Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 14 lipca 2025, 21:07

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość

Od pewnego czasu przyglądam się walce moderatorów tego forum z pojawiającymi się po wielokroć pytaniami na ten sam temat.
Oznacza to, że NND staje się coraz popularniejsze, ale nie ułatwia to zapewne wcale pracy nad nim.
Dlatego chciałbym zaproponować mechanizm, który, jak sądzę, pozwoliłby na zmniejszenie się ilości pewnych pytań, a także ułatwiający przygotowywanie pewnych odpowiedzi.
Chciałbym bowiem zaproponować zainstalowanie jakiegoś systemu wiki, dzięki któremu łatwiejsze byłoby przygotowywanie wszelkich FAQ, a także opisów pakietów - których w tej chwili praktycznie nie ma - i choć w przypadku takich jak apache czy php - opis praktycznie nie jest potrzebny - to w bardziej specyficznych paczkach - choćby podstawowe informacje na temat jej działania, możliwości i sposobów wykorzystania, ktore w ten sposób mogłyby trafić na strone www - bardzo by się przydał.
Co wiecej - dałoby to możliwośc wykazania się również mniej zaangarzowanym (przynajmniej w tej chwili) użytkownikom NND, na podzielenie się i usystematyzowanie swojej wiedzy (odciążając sam zespół tworzący NND)

Na zakończenie dodam - że tego typu dokumentacje sa już tworzone - czego przykładem jest np. świetne http://mozillapl.org/projekty/Dodatki?v ... zszerzenia

ps. i sądzę tak, niezależnie od tego, że podstawowe informacje o wszystkich pakietach są dostępne podczas instalacji (jak to jest podane np. w http://forum.freesco.pl/viewtopic.php?t=6769).
Czasem bowiem ktoś szuka rozwiązania jakiegoś problemu, nie wiedząc jeszcze, w jakiej pczace szukać go powinien.

Tytuł:
Honorowy Admin

Tak - pomysł wykorzystania wiki już się pojawił. Mis' sugerował nam przejrzenie pod tym kątem kilku projektów.
Jednak sam mam co do tego kilka wątpliwości. Po pierwsze ilu tak naprawdę mamy użytkowników. Wg moich szacunków jest kilkadziesiąt osób stosujących stare NND (w tym spora część stosujących ZSZ - zainstaluj, skonfiguruj, zapomnij), zaś nowe NND to zaledwie kilku, może kilkunastu użytkowników. Niestety dość często nie możana liczyć na ich rzetelność, wielokrotnie zdarzyło mi się kontaktować z różnymi osobami i owszem, starałem się im pomóc, ale wyniki tych działań nie dawały spodziewanych efektów w zakresie rozwoju NND. Kto miałby to wiki tworzyć? Wiem, ze wiki jest systemem otwartym, więc każdy może coś dopisać. Ktoś jednak powinien tym zarządzać, aby eliminować bzdury. Kto będzie miał na to czas? Mis', MAC!EK, to obecnie osoby poswięcające najwięcej czasu projektowi. Osobiście wątpię, aby mogli wziąć dodatkowe zadanie. Raadaar zaczął tworzyć FAQ i bardzo dobrze, bo coś takiego jest potrzebne. Ja w miarę możliwości testuję, dorabiam paczki szukam rozwiązań i też sobie nie wyobrażam tego zadania.
Poza tym prawdę powiedziawszy, to nowa strona sugerowałaby potrzebę nowego serwera. Kiedyś wszystko było zgromadzone na jednym, jak padł, to przez miesiąc nie było nic. Teraz mamy kilka serwerów, zawsze część działa. Ale nadal mamy problemy. Dziś wyłączymy download.freesco.pl. Jakoś brak nam chętnych, którzy dali by jakies łącze i jakiś serwer do dyspozycji. Suma ze składek jest za mała, żeby wykupić coś.

