Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 27 czerwca 2025, 12:24

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Witam

Skonfigurowałem NND na rt2400, pracuje jako ad-hoc. Komputer kliencki jest na WinXp i też na karcie z Ralinkiem R2400 wszystko chodzi bardzo fajnie, ale jak zrobić nazwę sieci, czyli gość klika na połączenie sieciowe, opcja "Wyświetl dostępne sieci bezprzewodowe" a tam teraz nic nie ma ?. W programie dołączonym do karty sieciowej Configuration utility niby jest, ale chciałbym aby ktoś miał teks w stylu "witaj tu sieć bleble ble, telefon 0700...." :)

Pozdrawiam
Mariusz

Tytuł:
Honorowy Admin

Nie używam Windowsa, więc nie mam pojęcia, co się tam pokazuje. Jednak zainteresuj się poleceniem iwconfig. Po pierwsze możesz ustawić sobie nie ad-hoc ale managed. Po drugie oprócz SSID możesz ustawić tzw nick sieci i może to będzie to co sie wyświetli w windowsach. I jeszcze jedno, mając AP można zwykle ustawić rozgłaszanie SSID lub nie. Z moich lektur wynika, że lepiej tego nie robić. Rozgłaszanie SSID tylko ułatwia robote durnowatym cript-kiddies, którzy pod windowsami odpalają swoje superspecjalistyczne "chakierskie" narzędzia. Bez SSID raczej trudno im będzie zrobić następny krok.
Choć generalnie sniffowanie jest dość prostą zabawą.

Tytuł:
Witam

Jednak problem był po stronie Windowsa Xp, po instalacji nowych sterowników wszystko jest tak jak powinno być.
Teraz chciałem uruchomić tryb Managed i kopa, według iwconfig ipconfig wszystko chodzi normalnie ale na kompie kliencki z WinXP :) nie można tego znaleźć, w trybie ad-hoc wszystko chodzi normalnie. Mieszałem kanałami i ustawieniami i nic, może jest jakiś myk?.

Pozdrawiam
Mariusz

PS. Podobno są jakieś nowe sterowniki do rt2400 w wersji beta (http://rt2x00.serialmonkey.com/wiki/index.php/Main_Page) czy ktoś to kompilował?, jak tak to podeślijcie, podobno dołączone do NND potrafią gubić pakiety.

Tytuł:
Użytkownik

Witam !!!
Cytuj:
Teraz chciałem uruchomić tryb Managed i kopa, według iwconfig ipconfig wszystko chodzi normalnie ale na kompie kliencki z WinXP nie można tego znaleźć, w trybie ad-hoc wszystko chodzi normalnie. Mieszałem kanałami i ustawieniami i nic, może jest jakiś myk?.

Widzisz, tryb managed jest to tryb, w którym karty bezprzewodowe są tylko klientami punktów dostępowych (AP), natomiast tryb ad-hoc pozwala przesyłać dane pomiędzy kartami bezprzewodowymi bez użycia punktu dostępowego. W tybie tym (ad-hoc) komputery muszą się wzajemnie widzieć, aby móc przesyłać dane między sobą. Natomiast w trybie managed komputery muszą widzieć jedynie punkt dostępowy.

Cytuj:
PS. Podobno są jakieś nowe sterowniki do rt2400 w wersji beta (http://rt2x00.serialmonkey.com/wiki/index.php/Main_Page) czy ktoś to kompilował?, jak tak to podeślijcie, podobno dołączone do NND potrafią gubić pakiety.

Tak. Najnowsze sterowniki dostępne są już od pewnego czasu. Jest to niestety wersja beta. Na tych dołączonych z NND nie zauważyłem gubienia pakietów, natomiast u mnie często karta zrywała połączenie z AP. Ponadto zliczany również był ruch ramek rozgłoszeniowych AP-ka, co widać było na statystykach MRTG. Obecnie moja karta pracuje na sterownikach najnowszych. I pomimo, że jest to wersja jeszcze beta, to u mnie znacznie poprawiła się praca karty bezprzewodowej. Nie mam teraz zrywania transmisji z AP-kiem.

Pozdrawiam.

Tytuł:
Witam

Rozumiem dlaczego miałem problemy z trybem managed.
Na razie ma to chodzić jako serwer Wi-Fi i do tego podłączonych 5 albo 6 komputerów bezprzewodowo w małej odległości od 10m :) do 100m na łączu Telekomunikacji Kolejowej :) - DSL 256.
Jeżeli może mi ktoś podesłać (tu prośba do gizmo5418) na (madamsz[małpka]interia.pl) te nowe sterowniki to z góry wielkie dzięki - mam ochotę na nich poeksperymentować a nie mam nic do kompilowania.

Pozdrawiam
Mariusz

Tytuł:
Użytkownik

madamsz pisze:
... na łączu Telekomunikacji Kolejowej :) - DSL 256.
...

Mam do Ciebie pytanko: jak się sprawuje to łącze - chodzi stabilnie itd?

Tytuł:
Użytkownik

mma pytanie... ja takze mam sieć wi-fi (10kompów) i 2 LAN (moje kompy)... NND mam skonfigurowane normalnie czyli na siec LAN... i czy jest sens zmieniac konfiguracje pod Wi-Fi i w ogole co mi to da???

konfig u mnie wyglada tak: DSL 1MB --> serwer NND --> AP Wi-FI (łączy sie ze wszystkimi kompami) --> no i kompy ludzi

Tytuł:
Honorowy Admin

Nowe moduły rt2400 (paracują też z rt2500) do kernela 2.4.27 i 2.4.28:
http://szkola.tuchomie.pl/nnd/
nazwy plików odpowiedni zmienić odrzucając końcówkę,która określa numer jądra i skopiwoać do modules, zamiast starego modułu. Radziłbym jednak wcześniej przekopiować stary w inne miejsce, na wszelki wypadek. No i będzie konieczny reboot.

Tytuł:
Użytkownik

Szpakos pisze:
mma pytanie... ja takze mam sieć wi-fi (10kompów) i 2 LAN (moje kompy)... NND mam skonfigurowane normalnie czyli na siec LAN... i czy jest sens zmieniac konfiguracje pod Wi-Fi i w ogole co mi to da???

konfig u mnie wyglada tak: DSL 1MB --> serwer NND --> AP Wi-FI (łączy sie ze wszystkimi kompami) --> no i kompy ludzi

Jak masz ap`eka to było by bez sensu bo tu chodzi o nnd jako ap ;)

Tytuł:
Użytkownik

Witam !!!

A z tego co wiem to na karcie opartej o chipset realteka na dzień dzisiejszy nie postawi się AP-ka na NND (i innych dystrybucjach również). do tego potrzeba kart opartych na Prismie, Hermesie lub Atherosie. Próbować zawsze można. A jeżeli była by to mała sieć, gdzie wszystkie komputerki nawzajem sie widzą drogą radiową to spokojnie można pracować w trybie ad-hoc.

Pozdrawiam

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.