Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest środa, 18 czerwca 2025, 22:06

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Uwaga. Instalacja tego programu przeznaczona jest tylko i wylacznie dla uzytkownikow posiadajacych wlasnego MTA (Mail Transfer Agent) jak np. EXIM. Opis tej instalacji i konfiguracji przeznaczony jest wlasnie dla EXIM plus dolaczony pakiet Procmail. A wiec zabieramy sie do zabawy :)

INSTALACJA
pierwsze co nalezy zrobic w takim wypadku to zainstalowac wszystkie pakiety wersji deweloperskiej NND wypisujac polecenie:

: [/] [] ()
install_devel

spowodowane jest to tym gdyz paczka SpamAssassin nie zostala jeszcze przygotowana wiec trzeba sobie radzic tym co sie ma :)

Podczas instalacji bedzie sie pytac jeszcze czy chcemy zaisntalowac manuale do pakietow, zwykle odpowiadamy T czyli instalaca wszystkich ale komus moze byc to niepotrzebne wiec pisze N :)

W dalszej zabawie wpisujemy
perl -MCPAN -e shell

i tutaj wielka uwaga. Przy pierwszym uruchomieniu tegoz modulu perl'a trzeba niesamowicie uwazac i czytac to czego sie pyta system i odpowiadac zgodnie z prawda a nie klepac w klawiature bo chcemy to szybko zrobic !!!!!

Po skonfigurowaniu modulu pojawi sie:
cpan>

i wtedy wpisujemy:
install Digest::SHA1

troszke pomysli, posciaga niezbedne rzeczy i wkoncu zainstaluje dodatkowy mogul perla niezbedny do instalacji i kompilacji SpamAssassin'a.

Nastepnie dalej instalujemy kolejne moduly:
install HTML::Parser

Przy tej instalacji zapyta sie ze wymaga ona jeszcze dodatkowego modulu HTML::Tagset, oczywiscie naciskamy odpowiedni klawisz i pozwalamy mu na doinstalowanie.

Po tym wszystkim zabieramy sie za kompilacje SpamAssassina lecz najpierw sciagamy pliczek ze zrodlami wypisujac na konsoli:
wget http://www.apache.net.pl/spamassassin/source/Mail-SpamAssassin-3.0.2.tar.gz

nastepnie rozpakowujemy archiwum:
tar -zxvf Mail-SpamAssassin-3.0.2.tar.gz

w nastepnej kolejnosci wchodzimy do katalogu
cd Mail-SpamAssassin-3.0.2.tar.gz

wypisujemy na konsoli
perl Makefile.PL

nastepnie celem kompilacji wpisujemy

i celem instalacji
make install

Po tych operacja mamy juz zainstalowanego SpamAssassina w systemie :)

Teraz tylko trzeba go dokladnie skonfigurowac :)

Jesli nie masz zainstalowanego jeszcze pakietu Procmail to zainstaluj go teraz wydajac polecenie:
pacman -S procmail

i odhashuj odpowiednie linie w exim.conf

KONFIGURACJA
Po pierwsze jest na maxa prosta :)
najpierw tworzymy plik
/etc/procmailrc

i w nim zapisujemy nastepujace dane konfiguracyjne:

# katalog glowny wiadomosci email
MAILDIR=/var/spool/mail   

# powoduje ze reguly uzytkownikow w ich katalogu glownym
# umieszczone w pliku .procmailrc sa pomijane
DROPPRIVS=yes                 

#regula skanowania poczty nie przekraczajacej 256kB (wiekszosc spamu
#wlasnie nie przekracza tej wartosci wielkosci wiadomosci
:0fw: spamc.lock
* < 256000
| spamc

#po skanowaniu poczty i oznaczeniu przez SpamAssassina poczty za
#pomoca gwiazdek (im ich wiecej tym wieksze prawdopodobienstwo ze to
#spam. tutaj regula mowi o tym ze wiadomosc oznaczona 15 gwiazdkami
#(prawdopodobienstwo tego ze jest to falszywe oznaczenie wynosi 0,05%)
#jest od razu kasowana
:0:
* ^X-Spam-Level: \*\*\*\*\*\*\*\*\*\*\*\*\*\*\*
/dev/null

#ta regula to taj jakby BugFix programu procmail. W kazdym naglowku
#poczty w polu From musi byc napisane From, czasem jednak tak sie nie
#zdarza i procmail od razu by odrzucil taka wiadomosc. Ten fix temu
#zapobiega
:0
* ^^rom[ ]
{
  LOG="*** Dropped F off From_ header! Fixing up. "

:0 fhw
  | sed -e '1s/^/F/'
}

oczywiscie mozna to przeniesc bezproblemowo bez komentarzy :) lecz musi byc umieszczone w katalogu /etc oraz miec wlasciciela root.root :)