Tytuł:
MODERATOR

Maciek pisze:
Tak - pomysł wykorzystania wiki już się pojawił. Mis' sugerował nam przejrzenie pod tym kątem kilku projektów.

wiki może stać u mnie, nie jest to rewelacyjne łącze, ale do czasu znalezienia serwera może być. Zresztą chyba widziałeś, że już testowo wiki uruchomiłem.
Natomiast co do "moderowania" to ja się nie zgadzam - niech to będzie strona redagowana przez użytkowników. Otwartość projektu pozwala na puszczenie tego na żywioł... imho w krótkim czasie albo wykształci się grupa dbająca o poprawnośc merytoryczną i formalną, albo projekt upadnie.
Jedynym zastrzeżeniem jakie mam to konieczność pogodzenia tego z projektem FAQ zapoczątkowanym przez RaaDaaRa - nie ma sensu powielania informacji, natomiast wydaje mi się, że RaaDaaR może wykorzystać wiki do rozwoju FAQ. Chciałem z nim o tym porozmawiać jednak niefortunnie mijaliśmy się ostatnio...

Tytuł:
Użytkownik

ja obecie mam wykupione komercyjne konta w netlook.pl i puki co konto sie marnuje :/ lacze sa naprade szybkie (ja mialem do 500KB/s przy sciaganiu testowego pliku). moge utworzyc osobne konto FTP, utworzyc domenke w stylu nnd.ravel.kom.pl (niestety moge zaparkowac tylko jedna domene glowna, ale moge sie jeszcze admina mojego konta popytac i wsio jest do ustalenia). mysle ze 2-3GB/mc wystarczy (1GB transferu to kilkanacie tysiecy odslon stron). mam na koncie ok 100MB, mysle ze spokojnie 20-30MB wystarczy na wiki NND. na serwerze mam dostepny skrypt TikiWiki ktory sam sie instaluje i konfiguruje, ale to juz jest naprade duzy kombajn cos ala phpnuke. zaraz wrzuce na serwer mediawiki i go zainstaluje, chyba ze radzicie cos innego. gdy wpisalem na sf.net wiki wyskoczylo tego troche :wink:
w razie czego pisac...

Tytuł:

Ja osobiście polecam MediaWiki.
Z systemu tego korzystamy na php.pl i jesteśmy z bardzo zadowoleni z jego możliwości i szybkości działania.
Skrypt ten jest również bardzo łatwy w konfiguracji i dostosowaniu wyglądu do potrzeb - np. integracji designu z innymi elementami serwisu.

Jeśli byłaby taka potrzeba - mogę również udostępnić odpowiednie konto - w tej chwili np. zainstalowałem wiki pod adresem
http://nnd.essey.info - możliwe jest potestowaniejego możliwości systemu i szybkości serwera.

Nie byłoby problemu z podpięciem pod to konto dowolnej domeny lub subdomeny.
W razie potrzeby - prosze o kontakt w sprawie założenia kont administracyjnych itp.

Tytuł:
Użytkownik

no to niech mis albo maciek zdecyduja...

Tytuł:
MODERATOR

Ravel pisze:
no to niech mis albo maciek zdecyduja...

osiołkowi w żłoby dano... a może by tak jeden z nich był mirrorem drugiego? wtedy w razie problemów łatwiej będzie odzyskać dane. Proponuję aby obaj ofiarodawcy porozumieli się ze sobą w kwestiach technicznych i po dogadaniu skontaktowali się z kimś z moderatorów w celu dodania odpowiednich linków na stronach NND.
Bardzo gorąco również zachęcam do kontaktu z RaaDaaRem - moim zdaniem połączenie wiki z FAQ jest dobrym pomysłem...

Tak czy siak bardzo dziękujemy za obie oferty.

Tytuł:
Użytkownik

hmmm... mowisz mirror...wlasciwie to nie takie glupi pomysl, choc serwery w centrum BURST NET, no ale awaria zawsze sie moze zdarzyc ;) ok, napisze do deyv i sie jakos dogadamy...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.