widget pisze:
Po najnowszy upgrade systemu (pacman -Suy) - initscripts oraz filesystem kompletnie nnd zwariowal, nie mozna uruchomic proftpd oraz samby !!!
zainstalowalem system z CD od nowa i takiego problemu nie ma wiec nie wiem dlaczego takie skrypty zostaly umieszczone w pakietach !!! moglby ktos to wyjasnic ? czy tylko takie anomalie wystapily u mnie ?
Możesz powiedzieć dokładniej jakie problemy? Jakieś logi? komunikaty? I o jakich scriptach piszesz? Chętnie wyjaśnie ale najpierw dobrze by było gdybym wiedział co mam wyjaśniać...
initscripts nie było we wczorajszym updacie...
W pakiecie filesystem został zmieniony plik /etc/motd (Linux 2.4.26-ow3. <--> Linux NND Router) oraz usunięte zbędne pliki z katalogu /root/.mc
czyli nie mające nic wspólnego z ustawieniami samby czy proftpd, zmienione zostały również /etc/issue i /etc/issue.net...
poza pakietem filesystem nowsze wersje mają pakiety:
eagle-usb
ggrelay
logrotate
mrtg
net_conf
pakiet ppp został downgradowany w repozytorium do wersji 2.4.2 (czyli tej najlepiej współpracującej z neostradą)
zostały dodane również nowe pakiety:
ekg2 - klon gadu-gadu
ffmpeg - narzędzia do obsługi audio/video
libgadu - biblioteka dla ekg2
mldonkey - wiadomo
nndconf - prototyp Centrum Konfiguracji NND
uptimed - daemon monitorujący uptime komputera.
Niektóre z pakietów mają wersje -devel i/lub -man
Jak widzisz jest stosunkowo niewielkie prawdopodobieństwo, że któryś z pakietów z wczorajszego update'u wpłynął na Twoją sambę lub proftpd...
UPDATE: powtórnie sprawdziłem pakiety i rzeczywiście w pakiecie filesystem był błąd polegający na niekopiowaniu katalogu /root/.mc zamiast tego tworzony był plik /root/.mc i zawierający ustawienia Midnight Commandera. Nadal żadnych koneksji do samby czy proftpd...
Poprawiony pakiet już jest w repozytorium.