Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 27 czerwca 2025, 13:50

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 198 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Witam.
Neo na SagemF@st z nowym NND 0.1-2005.01.22

Używam od ok. tygodnia. Po skonfigurowaniu i restarcie inetu nie ma na sieci chociaż modem się synchronizuje. Z nnd pingi na inet są z sieci na nnd też ale brak połączenia sieci ze światem. Restart /etc/rc.d/internet załatwia problem ale codziennie rano muszę znów restartować "internet".
Wczesniej używałem starego NND (0.1-2004.11.12) na tym samym sprzęcie i nie było problemów.

Tytuł:
Użytkownik

Adamplu: a czytales wczesniejsze posty, trzeba wgrac wczesniejsza wersje pppd

Tytuł:
Użytkownik

Neo na SagemF@st NND 0.1-2005.01.22
downgrade ppp do wersji 2.4.2

i wreszcie ruter sam łączy się z internetem :)

na razie zrobiłem restart i kabel od telefonu ... i się podnosi .

w moim przypadku pomogło .Dzięki MAC!EK :)

Tytuł:

Witam. Nowe NND, neo, Thomson 333 USB, Intel 150, 128 MB RAM.Ponownie wystąpił problem po upgradowaniu pacmanem. Po wcześniejszym downgradowaniu ppp do wersji 2.4.2-1 do wczoraj chodziło wszystko pięknie. Zachciało mi się upgdarowania pacmanem - no i ponownie mam problem, ale tym razem z brakiem netu a nie z rozłączaniem. Nie wiem czy jest to wina ppp 2.4.2-2 czy może nowego net_confa, ale modem synchronizuje się a netu nie ma. Jest to podobny problem jak wcześniej przy zmianie net_confa. Nie wiem co mam zrobić. Ponownie proszę o Pomoc.

Tytuł:
MODERATOR

chris1 pisze:
Witam. Nowe NND, neo, Thomson 333 USB, Intel 150, 128 MB RAM.Ponownie wystąpił problem po upgradowaniu pacmanem. Po wcześniejszym downgradowaniu ppp do wersji 2.4.2-1 do wczoraj chodziło wszystko pięknie. Zachciało mi się upgdarowania pacmanem - no i ponownie mam problem, ale tym razem z brakiem netu a nie z rozłączaniem. Nie wiem czy jest to wina ppp 2.4.2-2 czy może nowego net_confa, ale modem synchronizuje się a netu nie ma. Jest to podobny problem jak wcześniej przy zmianie net_confa. Nie wiem co mam zrobić. Ponownie proszę o Pomoc.

Wczorajszy update ppp to jest ten sam ppp-2.4.2, który był poprzednio. -1 zostało zmienione na -2 ze względu na powrót pakietu do cvs. Raczej nie szukałbym błędów w tym.

Tytuł:

Lokalizacja: Warmia RuleZzz Muza: Techno RuleZzz Porfolio: in progress
Czesc ja mam neostrade 640. Aktualnie mam 6 userów, modem sagem f@st 800, nnd 22.01.2005. Najnowszy net_conf i ppp-2.4.3 i modem łaczył mi sie w kratke po downgrade ppp do wersji 2.4.2 działa mi bez zarzutów modem łaczy sie rowno co 24/h :). Zero problemów.

pozdrowo paweł

Tytuł:

Niekoniecznie musi to być problem z ppp. Natomiast wczoraj również był robiony update net_confa, a problem wskazuje raczej na niego - pamiętam przy nnd z 16.11 było podobnie.

Tytuł:
Mam neo+ i modem Sagem F@st 800. Dobiero zaczynam swoją zabawę z linuxem. Prosiłbym o napisanie ,której wersji nnd użyć i co jeszcze potrzebuję (np. netconf itp.) żeby na tej konfiguracji wszystko chodziło poprawnie. Mam nadzieję , że mi ktoś pomoże. Z góry dzięki. Aha jakby ktos chciał mi to napisac na gg to bardzo proszę (3458528)

Tytuł:
MODERATOR

chris1 pisze:
Niekoniecznie musi to być problem z ppp. Natomiast wczoraj również był robiony update net_confa, a problem wskazuje raczej na niego - pamiętam przy nnd z 16.11 było podobnie.

wczorajsza poprawka net_confa nie powinna wpłynąć na działanie neostrady.
Net_conf nie bierze udziału w procesie nawiazywania i podtrzymywania połączenia. Słuzy tylko do konfiguracji. Po jednokrotnym skonfigurowaniu nie ma potrzeby uruchamiać go ponownie.
Jesli jednak jakieś problemy wystąpią, warto spróbować powtórnie uruchomić net_conf, choćby po to aby się przekonac gdzie leżał błąd.

