Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 13 lipca 2025, 03:37

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Siemanko wszystkim.

Jajka umiescilem na serwie ftp://cos:cos@texim.dynalias.com

mozecie je sobie pobrac. Ale od razu zaznaczam.

wszystko robicie na wlasna odpowiedzialnosc, jak cos pojdzie nie tak ja sie do tego nie mieszam i to juz wasza sprawa. sciagajac i odpalajac te kernel'e godzicie sie na powyzszy warunek.

po sciagnieciu do jakiegos tam katalogu rozpakowujecie poleceniem
: [/] [] ()
tar -zxvf nazwapliku.tar.gz

rozpakowana zawartosc przegrywacie do danych katalogów głównych w systemie

dodajecie linijki do /etc/lilo.conf (na samym dole pliku najlepiej):

#dla kernela 2.4.29-1nnd
image = /boot/vmlinuz-ide-2.4.29-1nnd 
root = /dev/hda1
label = kernel_2.4.29-1nnd
read-only

lub
#dla kernela 2.6.10-1nnd
image = /boot/vmlinuz-ide-2.6.10-1nnd 
root = /dev/hda1
label = kernel_2.6.10-1nnd
read-only

i restarujemy lilo poleceniem

Aha i jeszcze jedno. Jak postanowiliscie korzystac z kernel'a w wersji 2.6.10-1nnd to nie zapomnijcie wpisac w pliku /etc/rc.conf znaku wykrzyknika '!' w sekcji MODULES przed iptables i przed iptable_nat !!! te dwa moduly sa juz wkompilowane w jadro a nie zrobienie tego generuje niepotrzebne bledy.

i to by bylo na tyle. Dajcie znac jak cos grac nie bedzie

MODERATOR

widget pisze:
Siemanko wszystkim.

Jajka umiescilem na serwie ftp://cos:cos@texim.dynalias.com

Ok, jako wieczny malkontent prosiłbym o informacje czym te jądra się różnią od 2.4.28-1nnd? Jakie patche są zaaplikowane? gdzie są konfigi?
I co najważniejsze - po co to wszystko? dla sportu? dla wprawy?
Nie dyskredytuję, broń boże, Twojej pracy. ale nie widzę specjalnego powodu stosowania nowego jądra tylko dlatego, że ma wyższy numerek, a już zupełnie nie rozumiem stosowania jądra 2.6.x. Co prawda oba jądra są w gałęzi stabilnej ale w działaniu serwerowym należy raczej trzymać się wersji sprawdzony i przetestowanych. Ostatnie dostępne numerki nie spełniają tego warunku. Już raz popełniliśmy ten błąd przy przechodzeniu z 2.4.27 na 2.4.28... sporo problemów z tym się wiazało.
Poza tym uważam że jeśli już decydujesz się na kompilację to wskazane by było zbudowac pakiety.

Jeszcze raz powtarzam - nie zrozummnie źle - fajnie że coś robisz, ale czy nie lepiej by było robić z głową?

Tytuł:
ja wiem rozumiem to wszystko. dopiero zaczynam w tym "biznesie" i chce spróbować wszystkiego a zostało to udostępnione dlatego bo niektórzy ludzie na forum chcieli wieć tak też zrobiłem i udostępniłem. Szczerze to robię to dla siebie a jak ktoś chce to wykorzystać to proszę bardzo :)

aha i jeszcze jedno....paczki nie przygotuje bo nie wiem jak i już ;)

Tytuł:
MODERATOR

widget pisze:
ja wiem rozumiem to wszystko. dopiero zaczynam w tym "biznesie" i chce spróbować wszystkiego a zostało to udostępnione dlatego bo niektórzy ludzie na forum chcieli wieć tak też zrobiłem i udostępniłem. Szczerze to robię to dla siebie a jak ktoś chce to wykorzystać to proszę bardzo :)

aha i jeszcze jedno....paczki nie przygotuje bo nie wiem jak i już ;)

Nie odpowiedziałeś na żadne z pytań, a co do ostatniego zdania to... pozwól, że nie skomentuję...

Stanowczo odradzam stosowanie tych kerneli na systemach "produkcyjnych".

Tytuł:
zmiany w stosunku do 2.4.28 sa znaczne....jak zapewne wiesz prosze oto link -> http://kernel.org/pub/linux/kernel/v2.4 ... Log-2.4.29 (zmiany do wersji 2.4.29)

-> http://www.kernel.org/pub/linux/kernel/ ... Log-2.6.10 (zmany wersji 2.6.10)

co prawda nie umiescilem wiekszosci tego....ale jak wiadomo wyzszy "numerek" jak to nazwales ma "wiecej" mozliwosci i wieksza obsluge nowszych sprzetow.....moze komus sie przyda....aha i jeszcze jedno....na tych kernelach jak narazie wszystko chodzi bez zadnych zgrzytow a tym bardziej bledow wiec nie wiem o co chodzi

potrzebne Ci sa konfigi tych kerneli ? moge je tez wrzucic...ot sa juz na serwie jak potrzebujesz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.