Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest czwartek, 19 czerwca 2025, 18:37

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: DYNDNS inadyn

Robię tak:
Wchodzę na http://inadyn.ina-tech.net/ ,ściągam Source Code + binary for Windows and Linux, rozpakowuję i z katalogu /bin/linux kopiuję plik inadyn (za pomocą np. ftp lub samby) na router NND do katalogu /usr/bin
Następnie w pliku /etc/rc.d/rc.local wpisuję przed stat_done formułkę:
: [/] [] ()
/usr/bin/inadyn -u username -p hasło -a domena1.dyndns.org -a domena2.dyndns.org --update_period_sec 600 --log_file /var/log/inadyn_dyndns.log --background

Następnie jako root wydaję polecenie
chmod +x /usr/bin/inadyn

I już moje domeny na dyndns.org (po reboocie) aktualizują się same...
Proponuję dać wsparcie obok/zamiast ez-ipupdate w NND. inadyn ma co najmniej 3 przewagi nad ez-ipupdate:
1. jest prostszy w obsłudze ;)
2. potrafi uaktualniać wiele domen w jednym poleceniu
3. potrafi działać poprawnie za NAT'em ponieważ może zczytywać aktualny adres IP opierając się na danych otrzymanych z checkip.dyndns.org, a ez-ipupdate potrafi zczytywać IP tylko z interfeju wewnętrzego, co nie daje pożądanych rezultatów za NAT'em (np. 10.0.1.1 to adres nieroutowalny, wysłanie go dyndns.org nic nie da)
Proponuję dodać konfigurację inadyna do net_conf'a ;) dlatego, że zdecydowanie najwięcej użytkowników stałego dostępu do internetu w Polsce korzysta z neostrady za zmiennym IP i ilość użytkowników neo będzie rosnąć.
Jeśli nie do net_confa, to może dać jakiś opis tego progsa na podstronę Aplikacje... nnd.freesco.pl

Ostatnio zmieniony poniedziałek, 4 kwietnia 2005, 12:46 przez desperado, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Honorowy Admin

Zrób dokładny opis, jak zrobic wszystko. Oczywiście używając NND. Z przykładami. Podpisz tekst. A ja to umieszczę na stronie.

Tytuł:

ok

Ostatnio zmieniony niedziela, 13 marca 2005, 17:54 przez desperado, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:

inadyn

inadyn jest małym programem służącym do aktualizowania adresu IP w serwisie dyndns.org lub freedns.afraid.org

Przydaje się użytkownikom stałych łącz ze zmiennym adresem IP (neostrada), którzy chcą być widoczni z internetu pod stałym adresem (np. stawiają serwer www z własną stroną internetową). Aby korzystać z inadyn, trzeba mieć skonfigurowane i aktywne konto dynamicznego DNS. Czyli potrzebna będzie nazwa użytkownika, hasło oraz domena, dla której chcemy uaktualniać IP w systemie DNS.

Pierwszym krokiem jest wejście na stronę domową inadyn: http://inadyn.ina-tech.net/

Następnie ściągamy plik zip zawierający program oraz kody źródłowe: http://inadyn.ina-tech.net/inadyn.v1.90.zip

lub odnośnik na stronie:
Cytuj:
Source Code + binary for Windows and Linux
(w czasie pisania tego tekstu aktualna była wersja 1.90)

Rozpakowujemy plik i szukamy katalogu bin/linux. W nim znajduje się interesujący nas plik inadyn. Musimy go skopiować na router NND. Można to zrobić za pomocą ftp lub samby. Zakładam, że użytkownik umie korzystać z ftp.
Plik należy skopiować do katalogu /usr/bin i nadać mu prawa wykonalności wpisując polecenie:
chmod +x /usr/bin/inadyn

Program współpracuje z dystrybucją NND bez instalacji. Aby go uruchomić wystarczy w linii komend wpisać:
/usr/bin/inadyn -u nazwa_użytkownika -p hasło -a moja_domena.dyndns.org --update_period_sec 600

update_period_sec podawany jest w sekundach. Serwis dyndns.org nie zaleca uaktualniania swojego IP częściej niż co 10 minut, więc powinniśmy wpisać tu liczbę większą lub równą 600.

