Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest środa, 18 czerwca 2025, 00:08

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość

Wiatm wszystkich!
MIalem tako o to sytuacje:gosciu o IP 192.168.0.5 mowi mi ze nie ma netu. No to poszedlem do niego i zrobilem to co zawsze robie w takiej sytuacji... ping do serwera - odpowiedzi nie bylo oczywiscie. Puscilem ping do mojego kompa - odpowiedzi tez nie bylo co juz mnie zdziwilo. Puscilem pingi do kompow ktore sa w wiekszej odleglosci od serwera (tzn. 2 bloki dalej i miedzy serwerem a tymi kompami sa 3 switche, a miedzy moim kompem i serwerem a gosia z IP 192.168.0.5 jest tylko 1 switch i jest to w jednej klatce) i co zobaczylem... pingi od tych dalej "polozonych" kompow wracaly do mnie :) w tym momencie zabaranialem - no bo jak moze nie odpowiadac ping od tego goscia do mojego kompa a do kompow polozonych dalej jest odpowiedz. Zapingowalem wiec z kompa goscia jego IP (ping 192.168.0.5) i... odpowiedzi nie bylo... czyli co... byc moze walnieta karta sieciowa... ale czemu odpowiadaja pingi z tych dalej polozonych kompow...

sytuacja jest juz rozwiazana - gosciu z 192.168.0.5 nie pochwalil sie od razu ze zmienil kartesieciowa na nowa,a ze na serwerze jest ARP to net mu nie chodzil. Zmiana MAC-a w arp wszystko naprawila. pingi chodza wszedzie normalnie.

No i teraz pora na pytanie: byla nowa karta sieciowa i nie wpisany jej MAC do tablicy arp wiec pingu do serwera nie moglo byc (przynajmniej tak jest u mnie) ale czemu w takiej sytuacji pingi do czesci kompow dochodzily a do innej czesci nie?? zauwazylem ze wplyw na to czy pingi odpowiadaja ma odleglosc kompa ktorego pingowalem. no ale z tego wniosek ze serwer nie tylko nie wpuszcza nieznanego MAC-a do siebie ale w jakis magiczny sposob blokuje ruch lokalny, ale tylko w swoim "poblizu". Moze ktos rozjasnic dokladniej zasade dzialania arp bo to co jest napisane nie wyjasnia tej sytuacji. tak dla jasnosci czy pingowalem moj komp, serwer czy ktorys z dalej polozonych kompow ruch przechodzil przez tego samego switcha.
a pytanie zadaje tutaj bo problem zniknal po zmianie MAC-a w tablicy arp :)

dzieki z gory za odpowiedz.
pozdrawiam

Tytuł:
PGF

Niektore kompy z winXP a zwlaszcza z sp2 maja firewalla i nie odpowiadaja na pingi, niektore moga byc niewłaczone.

A tak naprawde to...

MAGIA

mowiac ze komp z win_xp nie odpowiada na ping mialem 100% pewnosci ze jest wlaczony :)

a co do MAGII

zauwazylem dzis taka sytuacje, BARDZO dziwna:
w nocy zawiesil sie serwer, po podlaczeniu do niego mnitora i klawiatury nic nie dalo sie zrobic, tylko twardy reset pomogl.
pawelek pisze:
sytuacja jest juz rozwiazana - gosciu z 192.168.0.5 nie pochwalil sie od razu ze zmienil kartesieciowa na nowa,a ze na serwerze jest ARP to net mu nie chodzil. Zmiana MAC-a w arp wszystko naprawila. pingi chodza wszedzie normalnie.

troszke namieszalem piszac to... (ale to ze zdumienia jak to sie moglo stac). gosciu mial nowa karte sieciowa tylko ze od razu zmienilem jej MAC-a w arp. tylko ze po tygodniu nowy MAC wpisany do arp zmienil sie(wtedy tez w tym samym czasie pierwszy raz zawiesil sie serwer).

a wracajac do dzisiejszej nocy... jak juz mowilem wiechnal mi sie serwer... i znou w arp zmienil sie wpis (zeby bylo ciekawiej to zmienil sie MAC tej samej osoby o ktorej pisalem w poprzednim poscie). Gosciu ma win_xp HE sp_1 (jego IP x.x.x.5).
no i teraz czy to ze zmienia sie wpis w tablicy arp moze byc powodem zawieszeni serwera??jesli tak to jakim cudem zmienia sie ten wpis??
a jesli jest na odwrot tzn. serwer sie zawiesza, czy przez ta zwiechce moze zmianie ulec wpis w tablicy arp??

jeszcze jedno... podczas zatrzymania arp wyskakuje komunikat: No ARP entry for 192.168.0.4; natomiast przy starcie arp pomiedzy x.x.x.3 a x.x.x.4 wyskakuje komunikat: "arp: invalid hardware address". nie wiem niestety czy te komunikaty zaczely pojawiac sie w tym samym czasie co zwiechy i zmiana wpisu w tab. arp

z gory dzieki za pomoc

Tytuł:
a czy po zmianie MAC tej karty dla tego IP restartowale serwer komenda reboot ? mialem inne ekscesy podczas zmian w konfiguracji FTP'a. nie zrestartowalem systemu i trzeba bylo konfigurowac od nowa....byc moze nie zapisuje on w jakis sposob danych o czasu restartu ?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.