był podany inny kanał a wrzeczywistości AP pracował na innym kanale. Dlatego też karta sama szukała sobie kanału z właściwym ESSID
2. Akurat to wiem, że zmiana kanału wiąże się ze zmianą parametrów sygnału
3. Tego jeszcze nie wiem czy windows kłamie. Ale przy antence offset 60cm na takim dynstansie przy widoczności optycznej jest możliwe uzyskanie poziomu sygnału 100/69. Podepnę pod antenę kartę orinoco i wtedy będę wiedział jaki jest pozom sygnału. Tylko że mam problem, bo nowe NND nie chce mi widzieć slotów PCMCIA, a dokładniej przejściówki z PCI na PCMCIA na chipsecie TI 1225.
Pod Knoppixem zarowno z jądrem 2.4.x jak i 2.6.x przejsciówka PCI ->PCMCIA jak i karta (orinoco) jest widziana bez problemów. Będę dalej walczył z tym.
Zresztą podmieniłem moduł dla Ralinka na najnowszą wersję (na razie beta) i u mnie działa stabilniej niż ta zawarta w pakiecie rt2400 dla NND. A przynajmniej nie gubi sygnału, co się zdarzało i co najwarzniejsze teraz w statystykach nie mam zliczanego ruchu ramek rozgłoszeniowych ESSID, jak to było w starszej wersji modułu.
Pozdrawiam.