Nastepnie zabieramy sie za konfiguracje SpamAssassina:
Konfiguracja główna (plik /etc/mail/.spamassassin/local.cf):
required_hits 5.0
rewrite_header Subject ****SPAM****
report_safe 1
use_terse_report 1
use_bayes 1
bayes_auto_learn 1
bayes_file_mode 0666
bayes_path /var/lib/spamassassin
skip_rbl_checks 1
ok_languages all
ok_locales all

trusted_networks 192.168.1/24 127/8

co do tego wszyskiego to odsylam do FAQ SpamAssassina -> http://wiki.apache.org/spamassassin/Fre ... dQuestions
jednakze uwazam ze jest to najtrafniejsza konfiguracja. Maile beda oznaczane jako ****SPAM**** jesli zdobeda powyzej 5 pkt od SpamAssassina, powyzej 15 pkt beda kasowane co umozliwila regula w procmailrc.

Konfiguracja glowna(plik etc/mail/.spamassassin/init.pre):
loadplugin Mail::SpamAssassin::Plugin::RelayCountry

loadplugin Mail::SpamAssassin::Plugin::URIDNSBL

loadplugin Mail::SpamAssassin::Plugin::Hashcash

loadplugin Mail::SpamAssassin::Plugin::SPF

odpowiada on za zaladowanie pluginow skanujacych.

nastepnie w katalogu uzytkownika po pierwszym jego wyslaniu maila znajdzie sie plik /home/uzytkownik/.spamassassin/user_prefs. Nie wiem co prawda jak ominac to i zeby program korzystal tylko z ustawien glownych ale jest on konfiguruje sie go zupelnie identycznie jak plik /etc/mail/.spamassassin/local.cf wiec czy go skopiujecie czy co zrobicie ale tak musi po prostu byc i dostep do katalogu musi miec uzytkownik.mail !!!!!! Nie wiem dlaczego i do czego jest potrzebny ten plik ale inaczej nie skanuje dobrze i nie korzysta z ustawien glownych albo w ogole z nich nie korzysta tylko z ustawien uzytkownika. Mniejsza z tym.

Pozostaje jeszcze utworzenie katalogu:
/var/lib/spamassassin

jest to katalog danych do "uczenia" sie programu o nowym spamie ktorego nie ma w swoich regulach

i jeszcze jedno. nalezy dopisac do pliku /etc/rc.d/rc.local nastepujaca rzecz w sekcji (#programy ktore musza startowac z usera):
spamd -d

i to juz wszystko. Mozemy sie cieszyc naszym filtrem antyspamowym :)

teraz tylko reboot systemu i juz wszystko powinno dzialac. W razie jakis niejasnosci czekam na pytania :)

Ostatnio zmieniony czwartek, 17 marca 2005, 12:10 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
MODERATOR

Świetny opis, mam tylko jedną uwagę - w kodzie zakomentowane linie są automatycznie zawijane i zdarza się, że po zawinięciu linia taka nie zaczyna się od znaku komentarza. Proponuję na sztywno podzielić linie i odpowiednio wstawić znaki komentarza. Wiem, że jak ktoś będzie uważnie czytał to sobie poradzi, ale niestety zbyt często zdarzają się utu zwolennicy "copy & paste".

Po tej drobnej poprawce proponuję umiescić ten opis w wiki (wiki.nnd.freesco.pl).

Wiget! dobra robota, dziękujemy.

Tytuł:
Spoko :)

tylko wlasnie mam problem, albo to co proste to dla mnie jest trudne hehe :)

nie wiem jak tam umiescic ten opis :/ zalozylem sobie konto i co dalej hehe

zablokowalem sie szczerze mowiac i dlatego ten opis dalem tutuaj :)

Tytuł:
MODERATOR

widget pisze:

nie wiem jak tam umiescic ten opis :/ zalozylem sobie konto i co dalej hehe

zablokowalem sie szczerze mowiac i dlatego ten opis dalem tutuaj :)

No cóż... zdarza się.

P.S. Pozwoliłem sobie poprawić pierwsze dwa komentarze.

Tytuł:
nie wiem jak to tam umiescic :/ mozesz jakos pomoc ?

Tytuł:
MODERATOR

widget pisze:
nie wiem jak to tam umiescic :/ mozesz jakos pomoc ?

Przyznam szczerze, że do tej pory nie miałem czasu przeczytać instrukcji... może dziś wieczorem... jak rodzina nie będzie zbyt wymagająca ;-)

Tytuł:

Uważam, że w obecnej postaci projekt wiki jest zbyt trudny w obsłudze i dlatego tak słabo się rozwija. Jak widać w powyższych postach nie jest to tylko moja opinia. Nawet twórcy bardzo dobrych opisów gubią się w tej wiki. Uważam, że moderatorzy powinni wyłapywać z forum dobre opisy, sprawdzać je i umieszczać na stronie nnd.freesco.pl na przykaład w dziale Aplikacje. Homepage NND jest wizytówką całego projektu NND i powinien być aktualizowany o ważne informacje. A teraz często ważne i przede wszystkim dobre opisy giną w gąszczu forum.