Program inadyn ma tą przewagę nad ez-ipupdate, że potrafi aktualizować wiele domen jednocześnie. Serwis dyndns.org umożliwia darmowe uaktualnianie do pięciu kont dla jednego użytkownika. Aby skorzystać z tej możliwości należy uzupełnić naszą komendę w ten sposób:
/usr/bin/inadyn -u nazwa_uzytkownika -p hasło -a domena1.dyndns.org -a domena2.dyndns.org --update_period_sec 600

Dodatkowo możemy włączyć logowanie i użycie trybu działania w tle (zalecane):
/usr/bin/inadyn -u username -p hasło -a domena1.dyndns.org -a domena2.dyndns.org --update_period_sec 600 --log_file /var/log/inadyn_dyndns.log --background

Aby inadyn działał po każdym uruchomieniu routera NND lub po zaniku zasilania, należy wpisać naszą komendę do pliku startującego programy użytkownika. Ten plik to: /etc/rc.d/rc.local Możemy się do niego dostać poprzez midnight commandera i wyedytować (F4). Komendę:

wpisujemy pod koniec pliku, przed linią
stat_done

Następnie zapisujemy plik (F2) i robimy reboot. Od tej chwili nasze domeny będą się uaktualniać same.
Jeśli wszystko działa, to w pliku /var/log/inadyn_dyndns.log zobaczymy coś takiego:
Cytuj:
I:INADYN: IP address for alias 'domena1.dyndns.org' needs update to '83.31.8.202'
I:INADYN: IP address for alias 'domena2.dyndns.org' needs update to '83.31.8.202'
I:INADYN: Alias 'domena1.dyndns.org' to IP '83.31.8.202' updated successful.
I:INADYN: Alias 'domena2.dyndns.org' to IP '83.31.8.202' updated successful.

Mogę dodać, że inadyn potrafi działać poprawnie za NAT'em ponieważ może zczytywać aktualny adres IP opierając się na danych otrzymanych z checkip.dyndns.org a ez-ipupdate potrafi zczytywać IP tylko z interfeju wewnętrzego, co nie daje pożądanych rezultatów za NAT'em (np. 10.0.1.1 to adres nieroutowalny, wysłanie go dyndns.org nic nie da). Ma to znaczenie jeśli nasz router NND pracuje za innym routerem (np. sprzętowym) lub jeśli nasz dostawca internetu przydziela nam IP z puli prywatnej (niektórzy operatorzy kablówek).
Sebastian Chada

Ostatnio zmieniony poniedziałek, 4 kwietnia 2005, 12:44 przez desperado, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Użytkownik

Mala poprawka do tej instrukcji...

W rc.local powinien byc wpis:

a nie wpis:
/usr/bin inadyn -u username -p hasło -a domena1.dyndns.org -a domena2.dyndns.org --update_period_sec 600 --log_file /var/log/inadyn_dyndns.log --background

gdyz wowczas wywala blad ze to tylko katalog :)

Druga sprawa nie wiem jak to ma wykorzystywac opcje wildcard gdyz jakos mi nie obsluguje ... (a to twardziel...)

Pozdrawiam

Tytuł:

już jest poprawione, w wikipedii też poprawiłem
u mnie wildcard działa

Tytuł:
Honorowy Admin

Próbowałem dziś zastosować inadyn do serwisu dyn.pl i się nie udało. Mój błąd, czy się nie da?

Tytuł:

w dokumentacji jest tyle:
Cytuj:
Typical usage:

-for dyndns.org system:
inadyn -u username -p password -a my.registered.name
-for freedns.afraid.org:
inadyn --dyndns_system default@freedns.afraid.org -a my.registered.name,hash -a anothername,hash2
'hash' is extracted from the grab url batch file that is downloaded from freedns.afraid.org

spróbuj jak dla freedns.afraid.org
spróbuj też zamiast -p, -a i -u wpisać --password, -- alias, --username
jeszcze jest opcja: '--dyndns_server_name': [[:port]] (spróbuj wpisać tego dyn.pl)
i daj znać czy działa

Tytuł:

Ja jako świeży użytkownik NND natrafiłem na problem niemożliwości zalogowania się na serwer po wpisaniu regułki do rc.local ale problem jest rozwiązany przez czerwo tu: http://forum.freesco.pl/viewtopic.php?t ... ght=inadyn
Ale teraz działa uaktualnianie IP w dyndns i można się dostać na serwer
Dzięki!

Tytuł:
Mam zapytanie, nie rozumiem zbyt faqu...

skompilowałem sobie inadyn,

mam go w folderze /home/xxx/inadyn

i w /home/xxx/inadyn/etc/inadyn.conf

zawartosc inadyn.conf

--username test
--password test
update_period 60000
alias test.homeip.net

odpalam sobie inadyn lae wogule nie czyta mi pliku 8O 8O

/var/bin/inadyn
albo
./inadyn --input_file

bład taki:

Cytuj:
W:INADYN: Main: Error 'RC_FILE_IO_OPEN_ERROR' (0x70).

wogule nie czyta mi pliku konfiugracyjnego ma ktoś jakis pomysł???

Tytuł:

miałem drobne problemy z tym programikime ale na neo lepiej dodać wpis
do pliku /etc/ppp/*ip-up

/usr/bin/inadyn -u user -p pass -a adres.domeny.com

i wtady domena oświeża się prz nadaniu nowego ip a nie co 5 minut bo u mnie ip na neo jak nic się nie dzieje to 4-7 dnij jets tkie samo :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.