Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest środa, 18 czerwca 2025, 12:09

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Skonfigurowalem Freesco 0.2.7 (dyskietka) do bałwan jestem z Lacza DSL konfiguracja Lacza ethernetowego z dwiema kartami sieciowymi wszystko wyglada prawie ok. Narazie probuje z 2 kompami ogolnie ma byc ich 3 w sieci domowej. Probuje u siebie a man net z przydzielanym Ip co nie bylo zbytnio trodne do ustawienia na dziendobry Freesco znajduje adres sieciowy od uslugodawcy. Z routera Freesco pinguje wszystkie adresy lacznie z netem (np wp.pl). Obydwa komputery w sieci widza sie i jest spoks (pingi ruter-komp, komp-ruter, komp-komp chodza) ale zaden nie ma dostepu do internetu. Dopiero zaczynam sie tym bawic i przeczytalem wiekszosc inf na forum ale nadal mam problem. Poczatkowo myslalem ze wina jest w ustawieniach setup-u (udostepnienie netu dla kompow na forum troche o tym bylo) ale to nie to. Jezeli ktos moze mi pomuc to wielkie dzieki za info

Tytuł:
zrobilem sporo bledow ortograficznych sory nie pytalem sie slownika,
a jeszcze jedno wszystkie kable sprawdzilem sa ok, sieciowki raczej tez, mysle ze poprostu do konca nie umiem konfigurowac freesco

Tytuł:
Honorowy Admin

Wpisz ipfwadm -Il (duże i, małe L) i pokaż ze dwie trzy linie od góry...

Tytuł:
Sory ale przelaczam net tu i tam wiec troche czasu mi to zabiera.
wpisalem ipfwadm -Il
type Port source destination ports
acc all 192.168.0.4 anywhare n/a
acc all 192.168.0.3 anywhare n/a
acc all 192.168.0.2 anywhare n/a

a na koncu jest
deny all 192.168.1.0/24 anywhare n/a - nie mam pojecia co to jest

Tytuł:
Moze ktos jednak ma jakies info odnosnie mojego pytania konfigurowalem FREESCO jeszcze ze 4 razy i nadal nie ma netu na innych kompoterach probowalem udostepniac poleceniem Config ale nic z tego
moze FREESCO 0.2.7 nie nadaje sie do DSL

Tytuł:
Honorowy Admin

Z tego, co piszesz, wywnioskowałem, że zastosowałeś wersję easy która jest prekonfigurowana do SDI. Z tego względu mogą czasem wystąpić problemy z DSL, jeśli coś w konfiguracji zrobi się nie tak. W twoim przypadku może być kilka przyczyn. Mam wrażenie, że to nie jest DSL od Tepsy.
Cytuj:
na dziendobry Freesco znajduje adres sieciowy od uslugodawcy

Właśnie jaki to usługodawca? A może on nie pozwala na dalsze dzielenie łącza i się zabezpieczył przed tym?
Skoro pingi net - router i router - komp chodzi... a netu nie ma...

Tytuł:
Już sobie poradziłem głupi błąd ale przeczytałem chyba wszystkie informacje na forum problem był z ustawieniem czasu dzierżawy dhcp dla klientów (chyba cus takiego nie przydzielal automatycznie ip wpisywalem recznie z danego przedzialu i nie bylo netu) Skonfigurowałem freesco jeszcze z parę razy i wszystko śmiga dziwne, bo czytałem ze niektórzy maja problem z gg i mulem, poczta, ale na 2 kompach wszystko narazie jest ok łącze sie nie zapycha, ale zobaczymy jak popracuje trochę router to sie okaze
Mam net w chello przez kablowe
(ale router bedzie pracowal w aster wiec troche pozmieniam i powinno byc ok)
Czytalem, że można ustawić freesco, aby co jakiś czas np: 24h sie restartował może to wydłuży żywotność ustawien routera

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.