Hmm... Mnie tam, to to nie bardzo chce chodzić. Sam 'Firewall' śmiga bez zarzutu, ale blokowanie 'p2p' jakoś nie bardzo chce zadziałać.
Może mi ktoś napisać jak to z tym jest?
OK. Napiszę po kolei co i jak robię.
1) ściągam 'firewalla' ze stronki 'Czerwo' rozpakowuję do katalogu 'iptables' podmieniając istniejące pliki i usuwająć 'iptables.rules'
2) ściągam i rozpakowuje 'ipp2p' od "Zciecha", a następnue kopiuje do właściwych katalogów
3) uruchamiam 'firewall.configure'
4) przeprowadzam konfigurację: (nie otwieram portów 22, 80 poniewarz są otwarte w rc.conf; nie blokuję żadnych portów 'udp' ale też nie otwieram; podobna sytuacja jest z portami 'tcp'; włączam 'blokowanie p2p' i ustawiam godziny blokowania 0800 - 2300; wprowadzam swój IP do 'IP_All', a w innych nic nie dopisuję; następnie robię 'forward portów' na których chodzi u mnie emule i torrent).
5) 'reboo't
6) odpalam emule i...? chodzi jak chodziło
7) odpalam torrent-a i...? chodzi jak chodził
Nie wiem, gdzie robie błąd, proszę o pomoc.
Czy to możliwe, żeby winę za taki stan rzeczy ponosiło przekierowanie portów lub IP_ALL. Ostatniej myśli nie sprawdzałem jeszcze w praktyce.
Ach, jeszcze jedna sprawa.
Rozumiem, że połączenie które zostanie nawiązane przed włączeniem blokady zostanie też rozłączone, czy tak?
No i jeszcze po instalacji w/w Firewall-a coś się pokiełbasiło w statystykach

i w mrtg

ale być może jest to przejściowe.
Pozdrawiam
edit.
OK.
odn. statystyk: tak jak przypuszczałem - przejściowe
co do blokady: fakt - blokuje kazę, muła itp. ale nie blokuje torrenta. Muł się łączy ale nie pobiera, torrent i łączy się i pobiera.
Pozatym wszystko OK.
Dzięki, super robota