Tytuł:
MODERATOR

desperado pisze:
Uważam, że w obecnej postaci projekt wiki jest zbyt trudny w obsłudze i dlatego tak słabo się rozwija. Jak widać w powyższych postach nie jest to tylko moja opinia. Nawet twórcy bardzo dobrych opisów gubią się w tej wiki. Uważam, że moderatorzy powinni wyłapywać z forum dobre opisy, sprawdzać je i umieszczać na stronie nnd.freesco.pl na przykaład w dziale Aplikacje. Homepage NND jest wizytówką całego projektu NND i powinien być aktualizowany o ważne informacje. A teraz często ważne i przede wszystkim dobre opisy giną w gąszczu forum.

dlaczego by nie, upoważniam cię do zbierania opisów, poprawiania ich i przesyłania na mail listę lub komuś z moderatorów na priva. A my je umieścimy w Wiki lub na stronce. Pasuje?

Tytuł:

Nie jestem moderatorem, tymczasowo często jestem na forum ale to pewnie niedługo się zmieni. Nie mam takiej wiedzy, żeby poprawiać opisy. Mogę testować niektóre interesujące mnie rzeczy i to robię. Opisuję np. moje problemy z instalacją (ostatnio mrtg). Mój głos to po prostu propozycja żeby developerzy NND zauważali ciekawe poczynania użytkowników i w miarę możliwości wyróżniali je. Ja raz już napisałem opis jednej aplikacji http://forum.freesco.pl/viewtopic.php?t ... ght=inadyn ,który pozostał bez echa...

Tytuł:
MODERATOR

desperado pisze:
Nie jestem moderatorem, tymczasowo często jestem na forum ale to pewnie niedługo się zmieni. Nie mam takiej wiedzy, żeby poprawiać opisy. Mogę testować niektóre interesujące mnie rzeczy i to robię. Opisuję np. moje problemy z instalacją (ostatnio mrtg). Mój głos to po prostu propozycja żeby developerzy NND zauważali ciekawe poczynania użytkowników i w miarę możliwości wyróżniali je. Ja raz już napisałem opis jednej aplikacji http://forum.freesco.pl/viewtopic.php?t ... ght=inadyn ,który pozostał bez echa...

mylisz się, że opis nie został zauważony. przygotowanie natywnego pakietu NND powędrowało do mojej listy "ToDo". Niestety jest ona dość długa...
W tej chwili są istotniejsze rzeczy nad którymi pracujemy, a ponieważ Twój opis jest dość dokładny więc na razie wystarczy.

Co do propozycji Mac!ka to aby przejrzeć i zebrać linki do ciekawych opisów, a następnie wysłać je mailem lub prywatną wiadomością nie potrzeba uprawnień moderatora.

Tytuł:
Honorowy Admin

desperado pisze:
Ja raz już napisałem opis jednej aplikacji http://forum.freesco.pl/viewtopic.php?t ... ght=inadyn ,który pozostał bez echa...

Ej.. nie za dużo wymagasz? Nikt z nas nie ma etatu na freesco.pl. Napisałem ci na priv, że opis wrzucę. A mam ostatnio takie sytuacje, że nie mam czasu się podrapać...
Opis wrzuciłem na stronę http://wiki.nnd.freesco.pl/index.php/Alternatywny_klient_Dyndns_-_inadyn, ponieważ wydaje mi się, że tam jest na razie jego miejsce, jeśli powstanie paczka, to opis będzie także na stronie NND.
Poza tym nas jest kilku, a użytkowników Freesco i NND zarejestrowanych na forum kilkuset, jakby zaczęli bardziej dbać o tworzenie informacji używając wiki byłoby fajniej :P

Tytuł:
MODERATOR

co nalezy zmienic w konfiguracji exima??

widget pisze:
nastepnie w katalogu uzytkownika po pierwszym jego wyslaniu maila znajdzie sie plik /home/uzytkownik/.spamassassin/user_prefs. Nie wiem co prawda jak ominac to i zeby program korzystal tylko z ustawien glownych ale jest on konfiguruje sie go zupelnie identycznie jak plik /etc/mail/.spamassassin/local.cf wiec czy go skopiujecie czy co zrobicie ale tak musi po prostu byc i dostep do katalogu musi miec uzytkownik.mail !!!!!! Nie wiem dlaczego i do czego jest potrzebny ten plik ale inaczej nie skanuje dobrze i nie korzysta z ustawien glownych albo w ogole z nich nie korzysta tylko z ustawien uzytkownika. Mniejsza z tym.

SpamAssassin domyślnie wyszukuje preferencje użytkownika w tym pliku. By tego nie robił trzeba go uruchomić w następujący sposób:
spamd -d -x

-d uruchomienie w trybie demona
-x spamd nie wykorzystuje preferencji użytkownika

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.