Tytuł:

Niestety musiałem postawić serwer ponownie na czystej instalacj nnd. Net_confem skonfigurowałem na samym początku i potem pacman -Suy. Poprzednio chciałem popatrzeć co się zmieniło w net_confie więc po upgrade pacmanem zapuściłem go od nowa i pewnie stąd był problem. W chwili obecnej już tego nie prubuję zrobić. Net jest. Powinno chodzić. Dziękuję.

Tytuł:

Wczoraj próbowałem uruchomić net_confa kilkakrotnie ale bez efektów. Netu nie było a modem synchronizował się. Dzisiaj już nie chcę próbować powtórnie.

Tytuł:
MODERATOR

chris1 pisze:
Wczoraj próbowałem uruchomić net_confa kilkakrotnie ale bez efektów. Netu nie było a modem synchronizował się. Dzisiaj już nie chcę próbować powtórnie.

to może jakieś logi? zawartość plików konfiguracyjnych ? posprawdzaj albo wystaw to gdzieś na WWW to obejrzę

Tytuł:
Użytkownik

jak miga dioda adsl to brak synchronizacji... spotaklaem sie kilka razy na widowsie u klientow, dzwonilem do TPSA i za 4 razem dostali op*****l i przyslali 2 osoby. Stwierdzily ze dziala siec. Kazalem im wypiac modem (USB) i wpiac spowrotem, i za drugim razem nie potrafil sie zsynchronizaowac. Okazalo sie ze w centrali cos bylo zwalone i od tej pory klientowi dziala... ja mialem w domku 900 turbo na LAN. Po resecie proba synchronizacji odbywala sie od 4 do 12h co kilkadziesiat minut, w miedzyczasie internet dzialal z pelna predkoscia... czas synchronizacji wynosil okolo 25-45 sekund... bywalo dokuczliwe:( UPS zmniejszyl czestotliwosc awarii (zwis modemu)... Od kiedy mam DSLa mam spokoj... restart serwerka mialem 39 dni temu i nie zanosi sie na ponowny... dzeki ekipie NND:) koniec zalow... zycze wam tego samego (3 zdania wczesniej) :)

Tytuł:

Maćku, postawiłem serwer ponownie na czystej instalacji nnd z 22.01. Net_confem skonfigurowałem na samym początku po reboocie i potem pacman -Suy. Więc nie wiem czy logi cokolwiek w takiej sytuacji Tobie pomogą. Poprzednio chciałem popatrzeć co się zmieniło w net_confie więc po upgrade pacmanem zapuściłem net_confa od nowa i pewnie w tym tkwił problem. W chwili obecnej Net jest. Od ponownej instalacji chodzi bez zakłóceń. Pozdrawiam.

Tytuł:

Niestety również po 24 godz. rozłącza net. Nie przywraca go nawet po reboocie. Nie mogę w żaden sposób przywrócić netu. Jestem zmuszony ponownie postawić czysta instalację nnd z 22.01. Nie będę juz więcej kombinował z upgradem pacmanem (w którymś z pakietów musi być jakiś błąd). Zrobię tylko downgrade ppp do wersji 2.4.2 i na tym poprzestanę. W takiej konfiguracji nnd chodził bezproblemowo.

Tytuł:
MODERATOR

w repozytorium jest już poprawiona paczka net_conf uaktualnij i przekonfiguruj, powinno działać. Mam nadzieję

Tytuł:
PGF

paka na razie działa i jest w fazie testów u mnie :)

Tytuł:

Niestety przykro mi to mówić ale u mnie nie działa net po całowitym upgrade pacman -Suy. Jest jeszcze gorzej niż poprzednio ponieważ modem spt 330 nie synchronizuje się. Właściwie to nie zostaje wcale znaleziony. Postawiłem więc instalację na czysto, zrobiłem upgrade pacmanem -Suy ale tylko częściowo. Instalowałem pakiety po koleji, bez net_confa. I jak na razie działa. Wygląda na to, że net_conf nie jest poprawny.

Tytuł:
MODERATOR

chris1 pisze:
Niestety przykro mi to mówić ale u mnie nie działa net po całowitym upgrade pacman -Suy. Jest jeszcze gorzej niż poprzednio ponieważ modem spt 330 nie synchronizuje się. Właściwie to nie zostaje wcale znaleziony. Postawiłem więc instalację na czysto, zrobiłem upgrade pacmanem -Suy ale tylko częściowo. Instalowałem pakiety po koleji, bez net_confa. I jak na razie działa. Wygląda na to, że net_conf nie jest poprawny.

jest, tylko, że nie ma jeszcze go w repozytorium więc po updejcie nie zassałeś najnowszej wersji net_confa, która jest w CVS, może Mis' zrobi pakiet

Tytuł:
PGF

Po testach stwierdzam że nowy net_conf (ten z cvs) smiga aż miło wszystko jest ok

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 198 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.