Eeee... i dalej to nie jest to

zarowno zciech jak i czerwo proponuja polaczenie z wykozystaniem dns. Nie zupelnie o to mi chodzilo.
Ja to troszke inaczej wymislil i pisze wlasnie odpowiedni programik. Poniewaz na obu sieciach nie ma czegos takiego jak sciana ognia

wiec nie musze bawic sie bawic w ruszanie czego kolwiek, ba nawet nie mam mozliwosci pogadania z tamtejszymi adminami

(czy to odpowiednie slowo). Poniewaz polaczenie i tak bedzie zestawiane raz na jakis czas wiec nie ma potrzeby ciaglego odpytywania o IP.
W kompie, z ktorym ma byc nawiazywane polaczenie zainstalowany jest modem, który pracuje jako fax. Ustawiony jest tak ze po 5 sygnalach wybudza komputer i uruchamia program faksowy po czym po kilku minutach po odebraniu faxu komputer przelaczany jest w tryb uspienia. Wystarczy aby wraz z wybudzeniem moj programik sprawdzal aktualne IP neostrady (nie wiem jeszcze jak to zrobic - narazie sprawdzam IP lokalnego interfejsu) i wysyla na wskazany adres meilowy. Na drugim kompie inny programik odczytuje meila i wkleja do schowka IP. Nagmatwane ale jest to jedyna droga aby to zalatwic bo gosciu nalezy do tych "niereformowalnych". Swoja droga wspolczuje jego pracownikom ale to inny watek tej opowiesci. Jak sie okazalo gosciu nawet nie uzywa antywirusa na maszynach firmowych a o instalacji firewalla nawet nie chcial slyszec bo on nie wie co to jest (dalej - po 2h tlumaczenia). Komputery pracuja w sieci i przypiete sa do netu bez zadnego zabezpieczenia (tylko NAT jesli to traktowac jako zabezpieczenie) a na maszynach ma wszystkie dane handlowe i windowsa XP. Kamikadze lub skonczony diota... Wcale sie nie dziwie, ze nikt mu tego zrobic nie chcial przedemna a ja jak idiota sie rzucilem na robote bo siano potrzebne.
Aha. W trackie pisania tego dostalem meila od kolesia. Sprawdzajac jego obecne IP wlazlem na serwerek NND w sieci, do ktorej jest podpiety (z ciekawosci)... haslo jest standardowe

tylko nie jestem pewien ale po instalacji NND nie ma mozliwosci dostac sie na serwer od WAN wiec cos (chyba) zostalo zmienione...