Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 26 czerwca 2025, 00:01

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość

Witam!!

Walcze z moim kompem i ciagle mam problem. Instaluje NND (stare) na jednym kompie i pozniej przenosze dysk do routera (Compaq Daeskpro EN Series SFF). I tu zaczynaja sie problemy. Jest to troche nietypowy komp. Po pierwsze nie chce mi rozpoznac wbudowanej karty sieciowej. Wrzucilem do niego wiec 2 karty sieciowe (jedna RTL8139, druga zgodna z NE2000). Uruchamiam net_conf konfiguruje lacze, robie reboot, system sie laduje. Wydaje polecenie "ifconfig" widzi dwie karty. I teraz jezli zrobie reboot jeszcze raz, komputer sie nie podnosi, nie pokazuje sie nawet ekran z danymi z BIOSu, poprostu ciemnosc. Wylaczenie/wlaczenie nie pomaga, musz instalowac system od nowa.

Moje przemyslenia. Wydaje mi sie ze to sprawa sprzetu. Zauwazylem ze obydwie karty dostaja to samo przerwanie IRQ 11. Zreszta wszystko jest na tym przerwaniu (zintegrowana karta sieciowa, graficzna i dzwiekowa). Czy to moze byc problemem?
Bede wdzieczny za wskazowki i pomysly. Gdzie szukac bledu, jakie pliki przejzec?

Pozdrawiam
Lukasz

MODERATOR

lukasz_r pisze:
Walcze z moim kompem i ciagle mam problem. Instaluje NND (stare) na jednym kompie i pozniej przenosze dysk do routera (Compaq Daeskpro EN Series SFF). I tu zaczynaja sie problemy.

Z Compaqami prawie zawsze były problemy.. często winą było to, że one miały taki śmieszny okrojony mocno bios, a prawdziwy setup siedział na ukrytej partycji i wejście do niego wymagało specjalnej dyskietki startowej Compaqa. Nie wiem czy i twojego to dotyczy ale może warto sprawdzić. spróbuj zdobyć taki dysk startowy.

Tytuł:

Hej Mis`!
Tak tez i bylo. Mecze sie z tym kompem od dluzszego czasu. Rzeczywiscie potrzebna jest dyskietka startowa, ktora tworzy partycje z setupem. Udalo mi sie ja znalezc, ale nie udalo mi sie stworzyc takiej partycji (dostaje komunikat ze jest za malo miejsca, pomimo ze dysk jest pusty, moze wyzeruje dysk i sprobuje jeszcze raz). Udalo mi sie natomiast uruchomic test plyty glownej z tej dyskietki i sprzet jako taki jest dobry.

Ale wracajac do problemu. Co moze byc przyczyna ze sie NIE reboot`uje? Czy rzeczywiscie chodzi o te przerwania? Nie wiem po prostu co moze dac mi ta partycja z extra setupem. Podrzuccie mi chociaz jakis pomysl, a bede szukal dalej. Dzieki z gory.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.